Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
12 Φεβ 2019

Ποιοι θα πληρώσουν τα… σπασμένα

Φοροι Εφορία Νέα

Μείωση συντάξεων λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά και αφορολόγητου ορίου, μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και ακινήτων από Δημόσιο και τράπεζες καθώς και τσουνάμι επιβαρύνσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η «κληρονομιά» που αφήνει στους πολίτες και στην… επόμενη κυβέρνηση η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η τριετία 2019-2021 θα αποτελέσει εφιάλτη τουλάχιστον για τα 3/4 των νοικοκυριών της χώρας και την κατάσταση αυτή θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, πληρώνοντας τα… σπασμένα της σημερινής. Σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, όσα θα συμβούν τα επόμενα τρία χρόνια θα καθορίσουν αποφασιστικά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και το κοινωνικό στάτους. Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών οφείλει στην Εφορία, το 70% της ελεύθερης αγοράς φυτοζωεί, ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά ασφυκτιούν στη μέγγενη των χαμηλών εισοδημάτων και των υψηλών φόρων. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση προστίθενται νέες επιβαρύνσεις οι οποίες καταστούν ακόμη χειρότερη την καθημερινότητα των περισσότερων πολιτών. Έτσι, τα προσεχή χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι κατηγορίες των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν τα… σπασμένα είναι οι εξής:

 

1. Οφειλέτες Δημοσίου

Οι οφειλές προς το Δημόσιο, δηλαδή προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνουν περίπου στα 140 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 104 δισ. ευρώ οφείλονται στην Εφορία και τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Για φέτος προγραμματίζονται περίπου 2.500.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία, με στόχο να εισπραχθούν περί τα 8 δισ. ευρώ, Περίπου 1.700.000 φορολογούμενοι, επί συνόλου 4.300.000, βρίσκονται στη… διακεκαυμένη «κόκκινη» ζώνη και απειλούνται ανά πάσα στιγμή με πλειστηριασμούς. Το ίδιο ισχύει για περίπου 700.000 επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες επί συνόλου 1.300.000, οι οποίοι είναι «λερωμένοι» λόγω ασφαλιστικών οφειλών. Το Δημόσιο αναμένεται να καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα μέσα στην προσεχή τριετία, καθώς η εξάντληση των τραπεζικών λογαριασμών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κατασχέσεις και ακίνητης περιουσίας.

2. Μισθωτοί

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020 αναμένεται να οδηγήσει τα 3/4 των πολιτών αυτής της κατηγορίας σε αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις. Η περικοπή του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ (στα 5.625 ευρώ) θα επηρεάσει τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ιδίως, αν υπάρξει έστω και μια πιο περιορισμένη περικοπή της προσωπικής διαφοράς, είναι προφανές ότι οι συνταξιούχοι θα επηρεαστούν περισσότερο από οποιονδήποτε. Ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι… προλάβουν να δουν αύξηση του βασικού μισθού στα 650 ευρώ, θα δοκιμάσουν αργότερα την οδυνηρή εμπειρία της επιστροφής της αύξησης στο κράτος. Κι αυτό, γιατί η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου, η οποία σχεδόν θα μηδενίσει το όφελος από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

3. Συνταξιούχοι

Η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις περίπου 1.400.000 δικαιούχων θα ισχύσει για φέτος, ενώ, λόγω των υψηλών δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, εκτιμάται ότι οι περικοπές θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν την επόμενη χρονιά. Οι μειώσεις θα ξεκινάνε από τα 20 ευρώ μηνιαίως και θα φτάσουν ακόμη και τα 220 ευρώ για τα λεγόμενα «ρετιρέ». Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ασφαλιστικών δαπανών, με 16,8% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, και πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 10% μέσα στα επόμενα χρόνια και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έχει εξόχως νομικές παρενέργειες, καθώς εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους παλαιούς και τους νέους ασφαλισμένους, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί και προσφυγές απ’ όσους… ατύχησαν να βγουν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων

Η αύξηση της πρώτης δόσης των αντικειμενικών αξιών αποτελεί τον προάγγελο νέων επιβαρύνσεων, οι οποίες αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες το 2020. Στόχος είναι η επικράτηση μιας τιμής στην αγορά, αλλά η διπλή αύξηση θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις των φόρων και των τελών για το σύνολο των λαϊκών περιοχών. Από την άλλη πλευρά, στις πολύ ακριβές περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις, ώστε να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα. Εκτιμάται ότι η διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει τουλάχιστον 4.000.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορεί μεν να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, θα επιβαρυνθούν δε με αυξημένους φόρους μεταβίβασης, τεκμήρια, τέλη κ.λπ.

5. Δανειολήπτες

Έως το τέλος του 2021 αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 100.000 πλειστηριασμοί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα καταστούν… σουρωτήρια και θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση ή κρατικοποίηση μίας τουλάχιστον τράπεζας με μίνι μνημόνιο. Εντός του τρέχοντος έτους, αναμένεται να διατεθούν μέσω πλειστηριασμού 30.000 ακίνητα από τη δεξαμενή των στρατηγικών κακοπληρωτών (συνολικά ανέρχονται σε 250.000), ενώ τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και όσοι προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη. Σημειώνεται ότι ο νόμος εκπνέει σε μερικές εβδομάδες και οι δανειστές έχουν ζητήσει μεγάλη μείωση του ορίου προστασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν θέσει στους ισολογισμούς τους οι διοικήσεις των τραπεζών.

6. Καταναλωτές ρεύματος

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ θα οδηγήσει σε νέα επιβάρυνση των τιμολογίων ρεύματος, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τα αντίστοιχα των ιδιωτικών παρόχων. Έτσι, περίπου 5.500.000 καταναλωτές ρεύματος θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος θα επιφέρει αύξηση της κιλοβατώρας, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. για τα υψηλά κλιμάκια της νυχτερινής κατανάλωσης ρεύματος. Μάλιστα, η ΡΑΕ θα ζητήσει από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος την εφαρμογή δύο κατηγοριών με σταθερή και κυμαινόμενη χρέωση. Ειδικά για τους πελάτες της ΔΕΗ, το ισοζύγιο των προσαρμογών αναμένεται να είναι αρνητικό, καθώς η επιχείρηση καλείται να καλύψει τις τεράστιες «τρύπες» στον ισολογισμό της. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται έναντι των τραπεζών για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βάσει του μνημονίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ