Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
5 Φεβ 2016

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο φορολογικό

εφορία Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Σε νέες “αλχημείες” θα προχωρήσει και πάλι η κυβέρνηση, καθώς ήρθε ένα ακόμη “όχι” από τους δανειστές στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος. Το Κουαρτέτο σημειώνει πως με φορολογικό συντελεστή κοντά στο 60% τα έσοδα όχι μόνο δεν θα αυξηθούν αλλά θα βουλιάξουν γιατί θα εκτοξευτεί η φοροδιαφυγή.

Καμία ελπίδα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Στο σενάριο αυτό είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά μόνο αύξηση των επιβαρύνσεων για τα υψηλά εισοδήματα, τουλάχιστον όσον αφορά σε μισθωτούς, γιατί αν μιλάμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκύπτει σημαντική ελάφρυνση για τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Πώς συμβαίνει αυτό; Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των επιτηδευματιών έχει φορολογούμενο εισόδημα περίπου 15.000 ευρώ κι ως εκ τούτου φορολογείται με συντελεστή 26%. Αν ισχύσει το νέο σενάριο, το ίδιο εισόδημα θα φορολογείται με 22%.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα επ’ αυτού αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης με μακρά εμπειρία εκτιμούν ότι δύσκολα θα περάσει από το Κουαρτέτο, που εμφανίζει αλλεργικά συμπτώματα κάθε φορά που γίνεται λόγος για ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες, πόσο μάλλον τώρα που δρομολογείται από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στην αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Τι αλλάζει για τα έσοδα από ενοίκια

Παρόλα αυτά, σίγουρο θεωρείται ότι παραμένει ξεχωριστή κλίμακα και αυξάνονται οι φόροι για τα εισοδήματα από ενοίκια. Εκτός από τις αυξήσεις από 11% σε 15% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα υψηλότερα, που είχαν μπει για να ψηφιστούν προ μηνών στη Βουλή αλλά έμειναν στο συρτάρι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει και «καπέλο» 40% ή 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια. Αλλά όλα αυτά, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015.

Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται εκ νέου  στο στόχαστρο

Μεγάλο παζάρι γίνεται για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στον «παράλληλο διάλογο με την ελληνική κοινωνία», στον οποίο αναφέρθηκε χθες ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να μη μπουν όλοι «στο ίδιο τσουβάλι» με τους μισθωτούς. Για όλους πάντως, η κυβέρνηση επιμένει για ανώτατο συντελεστή φόρου τουλάχιστον 50%, παρότι οι θεσμοί το βλέπουν αυτό σαν αντιαναπτυξιακό και «τιμωρητικό» για όσους παλεύουν με δύο και τρεις δουλειές, πέραν του ότι δίνει αφορμή να θεριέψει η φοροδιαφυγή, αντί τα κρατικά έσοδα.

Για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες που ούτως ή άλλως εκπίπτουν τα έξοδά τους από τα κέρδης τους, εξετάζεται να μην έχουν το αφορολόγητο, όπως ισχύει ήδη, ενώ για τους αγρότες ενδέχεται να υπάρχει άλλη κλίμακα ή ειδικοί «κόφτες» για να μην πληρώνουν όσα οι άλλοι.

Σε τέτοια περίπτωση, αντί της ενιαίας κλίμακας, ουσιαστικά θα παραμείνει η ξεχωριστή φορολόγηση κάθε εισοδήματος με βάση την πηγή του. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές μάλιστα, θα φορολογούνται ξεχωριστά και όχι αθροιστικά ακόμα και αν ένας φορολογούμενος έχει πχ και μισθό και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και από ενοίκια.

Το μόνο σίγουρο, αν τελικώς δεν αλλάξει άρδην όλο το σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση, είναι πως θα προστίθενται και θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή και τα εισοδήματα που φορολογούνταν αυτοτελώς όπως πχ οι τόκοι καταθέσεων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν όταν επιστρέψει το κουαρτέτο, στις 15 Φεβρουαρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ