Navigation
11
Μαΐ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
5 Μαΐ 2019

Ποιοι κερδίζουν αναδρομικά και «δώρο»! Οδηγός «Π» για όσους έχουν κάνει αγωγές

ΣτΕ Νέα

Προθεσμία δύο μηνών έχουν όσοι συνταξιούχοι δεν κατέθεσαν αγωγή ζητώντας τα αναδρομικά των περικοπών που υπέστησαν προ του 2015, ενώ, την ίδια στιγμή, οι δικαστικές αποφάσεις είναι με το μέρος των θιγόμενων.

Προ ημερών εξεδόθη απόφαση από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις διεκδικήσεις αναδρομικών για τις παράνομες μειώσεις, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκαν οι αξιώσεις συνταξιούχων για επιστροφές από το 2013 και μετά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν δεσμεύει τα δικαστήρια από το να κρίνουν διαφορετικά, δηλαδή να δικαιώσουν συνταξιούχους που ζητούν πίσω τις παράνομες περικοπές και πριν από το 2015, τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικές το ΣτΕ. Όπως εξηγούν οι εργατολόγοι, οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά παραμένουν ενεργές, καθώς προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται εκατοντάδες πρωτόδικες αποφάσεις και μάλιστα αρκετές από αυτές έχουν κριθεί τελεσίδικα στο Εφετείο.

Σύμφωνα με νομικούς, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ απέρριψε απλά την αίτηση σωματείου συνταξιούχων να πάρουν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 για το διάστημα από 1/1/2013 και μετά, τα οποία αρνείται να καταβάλει η κυβέρνηση. Το Συμβούλιο, με την απόφαση 15/2019, έκρινε ότι δεν τα δικαιούνται, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κάνει αγωγή πριν βγουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και συνεπώς δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομική εφαρμογή της απόφασης για αναδρομικά πριν από τον Ιούνιο του 2015. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Συμβουλίου, τη διαδικασία συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις αποφάσεις του ΣτΕ έχουν δικαίωμα να κινήσουν μόνο τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπήρξαν διάδικοι στις δίκες αυτές.

Η παραπάνω απόφαση δεν ακυρώνει τις διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για αναδρομικά μετά το 2015. Αντίθετα, διατηρείται και ενισχύεται η αξίωσή τους για επιστροφές παράνομων μειώσεων, διότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις 12% στις κύριες συντάξεις για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ και 10%-20% στις επικουρικές για ποσό άνω των 200 ευρώ με τον νόμο 4051, αλλά και τις περικοπές 5%, 10%, 15%, και 20% σε κύριες και επικουρικές, με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ με τον νόμο 4093.

Σύμφωνα με νομικούς, οι παραπάνω διεκδικήσεις είναι ισχυρές και μάλιστα οι εκατοντάδες αποφάσεις πρωτοδικείων που έχουν εκδοθεί το αποδεικνύουν, καθώς δικαιώνουν συνταξιούχους με αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2015 έως και το 2018.

Είναι μονόδρομος η κατάθεση αγωγής

Η κατάθεση αγωγής για δικαστική διεκδίκηση των περικοπών μισθών και συντάξεων από την οριστική απώλεια των επιδομάτων και των δώρων αποτελεί μονόδρομο για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με νομικούς, οι μέχρι σήμερα νομολογιακές εξελίξεις και ο κίνδυνος της επικείμενης παραγραφής των απαιτήσεων επιβάλλουν την άμεση κινητοποίηση των μισθωτών και των συνταξιούχων ενώπιον της διοικητικής Δικαιοσύνης, για να θεμελιώσουν δικαίωμα αξίωσης των ποσών που έχασαν.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει δύο δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνεται συνταξιούχος του Ελληνικού Δημοσίου, και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη σταδιακή δικαίωση συνταξιούχων και μισθωτών του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω δεδικασμένου. Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν πλέον οδηγό και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της δικαστικής απόφασης 7/2016 του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας που απεφάνθη αιτιολογημένα ότι τόσο ο Ν. 4051/2012, που μειώνει αναδρομικά κατά 12% τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ και τις επικουρικές συντάξεις, με κλιμάκωση ποσοστού από 10%-20%, όσο και ο Ν. 4093/2012, που επιβάλλει περικοπές και καταργεί ολοσχερώς τα επιδόματα άδειας, Χριστουγέννων και Πάσχα στους συνταξιούχους και στους εν ενεργεία υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι αντισυνταγματικοί και παράνομοι.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, τα επίμαχα μέτρα οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2, παρ. 1 τους Συντάγματος. Με βάση τα προαναφερόμενα και σε συνδυασμό με τον κίνδυνο της επικείμενης παραγραφής των επίμαχων απαιτήσεων δύο έτη από τη γέννηση κάθε απαίτησης (με βάση το άρθρο 140 παρ. 3 του Ν. 4270/2014), καθίσταται απαραίτητη η κατάθεση σχετικών αγωγών όλων ανεξαιρέτως των συνταξιούχων και των μισθωτών με σκοπό την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη δυνατή διεκδίκηση των περικοπών των εισοδημάτων τους και ειδικότερα της οριστικής απώλειας του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Μάλιστα, η κατάθεση αγωγής πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου, για να μη χαθούν οι διεκδικήσεις αναδρομικών ενός εξαμήνου, λόγω παραγραφής.

Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε στο «Π» ο εργατολόγος Στάθης Χριστοδουλέλλης, όποιοι κατέθεσαν αίτηση αγωγής έως τις 31/12/2018 διέκοψαν την παραγραφή κατά ένα εξάμηνο. Έτσι, ένας που θα καταθέσει τώρα αγωγή και έως τις 30 Ιουνίου, χάνει το 2013 και διεκδικεί τα αναδρομικά από το 2014 και μετά.

Πονοκέφαλος το κόστος επιστροφής αναδρομικών για κυβέρνηση – δανειστές

Το «τσουνάμι» δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνει συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους περιπλέκει την κατάσταση με τα αναδρομικά, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα.

Το «κουαρτέτο» έχει προειδοποιήσει ότι τα 9,4 δισ. ευρώ και η ετήσια επιβάρυνση στο εξής κατά περίπου 3 δισ. ευρώ των προϋπολογισμών, λόγω επαναφοράς των καταργημένων δώρων και του επιδόματος αδείας, τινάζουν στον αέρα το μοντέλο βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διαμηνύσει ότι η επιστροφή των αναδρομικών με βάση τις σεβαστές δικαστικές αποφάσεις πρέπει να προέλθει από αναπροσαρμογή των ποσών που αφορούν τους σχετικούς κωδικούς πληρωμής των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων. Με απλά λόγια, αν είναι να επιστραφούν 10 δισ. ευρώ, αυτά θα εξευρεθούν από τους μισθούς και τις συντάξεις, κάτι που ουσιαστικά είναι αδύνατο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί έως τώρα, δεν μπορεί να γίνει υπολογισμός των ποσών εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον χρόνο. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Στάθη Χριστοδουλέλλη, τα σενάρια σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ είναι τα εξής:

1. Το πολύ καλό σενάριο λαμβάνει ως βάση την υπόθεση εργασίας ότι πρέπει να αποδοθούν στους θιγόμενους τα συνολικά ποσά για την περίοδο 2013-2018.

2. Το… λιγότερο καλό σενάριο προβλέπει ότι πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους τα ποσά από τον Ιούνιο του 2015 έως το τέλος του 2018.

3. Το… κακό σενάριο προβλέπει την επιστροφή των οφειλόμενων ποσών από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με μια νομική εκδοχή που έχει διατυπωθεί, ο συγκεκριμένος νόμος έχει «απορροφήσει» όλες τις προηγούμενες διατάξεις. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλέλλη, δεν στέκει νομικά και έχει αμφισβητηθεί έντονα.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict