Navigation
18
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
27 Αυγ 2015

Ποιοι γλυτώνουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τράπεζες Τράπεζες

Οι senior ομολογιούχοι των ελληνικών τραπεζών πιθανόν να μην αναγκαστούν να “συμμετέχουν” στη ζημιά που θα γράψει η νέα ανακεφαλαιοποίηση, παρά τα περί του αντιθέτου έως σήμερα μηνύματα των ευρωπαίκών Αρχών, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το άρθρο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμπεριέλαβαν και την πιθανή διαγραφή των senior ομολόγων των τραπεζών στο σχέδιο του τρίτου πακέτου διάσωσης “εφόσον χρειαστεί” για την ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα η ΕΚΤ ήδη ελέγχει τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ εντοπίσει κεφαλαιακό κενό, τότε οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μία σειρά από επιλογές. Μία απ’ αυτές είναι να θέσουν κάποια τράπεζα σε εκκαθάριση, που θα ενεργοποιήσει και τους Κανόνες του bail in που μπορεί να επεκταθούν και στα senior ομόλογα.

“Δεν έχω την αίσθηση ότι σκοπεύουν να κλείσουν κάποια απ’ τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες”, δηλώνει ο Guntram Wolff, διευθυντής του think tank Bruegel. “Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε αυτό το στάδιο”, συμπληρώνει.

Ωστόσο οι αγορές εστίασαν στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών, που ελήφθη στις 14 Αυγούστου, και αντέδρασαν βίαια. Την επόμενη Δευτέρα, όταν άνοιξαν οι αγορές, τα senior ομόλογα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σχεδόν “κατέρρευσαν” στη δευτερογενή αγορά. Το ομόλογο 750 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,375% της Εθνικής Τράπεζας λήξης Απριλίου 2019 υποχώρησε σχεδόν 30% στις 17 του μήνα και συνέχισε πτωτικά όλη την εβδομάδα.

Ωστόσο ο δρόμος για τη διαγραφή των senior τραπεζικών ομολόγων ως μέρος της διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι κάτι ξεκάθαρο, όπως η αντίδραση της αγοράς έχει προεξοφλήσει. Άπαξ και ληφθεί η απόφαση από την ΕΚΤ, τότε οι επιλογές της ανακεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές προσφορές, προληπτική βοήθεια και μία πλήρους κλίμακας διάσωση με διαγραφές αξιών.

Οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν την προσοχή τους στο να πιέσουν τους ιδιώτες επενδυτές να πάρουν μέρος της ζημιάς ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης. Μετά το stress test και το asset quality review της ΕΚΤ “το εργαλείο του bail in θα απευθυνθεί στους senior ομολογιούχους, εφόσον το bail in για τους καταθέτες εξαιρεθεί”, είπε το Eurogroup.

Οι καταθέσεις πάνω απ’ το όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ επίσης εξαιρέθηκαν ώστε να αποκλειστεί μία ζημιά στην οικονομία, είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν αυτή τη δήλωση. Πρώτα απ’ όλα η ελληνική νομοθεσία, έτσι όπως ισχύει τώρα και ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής (writedowns) μόνο για τους μετόχους και τους junior ομολογιούχους.

Όταν η Ελλάδα κατέστησε εθνικό νόμο την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση των τραπεζών (BRRD) προέβλεψε ότι η ενεργοποίηση εφαρμογής της θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2016. Η συγκεκριμένη Οδηγία προβλέπει την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης ή εκκαθάρισης και από τους senior ομολογιούχους στην περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο. Η πρόβλεψη αυτή μάλιστα είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση σε Κεφάλαια Διάσωσης απ’ την Ευρώπη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο για να πληγούν οι senior ομολογιούχοι πριν την αλλαγή της χρονιάς θα απαιτηθεί νέα τροποποίηση της νομοθεσίας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, ίσως να μην φθάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να βρουν ιδιώτες επενδυτές. Εξάλλου πέρυσι, όπως καταγράφει έκθεση της Barclays, άντλησαν 8,3 δισ ευρώ σε νέες μετοχές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής τράπεζας η ΕΚΤ πιθανόν να εντοπίσει συνολικά κεφαλαιακό κενό ύψους έως 15 δισ ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με βάση το δυσχερές σενάριο του stress test.

Για να εξευρεθούν αυτά τα Κεφάλαια από ιδιώτες θα πάρει πολύ χρόνο. Και η ΕΚΤ θέλει να κινηθεί ταχύτατα. Όπως είπε το μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeure, η εκτίμηση της ΕΚΤ “θα πάρει μερικές εβδομάδες” και η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος της χρονιάς.

Ωστόσο εάν η Ελλάδα χρειαστεί και άλλα κεφάλαια για τις τράπεζες της, τότε η υπόθεση συμμετοχής των senior ομολογιούχων στην ανακεφαλαιοποίηση ενδυναμώνεται.

Με βάση την BRRD “η ανάγκη επιπρόσθετης δημόσιας χρηματοδοτικής υποστήριξης για ένα ίδρυμα θα πρέπει να εξετάζεται ως ένδειξη ότι αυτό το ίδρυμα καταρρέει ή πιθανόν να καταρρεύσει, και γι αυτό ενεργοποιείται η ανάγκη για εκκαθάριση”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Ωστόσο ακόμα ο νόμος δίνει μία εναλλακτική στους πολιτικούς. Όταν η δημόσια υποστήριξη χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί ένα κεφαλαιακό κενό που έχει εντοπιστεί σε ένα stress test ή σε ένα asset quality review, όπως αυτό που πραγματοποιεί σήμερα η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, “μπορεί να μην εκληφθεί ως ενεργοποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης όταν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σοβαρής αναταραχής στην οικονομία ενός Κράτους μέλους και τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας”, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Προβάλλοντας αυτό το επιχείρημα στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν θα είναι δύσκολο για τους Ελληνες πολιτικούς να ενισχύσουν τις τράπεζες με έγχυση “προληπτική” έγχυση Κεφαλαίων.

Ακόμα και στην περίπτωση που μία ελληνική τράπεζα τεθεί υπό εκκαθάριση, οι ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει να αναλογιστούν τι θα κερδίσουν από μία επιθετική διαγραφή των assets των ιδιωτών επενδυτών
Αυτή τη στιγμή οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν senior ομόλογα ύψους 57 δισ ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 4,2 δισ δεν καλύπτονται από κρατική εγγύηση, σύμφωνα με τον Alberto Gallo, στρατηγικό αναλυτική της Royal Bank of Scotland Group Plc.

Σύμφωνα με το Bloomberg η BRRD παρέχει επίσης εργαλεία και άλλα πέραν του bail in για την αντιμετώπιση μίας υπό κατάρρευση τράπεζας. Για παράδειγμα, τα senior ομόλογα μπορούν να μεταφερθούν σε μία bad bank “απ’ όπου βέβαια και πάλι οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημιές”, σημειώνει σε έκθεση της η Barclays.

“Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να ανακεφαλαιοποιήσεις μία τράπεζα και το bail in είναι μόλις μία απ’ τις επιλογές”, παρατηρεί ο Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του think tank Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες. “Έχουν κάποια περιθώρια ελιγμών με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ