Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
26 Απρ 2021

Ποιοι γλιτώνουν φόρους και πρόστιμα

τροποποιητικές δηλώσεις Νέα

Σημαντική ανάσα παίρνουν όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, καθώς δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο στην περίπτωση που δεν κατάφεραν το 2020 να κάνουν e-συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Παράλληλα, οι πληγέντες γλιτώνουν από την παγίδα φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις προβλέπονται τα εξής:

Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που «εξαιρούνται» από το μέτρο, καθώς αφορά όσους ξεπερνούν τα 60 έτη, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το πέναλτι φόρου 22% όσοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό που απαιτούνταν.

Ακυρώνεται το πρόστιμο σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν σε κλάδους που θεωρούνται πληττόμενοι, εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν πέρυσι μειωμένα ενοίκια.

Μειώνεται στο μισό, δηλαδή στο 11% από 22%, το πέναλτι φόρου για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι, έστω και με δυσκολία, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από το 20% του εισοδήματος του 2020 σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν έφτασαν όμως στο 30% που ισχύει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ήδη οι 8 στους 10 φορολογούμενους έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος που δηλώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ποιοι απαλλάσσονται 

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών κάνοντας χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εξαιρούνται:

Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω (για φέτος είναι άνω των 60 ετών), άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών), όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Φορολογούμενοι που δαπανούν πάνω από το 60% του εισοδήματός τους για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό ίσο με το 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στα ενοίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογουμένου, επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Τεκμήρια

Παράλληλα αναστέλλεται η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Δηλαδή, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου. Απαραίτητη προϋπόθεση, ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη –είτε το 2019 είτε το 2020– να μην έχουν φορολογηθεί βάσει των τεκμηρίων. Σημειώνεται ότι το 2019 «πιάστηκαν» στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Aνείσπρακτα ενοίκια         

Τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή. Mε το ισχύον καθεστώς, εάν οι ιδιοκτήτες δεν κινηθούν νομικά εναντίον των ενοικιαστών, θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα δηλωθούν σε ειδικό κωδικό του Ε2 και αυτομάτως μεταφέρονται στο έντυπο E1, δηλαδή το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, και οι ιδιοκτήτες μπορεί να φορολογηθούν επ’ αυτών με συντελεστές από 15% μέχρι και 45% Η ρύθμιση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 και κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για αυτά.

Χωριστή δήλωση

Και φέτος παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις τα ζευγάρια, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, μέχρι τις 6 Μαΐου. Όσα ζευγάρια επιλέξουν τελικά τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους κινδύνους των τεκμηρίων, το πρόβλημα με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα των τεκμηρίων, στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Οπότε, αν ο ένας σύζυγος βαρύνεται με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, δεν έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί το οικογενειακό εισόδημα. Στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλον.

Για τα παιδιά, που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και για τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

ΕΝΦΙΑ

Να «παγώσει» τον ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει πως για το 2021 ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα, ενώ η πληρωμή του θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Με βάση αυτό το δεδομένο, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή ή εισοδηματική τους κατάσταση, ενώ αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες αντικειμενικές. Το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων έχει «κλειδώσει» και προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τρέξουν και θα ολοκληρωθούν φέτος αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2022, τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον προσδιορισμό των φόρων που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει στα περσινά επίπεδα. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020, εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης αναβάλλεται για το επόμενο έτος η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Τέλος, οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο (έως το τέλος του έτους), για να υπογράψουν συμβόλαια και να γλιτώσουν από τις φορο-επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ειδικά στις 3.000 περιοχές όπου οι τιμές αναμένεται να κάνουν άλμα.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ