Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
21 Δεκ 2020

Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» 80% στο ενοίκιο

επιχειρηση_λουκετο Νέα

«Ανάσα» στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία δίνει η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «ψαλίδι» 80% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και αποζημίωση στους ιδιοκτήτες για τη ζημία που υφίστανται από την απώλεια εισοδήματος. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τους δύο πρώτους μήνες του νέου χρόνου και οι πληττόμενες κλειστές επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του μισθώματος. Παράλληλα θα αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο 60%.

Το μέτρο υπολογίζεται πως αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού, ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία υπολειτουργούν από τις αρχές της εβδομάδας με τη μέθοδο του click away.

Πρακτικά, μπαρ, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια, τα οποία έχουν κατεβασμένα ρολά με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, όταν και δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%, θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του μηνιαίου μισθώματος. Το Δημόσιο θα έρθει να καλύψει το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της ζημίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν θα φορολογηθούν για το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν από το κράτος.

Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορoνοϊού, είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η «ακτινογραφία» των δικαιούχων

Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία, αλλά και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση που έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και θα παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή, το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο, περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες.

Τι ισχύει για τους εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών υπολογίζονται σε περίπου 500.000 και, σε αντιδιαστολή με τους επιχειρηματίες, δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουν μείωση των ενοικίων τους για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη, που σήμερα δικαιούνται επίσης 40% μείωση ενοικίου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το εάν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου και για αυτούς καθώς και το ποσοστό θα εξαρτηθούν από το εάν θα ανοίξουν τα καταστήματα στα οποία εργάζονται ή θα παραμείνουν κλειστά με κρατική εντολή.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ