Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
9 Φεβ 2021

Ποιες είναι οι μετοχές που κοιτούν οι ξένοι παίκτες

χρηματιστήριο Χρηματιστήριο

Ένα βήμα πίσω έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα οι ισχυροί ξένοι παίκτες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα τη συναλλακτική απονεύρωση και την επιστροφή της επιφυλακτικότητας. Όπως επισημαίνουν εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες, μπορεί η θετική ψυχολογία που επικρατεί στο εξωτερικό να προσφέρει στήριξη στην αγορά και να αποτρέπει την υποχώρηση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα, όμως τα νέα περιοριστικά μέτρα μεταθέτουν, χρονικά, το σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ψυχολογία των ενεργών επενδυτών και κατ’ επέκταση και την πορεία του Χ.Α.

Τα νέα δεδομένα

Προφανώς και η διεθνής τάση θα αποτελέσει «κλειδί» για τη συνέχεια, εκτός αν το Χ.Α. καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί, όπως βασικό ρόλο θα παίξουν και οι διαθέσεις των ξένων funds που καλούνται να… αποφασίσουν αν θα «ρίξουν κεφάλαια» στη δική μας ιδιαίτερη χρηματιστηριακή αγορά. Η οποία είδε το τελευταίο διάστημα να ανεβαίνουν λίγο οι τζίροι σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ, πλην όμως μένει να φανεί αν οι traders λειτούργησαν με τη λογική του short, δηλαδή βλέπουν πρόσθετες πιέσεις, ή αν απλώς είχε έρθει η ώρα για μείωση θέσεων ορισμένων ξένων funds αλλά και μερίδας εγχώριων διαχειριστών. Το γεγονός άραγε ότι ξεκίνησε το 2021 με πτώση σε βασικούς δείκτες και δεικτοβαρείς μετοχές σημαίνει ότι «χάλασε και η σούπα» για όλο το έτος;

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, «αφενός είναι πολύ νωρίς για να βγει συμπέρασμα για τη συνέχεια, μιας και –όπως έχει φανεί γενικότερα– η κατάσταση είναι ρευστή σε πολλά μέτωπα, αφετέρου δεν έχουν ακόμα διαταραχτεί σε τέτοιον βαθμό τα τεχνικά όρια δεικτών και μετοχών, ώστε να μιλάμε για «red alert» στο ταμπλό. Για την ώρα, και μέχρι να αλλάξει αυτή η εικόνα, έχουμε να κάνουμε με μια διόρθωση τιμών και όχι με ριζική αλλαγή προσέγγισης».

Παρ’ όλα αυτά, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά στο Χ.Α., που βασίστηκαν στη δυναμική ανάκαμψη που καταγράφηκε στο τέλος του 2020 και στις αρχές του νέου έτους, έχουν δώσει τη θέση τους στον σχετικό προβληματισμό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως το Χ.Α. θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής καθοδική πορεία, αλλά ότι ακόμα κι αν η αγορά κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα φέτος, αυτό δεν θα συμβεί χωρίς διακυμάνσεις και μεταβλητότητα.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, τις πραγματικές επιπτώσεις σε κάποιους κλάδους της οικονομίας, την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση αλλά και οι ενδιαφερόμενοι στο μέτωπο των επενδύσεων-ιδιωτικοποιήσεων.

Προσδοκίες για υψηλότερα

Κι ενώ τα «φτερά» των επενδυτών έχουν κοπεί λόγω της διορθωτικής κίνησης, ωστόσο δεν έχουν αναιρεθεί οι παράγοντες εκείνοι που στηρίζουν κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Πάντως δεν λείπουν οι ανησυχίες ότι κάποια στιγμή θα λάβει χώρα μια διόρθωση στα ξένα Χρηματιστήρια, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι κινήσεις των Fed και ΕΚΤ και το κατά πόσο θα συνεχίζουν να είναι ή όχι υποστηρικτικές προς τις μετοχές οι αποφάσεις τους.

Κατά συνέπεια, αν και μπορεί να μην έχει διαταραχθεί εντελώς το κλίμα (ούτε και στις ΗΠΑ, άλλωστε ο S&P υποχώρησε μόλις 1,1% τον Ιανουάριο), δεδομένου ότι οι… παραδοχές της ανόδου εύκολα μπορούν να «κολλήσουν» στις ευρύτερες συνθήκες, η τακτική του stock picking, της επιλεκτικής τοποθέτησης σε τίτλους και όχι σε… μαζικές τοποθετήσεις ανά κλάδους ή δείκτες, λογικό είναι να αποτελεί μια τακτική που υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αγορές «ευαίσθητες» σαν τη δική μας, που έχει τα χαρακτηριστικά μιας emerging market. Άλλωστε, για πολλούς «παίκτες», οι διορθώσεις αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τοποθετήσεις ή και ενίσχυση θέσεων, εκτός πια και αν μιλάμε για συνθήκες πανικού, στις οποίες οι περισσότεροι «αποφεύγουν να πιάσουν το μαχαίρι που πέφτει».

Σε σχετική της ανάλυση, η Bank of America BofA καταγράφει πως η Ελλάδα σημειώνει εισροές της τάξεως των 39 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο, 146 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο και 33 εκατ. δολ. τον Νοέμβριο και έχει μειώσει αρκετά τις εκροές που σημειώθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020-Οκτωβρίου 2020.

Από τεχνικής πλευράς, ο Γενικός Δείκτης έχει στηρίξεις σε κοντινή απόσταση κάπου στη ζώνη των 725-735 μονάδων, ενώ αποτελεί ζητούμενο η επιβεβαίωση των 750 μονάδων και μια πρώτη αντίσταση υπάρχει 25 μονάδες υψηλότερα. Κατ’ αρχάς, ο μήνας έχει τραπεζικό ενδιαφέρον, πέραν του γεγονότος ότι ο κλάδος έτσι και αλλιώς είναι «βαρόμετρο».

Ανακοινώθηκαν ήδη οι παραδοχές για τα stress tests, που δεν φαίνονται να είναι «βαριά» για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ σημειώνεται ότι μέσα στον μήνα, προς τα τέλη, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα για το έτος 2020. Ο κλαδικός δείκτης έχει ελάχιστη τιμή εβδομάδας αλλά και μήνα τις 405 μονάδες και υψηλή τις 476 και 538 μονάδες αντίστοιχα (είναι και υψηλό τριμήνου), ενδεικτικό του εύρους της κίνησης.

Νέες τιμές-στόχοι

Για τις ελληνικές τράπεζες, η Bank of America έδωσε νέες συστάσεις και τιμές-στόχους. Ο οίκος αναβαθμίζει σε «buy» από «underperform» τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα, με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στα 2,5 από 1,26 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση «buy» για τη Εurobank, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στo 0,85 από 0,52 ευρώ, υποβαθμίζει σε «neutral» από «buy» τη σύσταση για την Alpha, με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στo 0,90 από 0,94 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση «underperform» για την Πειραιώς, κατεβάζοντας την τιμή-στόχο στο 0,85 από 1,28 ευρώ. Όπως αναφέρει, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν αναδιάρθρωση, που θα αλλάξει άρδην το προφίλ των κερδών τους καθώς και το ύψος των κεφαλαίων τους. Ο οίκος σημειώνει ότι προχώρησε σε αλλαγές στη μεθοδολογία για να λάβει υπόψη τη μείωση του ρίσκου, τις επιθετικές κινήσεις απομόχλευσης από τα «κόκκινα» δάνεια, τα πιθανά κεφαλαιακά ελλείμματα και τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Όπως αναφέρει, βρίσκει περισσότερη αξία στη Eurobank, που συνδυάζει διασπορά και καλύτερο σημείο εκκίνησης όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Παράλληλα, αναβαθμίζει την Εθνική, καθώς έχει μπροστά της την ταχύτερη οδό προς την ομαλοποίηση. Η BofA υποβαθμίζει την Alpha Bank λόγω αποτίμησης, ενώ, όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνει ότι διατηρεί τη σύσταση underperform λόγω υψηλού ρίσκου αραίωσης (dilution) για τους μετόχους. Η BofA Securities αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο από την περίοδο της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, οι θέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησής τους είναι σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο τα προβλήματα των NPEs (προβληματικών δανείων) παραμένουν.

Stock picking

Πέραν όμως των τραπεζών, η αγορά εστιάζει και σε μετοχές άλλων κλάδων με ενδιαφέρον. Προφανώς ξεχωρίζουν οι ενεργειακές, όπως η Mytilineos, η ΔΕΗ με τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ (αν και η μετοχή μετά το ράλι λίγο «έκατσε»), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που «είχε» ειδήσεις τον Ιανουάριο (απορρίμματα, φωτοβολταϊκά), μαζί με τα διυλιστήρια προφανώς (Motor Oil, ΕΛΠΕ), που δεν έχουν «τσιμπήσει» σε όρους κεφαλαιοποίησης, άρα… τσεκάρονται από τους traders.

Υπό παρακολούθηση είναι και οι «εμπορικές» για ευνόητους λόγους, όπως οι Jumbo, Sarantis, Fourlis κ.ά., με την αγορά να προσπαθεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημίας από την πανδημία.

Επίσης, υπό παρακολούθηση είναι και η Ελλάκτωρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και το πώς η «επόμενη μέρα» στον όμιλο θα επηρεάσει γενικότερα των κλάδο και τις άλλες μετοχές, όπως βέβαια και η ΤΙΤΑΝ, η Viohalco (έχασε 9%-10% τον Ιανουάριο) και η Coca-Cola (ανάλογη πτώση). Να αναφέρουμε ότι δύο βασικοί leaders του Χ.Α., οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έχασαν περί το 10% και το 7,5% αντίστοιχα σε βάθος 30 ημερών και προφανώς η πορεία τους είναι καταλυτική. Βέβαια, πονταρίσματα υπάρχουν και στις χαμηλότερες χρηματιστηριακές βαθμίδες, πλην όμως η ευρύτερη τάση δίνεται από τα χαρτιά του FTSE 25, ωστόσο καλό είναι να μπαίνουν υπό παρακολούθηση διεργασίες και εξελίξεις στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ