Navigation
26
Ιούλ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
16 Νοέ 2020

Πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά…

αυθαιρετα Νέα

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες και δικαιώματα σε ακίνητα, για τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει και πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, κινδυνεύουν να αλλάξουν χέρια και να περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου!

Πρόκειται για τις αδήλωτες ιδιοκτησίες ή γι’ αυτές που χαρακτηρίζονται… σωρηδόν ως δασικές στο Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών και με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο, εκτιμάται ότι σχεδόν τα μισά δικαιώματα σε δασικές εκτάσεις βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και η διαδικασία… σύγκρουσης με το Δημόσιο εξελίσσεται σε… εφιάλτη. Ήδη, οι δασικοί χάρτες αποκλείουν πολλούς ιδιοκτήτες από εκτάσεις τις οποίες έχουν δηλωμένες στο Ε-9 και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ διαπιστώνονται και περιπτώσεις αδυναμίας εντοπισμού του ακινήτου κυρίως στις πολύ ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και αδυναμία απόδειξης της κυριότητας με χρησικτησία. Ο μόνος τρόπος για τους ιδιοκτήτες είναι να απευθυνθούν σε ειδικούς μηχανικούς για να βάλουν σε… τάξη την κατάσταση, με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα.

Στα αστικά ακίνητα, τα προβλήματα είναι πολύ περιορισμένα, ωστόσο, εκεί που γίνεται ο… χαμός, είναι σε αγροτεμάχια έξω από τον αστικό ιστό και κοντά ή εντός δασικών περιοχών. Χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει ενστάσεις και έχουν προβεί σε διορθώσεις, αλλά τον… τελευταίο λόγο θα τον έχει το Δημόσιο! Στην παρούσα φάση, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το Δημόσιο δεν διαθέτει επιπλέον χρήματα για τους μελετητές και έτσι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, με αποτέλεσμα η ενημέρωση των ιδιοκτητών να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και μάλιστα μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χιλιάδες ηλικιωμένοι σε αγροτοδασικές περιοχές καλούνται να πληρώσουν χρήματα σε μηχανικούς, καθώς δεν έχουν τη γνώση να μπουν με τους κωδικούς του Taxisnet στο ηλεκτρονικό σύστημα της Κτηματολόγιο ΑΕ, για να ελέγξουν τα στοιχεία και να διορθώσουν τα λάθη ή να στείλουν αίτημα διαφωνίας. Οι μηχανικοί κάνουν έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει και να δώσει λύση.

Μετά τη διασταύρωση των δασικών χαρτών του Κτηματολογίου, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν την περιουσία τους από το Ελληνικό Δημόσιο είναι οι εξής:

1. Όσοι δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δήλωσαν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση.

2. Όσοι αμέλησαν να κάνουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.

3. Όσοι δεν έδωσαν τα ακριβή σημεία εντοπισμού του ακινήτου στον χάρτη του Κτηματολογίου.

4. Όσοι υπέβαλαν ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόκλιση σε σχέση με τα συμβόλαια και την ακριβή θέση του ακινήτου.

5. Όσοι δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους πριν οριστικοποιηθούν οι αρχικές εγγραφές και η ιδιοκτησία τους καταχωρήθηκε ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Τα 10 SOS των δηλώσεων

Οι διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα αποτελούν αυτήν τη στιγμή τον υπ’ αριθμόν ένα… μπελά για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Οι πολίτες καλούνται να ελέγξουν μέσα στις προθεσμίες τόσο τα αναφερόμενα στο Κτηματολόγιο, όσο και εκείνα που αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες, για να μην έχουν πρόβλημα με τις περιουσίες τους. Ο μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί κατά των δασικών χαρτών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί μια «ωρολογιακή βόμβα», καθώς μιλάμε για εκτάσεις οι οποίες είναι δηλωμένες στο Ε-9 και επί χρόνια έχουν πληρωθεί φόροι από τους ιδιοκτήτες τους!

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να… σώσουν τις περιουσίες τους, αφού προηγουμένως απευθυνθούν σε ειδικό μελετητή, είναι τα εξής:

1. Απαιτούνται σειρά δικαιολογητικών και συμβόλαια έστω και την τελευταία στιγμή, αν δεν εντοπίστηκε το ακίνητό τους ή λόγω έλλειψης στοιχείων απορρίφθηκε το δικαίωμα.

2. Αν δεν έχει εντοπιστεί το ακίνητο γιατί δεν το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ή αυτό βρίσκεται σε περιοχή που δεν πηγαίνει ούτε… ελικόπτερο, τότε θα πρέπει να μάθει ποιοι είναι οι γείτονες, για να μπορέσει να το εντοπίσει διά της… πλαγίας.

3. Πρέπει να γίνει έλεγχος του εμβαδού του γεωτεμαχίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στον χάρτη, γιατί αν δεν ταυτίζεται με τα συμβόλαια ή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, τότε δημιουργείται πρόβλημα στη μεταβίβασή του.

4. Σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή με τους δασικούς χάρτες, τότε θα πρέπει να ελέγξει εάν το γεωτεμάχιο είναι διεκδικούμενο από το Δημόσιο. Έτσι, μαζί με αίτηση θα υποβάλει και συμπληρωματικά στοιχεία όπως την αίτηση αντίρρησης, παλαιά συμβόλαια ή αποφάσεις δικαστηρίων, ενοικιαστήρια, δηλώσεις προς τον ΟΣΔΕ για τη λήψη επιδοτήσεων κ.λπ.

5. Αν υπάρχει αντίρρηση κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταθέσει τεχνική έκθεση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, έτσι ώστε να τεκμηριώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον μη δασικό χαρακτήρα του ακινήτου.

6. Αν δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση, τότε πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η αναμόρφωση των δασικών χαρτών και θα υπάρξει εκ νέου ανάρτηση μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να διατυπώσουν την αντίρρησή τους.

7. Όταν υπάρχουν εκχερσωμένες εκτάσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτημα εξαγοράς, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει αντίρρηση, διότι αιτήματα εξαγοράς δεν εξετάζονται, κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

8. Αν δεν έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει άμεσα δήλωση, είτε ηλεκτρονικά είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

9. Αν έχει απορριφθεί το αίτημα για χρησικτησία, πρέπει να υποβληθούν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, ώστε να γίνει η εγγραφή και να καταχωρηθεί η ιδιοκτησία.

10. Αν δεν έχει γίνει δήλωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει δήλωση το συντομότερο δυνατό και να ενημερώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με επίδοσή της μέσω δικαστικού επιμελητή.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ