Navigation
14
Δεκ
location
Αθήνα
15oC
Καταιγίδες
3 Οκτ 2016

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π» για το σίριαλ «Μαρινόπουλος» και τον «λευκό ιππότη» Σκλαβενίτη

Marinopoulos-ptoxeusi Επιχειρήσεις

«Δεν έχω δυνατότητα. Δεν έχω επιλογή. Γράφω 50% ζημιά. Θα υπογράψω». Αμείλικτο το δίλημμα ενός από τους 3.000 προμηθευτές που υποχρεώθηκε να υπογράψει την «εμπιστευτική συμφωνία διάσωσης»

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

«Δεν έχω δυνατότητα. Δεν έχω επιλογή. Γράφω 50% ζημιά. Θα υπογράψω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το αμείλικτο δίλημμα που αντιμετώπισε ένας από 3.000 προμηθευτές του Μαρινόπουλου,ο οποίος υποχρεώθηκε να υπογράψει την «εμπιστευτική συμφωνία διάσωσης», λεπτομέρειες της οποίας αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το «Π» την περασμένη εβδομάδα.

Τα επόμενα βήματα, ωστόσο, είναι δύσκολα. Αφού συγκεντρωθούν και επιβεβαιωθούν όλες οι υπογραφές των προμηθευτών που αποδέχονται διαγραφή κατά 50% των απαιτήσεών τους, θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος για να υπαχθεί ο Μαρινόπουλος στις ρυθμίσεις του άρθρου 106B (αναδιάρθρωση εν λειτουργία). Θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική δικαστική απόφαση, να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» και κατόπιν οι ίδιοι οι προμηθευτές να αποδεχθούν να τροφοδοτήσουν τα καταστήματα με νέο προϊόν, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία τους.

«Θα μου δώσουν το 50% των χρημάτων που μου οφείλουν και μετά θα μου ζητήσουν να τους ξαναδώσω προϊόν. Δηλαδή, ουσιαστικά, με πληρώνουν για το προϊόν που θα τους δώσω, με όλους τους κινδύνους που αναλαμβάνω», δηλώνει στο «Π» ακόμη ένας απελπισμένος προμηθευτής.

 

Επιταγές σε χρηματοκιβώτιο

Χάος επικρατεί για όλους εκείνους τους προμηθευτές που έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές του Μαρινόπουλου για προϊόντα ή υπηρεσίες που του έχουν πουλήσει στο παρελθόν. Η διαδικασία προβλέπει ότι όλες αυτές οι επιταγές πρέπει να συγκεντρωθούν σ’ ένα ειδικό γραφείο, να καταγραφούν και να καταμετρηθούν, να κλειδωθούν σ’ ένα χρηματοκιβώτιο για να ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής, αφού εκδοθεί η δικαστική απόφαση ένταξης της Μαρινόπουλος ΑΕ στις προβλέψεις του άρθρου 106Β.

 

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, τα καταστήματα του Μαρινόπουλου πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με μισθούς, ενοίκια, προμήθειες και λειτουργικά έξοδα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ανακτήσουν τα μερίδια αγοράς που είναι κρίσιμα για την επιτυχία του επιχειρηματικού σχεδίου.

 

Το κείμενο της «συμφωνίας εξυγίανσης» αποκάλυψε ότι το σύνολο των οφειλών της Μαρινόπουλος ΑΕ ανέρχεται στο 1,46 δισ. ευρώ. Εξαιρετικά κρίσιμη ήταν η αντιμετώπιση του Ομίλου Carrefour,ο οποίος αποδέχθηκε «κούρεμα» των απαιτήσεών του σε ύψος 92% (!) και από οφειλή ύψους 147 εκατ. ευρώ δέχθηκε να εισπράξει μόνο περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

Γαλαντόμο ελληνικό Δημόσιο

Οι αφόρητες πιέσεις κυβερνητικών στελεχών προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έφεραν αποτέλεσμα. Όλες οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προς το ελληνικό Δημόσιο μέχρι την 1η Ιουλίου 2016 μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη», η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή και μόνο του βασικού χρέους σε 250 δόσεις(!), αφού διαγράφονται κατά 100%,με ειδική νομοθετική παρέμβαση,οι τόκοι, τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), προβλέπεται το «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών και 36 δόσεις.

Αντιθέτως, οι πιστώτριες τράπεζες θα εισπράξουν το σύνολο των απαιτήσεών τους. Η Alpha Bank, σε μια κίνηση καλής θέλησης, δέχθηκε να διαγράψει απαιτήσεις της ύψους 27 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 147 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δανειακές απαιτήσεις ύψους 120,2 εκατ. ευρώ μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία μαζί με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις χωρίς καμία απομείωση. ΗEurobank διεκδικεί οφειλές ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, η Εθνική 31,2 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς Leasing 16,3 εκατ. ευρώ, η Εθνική Leasing 12,4 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕ» με νέα δάνεια ύψους 477 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 125 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η πλευρά της Σκλαβενίτης, 75 εκατ. ευρώ πριν από την εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης (ως μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας) και 50 εκατ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η νέα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» θα έχει για έδρα τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Σκλαβενίτη στηλεωφόρο Κηφισού, στο Περιστέρι.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας απαρτίζουν η Μαρία Σκλαβενίτη (πρόεδρος), ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης (διευθύνων σύμβουλος), ο Στέλιος Σκλαβενίτης (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και το πρώην τραπεζικό στέλεχος αλλά και πρώην CEO της EΛΓΕΚΑ, Λεωνίδας Θεόκλητος (μέλος).

το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνο 01.10

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress