Navigation
20
Ιούλ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
27 Μαρ 2017

Πλειστηριασμοί στο άψε-σβήσε!

Αυτιάς-πλειστηριασμοι Χρήμα & Πολίτης

Αλλαγές επί αλλαγών, ενώ πλέον σφίγγουν τα λουριά των πλειστηριασμών. Ο πλειστηριασμός μπορεί να αφήσει τον υπόχρεο μόνο με τα απολύτως αναγκαία…

Να δούμε όλες τις αλλαγές, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Εσόδων αλλά και της δικηγόρου Ολυμπίας Νικολοπούλου, η οποία φωτίζει όλες τις νομικές παραμέτρους.

Ακίνητα: Οι πλειστηριασμοί των κατασχεμένων ακινήτων θα γίνονται πλέον με την εμπορική αξία και όχι με την αντικειμενική αξία. Δηλαδή, τα κατασχεμένα ακίνητα θα εκτιμώνται με βάση την εμπορική τους αξία κατά τον χρόνο της κατάσχεσης ενώ αυτή θα είναι και η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό.

Προσφορές: Ο πλειστηριασμός θα γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές. Οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές είναι ίσες.

Η κατάσχεση: Πλέον καταργείται η περίληψη κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θεσπίζεται το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης.

Ο έφορος: Το κράτος δεν μπορεί να κατασχέσει τα αναγκαία προς την επιβίωση του φορολογουμένου. Ακατάσχετα είναι τα ρούχα, το στρώμα, το κρεβάτι, τα έπιπλα, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα βιβλία του οφειλέτη.

Πλέον έχουμε τις εξής αλλαγές

1. Δυνατότητα πολλαπλών κατασχέσεων στο ίδιο αντικείμενο.
2. Καταργείται η περίληψη κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και αντικατάσταση με απόσπασμα κατασχετήριας έκθεσης.
3. Είναι υποχρεωτικό το στοιχείο της κατασχετήριας έκθεσης και του αποσπάσματος αυτής, είναι και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) των υπέρ ου και καθ’ ου η εκτέλεση.
4. Προχωρούμε σε διαδικτυακή δημοσίευση-ενημέρωση μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.
5. Υπάρχει τροποποίηση χρονικού διαστήματος απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμού ή αναπλειστηριασμού από 1 έως 31 Αυγούστου (με εξαίρεση τον πλειστηριασμό πλοίων και αεροσκαφών ή πραγμάτων που πρόκειται να υποστούν φθορά).
6. Πάμε σε πρόβλεψη περί έντοκης κατάθεσης από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού του εκπλειστηριάσματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θεσμοθέτηση αυτής ως ακατάσχετης κ.λπ.
7. Έχουμε σύντμηση προθεσμίας άσκησης αναγγελίας δανειστών το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.

Αναλυτικά, τι μας περιμένει από την κυβέρνηση της Αριστεράς, που όλα τα προηγούμενα χρόνια φώναζε «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!»:

1. Ακατάσχετα: Δεν ισχύουν πλέον κατηγορίες ακατάσχετων. Δηλαδή εξαιρούνται από την κατάσχεση τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του. Δηλαδή πρέπει να ζει ο οφειλέτης με τα απολύτως αναγκαία.

2. Πολλαπλές κατασχέσεις: Εδώ επιτρέπεται η δυνατότητα επιβολής πολλαπλών κατασχέσεων επί του ιδίου πράγματος, για κινητά όσο και για ακίνητα.

3. Χρονική διάρκεια: Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου. Έως τώρα ίσχυε από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου, εκτός αν πρόκειται για πράγματα που μπορεί να υποστούν φθορά, καθώς και όταν πρόκειται για πλειστηριασμό πλοίων ή αεροσκαφών.

4. Εμπορική τιμή: Όσα κατάσχονται ακίνητα, θα εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς, με βάση τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Πριν ίσχυε η κατ’ εκτίμηση αξία από τον δικαστικό επιμελητή ή τον προσληφθέντα πραγματογνώμονα, η οποία δεν υπολειπόταν της αντικειμενικής αξίας. Για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η τιμή πρώτης προσφοράς, δεν μπορεί να υπολείπεται της αξίας αυτής, όπως ισχύει κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

5. Τραπεζικό απόρρητο: Το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των άυλων μετοχών, δεν ισχύει έναντι του δανειστή, που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της κατάθεσης ή της μετοχής. Το απόρρητο αίρεται μόνο για τα χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή.

6. Ακατάσχετα: Οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν για τα ακατάσχετα επιδόματα, βοηθήματα, μισθούς και συντάξεις (1.000 ευρώ) με βάση τα ισχύοντα όρια.

Του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 24/3

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress