Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
23 Ιούλ 2018

Πλειστηριασμοί-εξπρές μετά την «καθαρή» έξοδο

πλειστηριασμοί Νέα

Με τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμούς θα… εορταστεί η έξοδος από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ την τριετία 2019-2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορούν να ξεπεράσουν και τους 600.000!

Την ώρα που η κυβέρνηση θα… πανηγυρίζει για την έξοδο από το μνημόνιο (στο οποίο έβαλε τη χώρα), θα ξεκινά η μεγαλύτερη και πιο βίαιη φάση μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών. Βέβαια, με χιλιάδες πλειστηριασμούς κάθε μήνα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει η κυβέρνηση τους πολίτες και ταυτόχρονα να επιδιώξει να πάει σε εκλογές τον Μάιο. Είναι πλέον πασιφανές, ότι το βαρύ 2019 από πλευράς πλειστηριασμών θα πέσει στις πλάτες μιας νέας κυβέρνησης, καθώς η σημερινή θα θελήσει να αποδράσει το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι ιδιαίτερα… φορτωμένο με τις πρώτες κατασχέσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες και αναμένεται να φτάσουν τις 8.000, έτσι ώστε συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους να έχουν γίνει 10.000.

Σύμφωνα με όσα έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, έως το τέλος του 2021 πρέπει να βγουν «στο σφυρί» συνολικά 140.000 ακίνητα από τις τράπεζες, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 400.000 θα είναι αυτά που θα κατασχέσουν η Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι κατασχέσεις ακινήτων αποτελούν αδιαμφισβήτητη μνημονιακή δέσμευση και ταυτόχρονα τον βασικό πυλώνα για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο της σκληρής επιτροπείας.

Το Δημόσιο «σκοτώνει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Με πιο απειλητικό τρόπο εισέρχεται το Δημόσιο στη διαδικασία των πλειστηριασμών μέσα στο προσεχές διάστημα, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσα στην επόμενη τριετία, λόγω πλειστηριασμών.

Από την 1η Μαΐου, το Δημόσιο θα κατάσχει ακίνητα στην περίπτωση που κάποιος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ και δεν έχει ρυθμίσει την οφειλή του ή δεν υπάρχει υπόλοιπο σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Σταδιακά έως το 2021, η Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με «όπλο» τα καταγεγραμμένα δικαιώματα του Κτηματολογίου, θα προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες στις κατασχέσεις ακινήτων, βάσει της σχετικής υποχρέωσης που απορρέει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Οι τράπεζες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Έκθεση Συμμόρφωσης των «θεσμών» (σελ. 17), προγραμματίζουν 10.000 πλειστηριασμούς φέτος και 40.000 ετησίως για την περίοδο 2019-2021. Συνεπώς, έως το τέλος του 2021 θα διατεθούν 140.000 ακίνητα δανειοληπτών που έχουν χάσει οριστικά τη μάχη να τα διατηρήσουν την κυριότητά τους.

Στο… απόσπασμα

Πάνω από 20.000 φορολογούμενοι αναμένεται να χάσουν μέσα στο προσεχές διάστημα οριστικά κάποιο ή κάποια περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 75.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πάρουν σειρά στη συνέχεια για τα… προβλεπόμενα!

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε απόλυτη προτεραιότητα τίθενται όσοι έχουν χρέη άνω των 50.000 ευρώ, ενώ το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στους μικροοφειλέτες της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα 4.000.000 «κόκκινα» ΑΦΜ υπολογίζεται ότι το 10% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οφειλές του και εκτός των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών θα καταστεί αναπόφευκτη η εκποίηση ακινήτων. Ήδη, σε ημερήσια βάση οι κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχονται στις 400, από 300 που ήταν πριν από μερικούς μήνες! Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.800.000 άτυχοι συμπολίτες μας έχουν δει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να «ξαλαφρώνουν», ενώ εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Έτσι, έως το 2021 υπολογίζεται ότι θα είναι… ώριμοι περίπου 300.000 πλειστηριασμοί από την Εφορία, ενώ άλλοι 150.000 αναμένεται να γίνουν για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να φτάσουν συνολικά μαζί με τους αντίστοιχους των τραπεζών τους 600.000!

Οδικός χάρτης διάσωσης από τους πλειστηριασμούς

Περιορισμένα περιθώρια διάσωσης περιουσιακών στοιχείων διαθέτουν οι φορολογούμενοι που οφείλουν προς την Εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι δυνατότητες που έχουν οι οφειλέτες για να σώσουν τα ακίνητά τους από την Εφορία είναι οι εξής:

1. Παρέχεται η ευχέρεια στον προϊστάμενο της ΔΥΟ, μετά από σχετική αίτηση του οφειλέτη, να περιορίσει με αιτιολογημένη απόφασή του το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων που του επιβλήθηκε.

2. Ισχύει το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο (κατά συνέπεια και για αυτόν που ασκεί ελευθέριο επάγγελμα ή έχει ατομική επιχείρηση) μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ μηνιαίως. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.

3. Υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος. Αυτό αφορά για παράδειγμα ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, ενώ η αξία της δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή ΦΜΑ ως πρώτης κατοικίας.

4. Με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.

5. Δεν προβλέπεται αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ