Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
8 Απρ 2020

Πίσω από την «κουρτίνα» του Eurogroup: Όταν οι Ιταλοί τα «έσπασαν» με τους Ολλανδούς

eurogroup Νέα

Το χθεσινό Eurogroup μας θύμισε κάτι από τα παλιά αλλά αυτή τη φορά αντί για μια χώρα να είναι απέναντι σε άλλες τώρα είχαμε δύο σαφέστατα μεγάλα μέτωπα του Βορρά και του Νότου.

Το παρασκήνιο ήταν έντονο με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς να αντιστέκονται σθεναρά στην επιλογή ενός νέου ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που θα προκληθούν μετά το πέρασμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ διαφώνησαν κυρίως για τους όρους που θα συνοδεύουν την προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος διαθέτει κονδύλια 410 δις ευρώ. Αυτός ο μηχανισμός είχε αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και τα δάνεια συνοδεύονταν από αυστηρούς όρους (Μνημόνια) για ιδιωτικοποιήσεις, αγορά εργασίας, μεταρρυθμίσεις κλπ. και με στόχους οι οποίοι έπρεπε να επιτευχθούν ώστε να δοθεί η επόμενη δόση.

Ακόμα όπως αναφέρουν διάφοροι οικονομικοί κύκλοι χθες σημειώθηκε ένταση μεταξύ των Ιταλών και των Ολλανδών. Αυτό διαπιστώθηκε διότι οι Ιταλοί πιστεύουν ότι επειδή καμία χώρα δεν ευθύνεται για το σοκ του Covid-19 και επειδή η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν οφείλεται σε κακό χειρισμό δημοσίων οικονομικών κάποιου κράτους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβληθούν πάλι όροι και Μνημόνια. Από την άλλη μεριά οι Αυστριακοί και Φινλανδοί και κυρίως οι Ολλανδοί πιστεύουν ότι οι όροι που πρέπει να τεθούν είναι δύο ταχυτήτων: αρχικά, για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι τα κονδύλια θα διατεθούν αποκλειστικά για τη μάχη κατά του κορωνοϊού και όχι για άλλους σκοπούς. Και στη συνέχεια, μόλις περάσει το μεγάλο σοκ της πανδημίας, να γυρίσουμε στους κλασικούς δανειακούς όρους.

Για να καταλάβουμε την Ολλανδική «φιλοσοφία« θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το τι έγραψε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ στο twitter ο οποίος σημείωσε πως «Στο μέτρο που ο ΕΜS χρησιμοποιείται σαν οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι σοφότερο να τον συνδέσουμε με οικονομικά μέτρα (σ.σ.: μνημόνια)» και «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για ένα συνολικό πακέτο».

Μέσα από το Twitter, επίσης, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ ανέφερε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς κάλεσε τους συναδέλφους του «να σταθούν στο ύψος των εξαιρετικών συνθηκών και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία». Ο Λεμέρ μάλιστα εκνευρίστηκε με τους ομολόγους του, γύρω στις 5 η ώρα το πρωί της Τετάρτης, και άρχισε να φωνάζει ότι είναι «ντροπή» για τους υπουργούς να διαφωνούν για μια λέξη, την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται «κατά εκατοντάδες και χιλιάδες».

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση οι Ιταλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν κάποιο μνημόνιο όπως της Ελλάδας. Η Ολλανδική πλευρά επιμένει όμως ότι η Ιταλία έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει και άλλους τομείς της οικονομίας της πέρα από την αντιμετώπιση της Υγειονομικής κρίσης και αυτό δεν κάνουν πίσω.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ