Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
15 Μαΐ 2017

Πήρε λεφτά απ’ όλους κι αγόρασε πολιτικό χρόνο…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Κυβέρνηση αγόρασε πολιτικό χρόνο για να χτίσει τις συμμαχίες της με το οικονομικό κατεστημένο της χώρας και να δημιουργήσει πολιτικό αφήγημα που θα περιορίσει την ήττα της στις επόμενες εκλογές.

  • Οι δανειστές πήραν ότι ακριβώς ζητούσαν: μια συμφωνία που δένει την χώρα χειροπόδαρα για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια, ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος στην εξουσία.
  • Οι πολίτες, με το βαρύ πακέτο μέτρων που θα ψηφιστεί στην Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, κέρδισαν μερικούς μήνες ηρεμίας και σταθερότητας, ελπίζοντας πως ο αναμενόμενος θρίαμβος του ελληνικού τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, θα περιορίσει τις αναπόφευκτες νέες επιβαρύνσεις του ερχόμενου Φθινοπώρου.
  • Η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα Μνημόνια, παρά τα πρώτα δειλά βήματα στις αγορές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να υποκατασταθεί ένα μικρό μέρος του «θεσμικού δανεισμού» από ομόλογα που θα αγοράσουν ιδιώτες επενδυτές, με το αζημίωτο φυσικά.

Είναι απίστευτες οι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται καθημερινά από την ανάγνωση του «Συμπληρωμένου Μνημονίου» και εκθέτουν την ανεπάρκεια της διαπραγματευτικής ομάδας. Η «συμφωνία» στην οποία κατέληξε –με καθυστέρηση ενός έτους – η κυβέρνηση ουσιαστικά προδιαγράφει τον εκλογικό κύκλο.

Από τον επόμενο Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει την ημερομηνία για να αποδράσει από την υποχρέωση υλοποίησης νέων μέτρων λιτότητας, με εκλογές.

Σε απόλυτο συντονισμό, παρά τις φαινομενικές εσωτερικές διαφωνίες τους, οι δανειστές έχουν δέσει χειροπόδαρα την ελληνική κυβέρνηση σ’ ένα σκληρό ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δράσεων που αποτελεί προ-άγγελο του επόμενου Μνημονίου και σίγουρα δεν διασφαλίζει ούτε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ούτε πολύ περισσότερο την απαλλαγή από την δημοσιονομική εποπτεία.

Η περιβόητη «ελάφρυνση χρέους» που συζήτησαν στο Μπάρι της Ιταλίας οι εκπρόσωποι των δανειστών με το  Washington Group ουσιαστικά συνδέει τις όποιες πρωτοβουλίες διευκόλυνσης με την υλοποίηση «νεοοφιλελεύθερων» μεταρρυθμίσεων που μια αριστερή κυβέρνηση ουδέποτε θα μπορούσε να  υιοθετήσει.

  • Το σχέδιο «ελάφρυνσης του χρέους» που συζήτησαν o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ουσιαστικά προβλέπει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το… 2050, καθώς και τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.
  • Η επιμήκυνση κατ΄ αρχήν θα γίνει μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050.
  • Η επιμήκυνση όμως αυτή θα αποφασίζεται κάθε φορά εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους.

Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση εγκλώβισε τη χώρα σ’ ένα Μνημόνιο διαρκείας τουλάχιστον μέχρι το 2050, πετυχαίνοντας χαμηλότερες τοκοχρεολυτικές δόσεις μετά το 2022 και ταυτόχρονα αγοράζοντας «πολιτικό χρόνο» για να κτίσει το «πολιτικό της αφήγημα» για τις επόμενες εκλογές.

Βλέπουν ΝΔ στην εξουσία

Γι’ αυτό είναι προφανής και απροκάλυπτη η προσπάθεια των δανειστών να εγκλωβίσουν και την αξιωματική αντιπολίτευση σ’ ένα συναινετικό περιβάλλον αποδοχής του νέου πολυετούς Μνημονίου που θα ξεκινά από την «προληπτική γραμμή στήριξης» το 2018 και θα καταλήγει σε χρηματοδότηση από το «νέο ΕSM» που θα αντικαταστήσει την παρουσία και τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Η επόμενη «Τρίτη αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος που προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο του 2018 και θεωρητικά δεν προβλέπει λήψη μέτρων αλλά απλώς θα εξετάσει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων δεν θα κλείσει ποτέ.

Όλα οδηγούν στην μεγάλη, την τελική και καθοριστική «υπερ-αξιολόγηση» της συνολικής εκτέλεσης του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 όπου το ΔΝΤ θα αποφανθεί αν το «το πρόγραμμα έχει εκτελεσθεί πλήρως και επιτυχώς» , αν έχουν εφαρμοσθεί οι μεταρρυθμίσεις στο σύνολό τους και φυσικά αν υπάρχει ανάγκη νέας χρηματοδότησης-γέφυρας προτού η Ελλάδα βγει στις αγορές.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την «ελάφρυνση του χρέους», η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση διασφαλίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και ταυτόχρονα να υλοποιεί ιδιωτικοποιήσεις πρωτοφανούς ύψους για τα ελληνικά δεδομένα.

  • Με απλά λόγια, μόλις τελειώσει η λιτότητα του Μνημονίου Τσίπρα θα ξεκινήσει η λιτότητα των μέτρων για το χρέος χωρίς φυσικά να υπάρχει ουδεμία διαγραφή χρέους παρά μόνον παρατάσεις πληρωμών και επιμηκύνσεις περιόδων.

Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μια διαρκή περιδίνηση αβεβαιότητας με το ΔΝΤ να περιμένει να εισπράξει τα λεφτά του από τον ESM και την Ελλάδα να αναζητά πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους για να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Την τελική ωστόσο αξιολόγηση, αυτή που θα κρίνει την αναγκαιότητα, τις προϋποθέσεις και τους όρους ενός νέου Μνημονίου, θα την ολοκληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγο προτού εισπράξει το σύνολο των χρημάτων που έχει δώσει στην Ελλάδα για να αποχωρήσει οριστικά από το Ελληνικό πρόγραμμα και να στρέψει την προσοχή του στην Αφρική…

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ