Navigation
14
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Λίγα σύννεφα
10 Ιαν 2019

Πετάει η οικονομία στο… μυαλό κάποιων!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποσυντίθεται μέρα με την ημέρα, ενώ ο κομματικός τους στρατός βρίσκεται σε… υπερδιέγερση, ανησυχώντας για την επόμενη μέρα των εκλογών. Βεβαίως, το ποια εικόνα βγάζουμε στο εξωτερικό είναι κάτι που δεν θέλει ιδιαίτερη ανάλυση. Αρκεί να δούμε τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και την πορεία του Χρηματιστηρίου και θα καταλάβουμε.

Για να μην πούμε για τις θεσμικές ανωμαλίες στη Δικαιοσύνη, τα πάρτι των τρομοκρατών, τη διάλυση της Παιδείας και τη δημόσια τάξη-ασφάλεια. Βεβαίως, υπάρχει και ένα θέμα όπου η κυβέρνηση… διαπρέπει και δεν είναι άλλο από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άντε και μερικές… δουλειές που κλείνει αυτήν την περίοδο με… εκλεκτούς της.

Η επίκληση του (ματωμένου) πρωτογενούς πλεονάσματος των εκατομμυρίων κατασχέσεων δεν πείθει. Γιατί αν υπάρχει υπερπλεόνασμα και η πραγματική οικονομία καρκινοβατεί, τότε είναι σαν να έχουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν έχει καύσιμα. Και φυσικά, πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας να μη συμβεί κάποιο “ατύχημα” στο διεθνές περιβάλλον. Αν μας προκύψει μια διεθνής κρίση, τότε αυτή θα επαυξήσει τις ανωμαλίες στο οικονομικό σύστημα της Ελλάδος και θα τροφοδοτήσει διαλυτικές τάσεις τόσο στον παραγωγικό όσο και τον κοινωνικό ιστό. Μόνο που τότε δεν θα βρίσκεται στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση, αλλά κάποια άλλη, η οποία θα αναλάβει το βαρύ φορτίο του σημερινού εσμού ανεπαρκών και άχρηστων. Το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μας συνοδεύει για πολλές δεκαετίες. Είναι το δικό τους μνημόνιο που οδηγεί σε αδιέξοδο και την ελληνική κοινωνία. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…

Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται όταν πανηγυρίζει, την ίδια στιγμή μάλιστα που 4,3 εκατ. ΑΦΜ απειλούνται με κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ δρομολογούνται 100.000 πλειστηριασμοί για την επόμενη τριετία. Σε αυτό το σκηνικό καταστροφής πρέπει να προσθέσουμε και τους 1,3 εκατ. οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι πληρώνουν την αντι-επενδυτική και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Από κοντά και οι 500.000 απελπισμένοι δανειολήπτες και το 1.000.000 καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα του σπιτιού και του μαγαζιού τους. Το υπερ-πλεόνασμα είναι ένα δημιούργημα των κατασχέσεων αλλά δεν μπορεί να έχει ακόμη πολύ δρόμο. Η μέθοδος είναι λανθασμένη και η βιωσιμότητα τέτοιων πρακτικών είναι περιορισμένη.

Όλοι οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας παραπέμπουν σε συνθήκες στασιμοχρεοκοπίας, οι οποίες αποτελούν ό,τι χειρότερο για το μεγάλο στοίχημα της αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους. Σημειωτέον ότι το 2014 το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο στο διηνεκές, ενώ τώρα, μετά την περιπέτεια με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει διευθετηθεί έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι αν τα επόμενα χρόνια δεν τρέξουμε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με πλήρη απόδοση των βασικών μεταρρυθμίσεων, τότε δεν θα αργήσει η στιγμή που τα πλήγματα κυρίως προς τους πιο αδύναμους θα είναι συνεχή και καίρια.

Σήμερα από τα 4,3 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας, τα 3,8 εκατ. οφείλουν έως 10.000 ευρώ και δυσκολεύονται να τα εξοφλήσουν. Πρακτικά, ο συνταξιούχος, ο μισθωτός και ο άνθρωπος της… διπλανής πόρτας είναι δεμένοι σε μια μέγγενη που έσφιξε επικίνδυνα κατά τα 4 τελευταία χρόνια. Κατά τα λοιπά, μπορεί τα οικονομικά του κράτους να… πετάνε, αλλά η οικονομία είναι παγιδευμένη. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα που διέπονται από μια συγκεκριμένη διαδικασία αλληλεξάρτησης, τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Όπως και ο ένοικος του Μαξίμου που θεωρεί ότι το ατού του είναι η οικονομία. Πιθανόν να τον έχει παρασύρει η βράβευση του ως επίτιμου διδάκτορα πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ