Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
26 Φεβ 2019

Περισσότερους πλειστηριασμούς ζητούν οι ξένοι

πλειστηριασμοί Νέα

Περισσότερους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες φέρνει ο στόχος για μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει τις αρχικές προβλέψεις για τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2021. Μάλιστα, λόγω της ραθυμίας της κυβέρνησης, θα ζητήσουν από την… επόμενη να προχωρήσει σε πιο μαζικούς πλειστηριασμούς. Η δήλωση του επικεφαλής της Τραπέζης Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου στο CNBC είναι ενδεικτική των ευαίσθητων ισορροπιών που καταγράφονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας, «το υψηλό επίπεδο των επισφαλών δανείων στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομία της χώρας», λέει, προσθέτοντας ότι «η ελληνική οικονομία έχει λάβει κάποια μέτρα για να μειώσει το επίπεδο των επισφαλών δανείων ή NPLs».

Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι δανειστές «μπλοκάρισαν» τον νόμο για την προστασία της α΄ κατοικίας, καθώς κρίνουν υπερβολικές και εκτός τόπου και χρόνου τις διατάξεις που έφερε η κυβέρνηση. Η Ελλάδα καλείται να μειώσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη στο 44,8%, που είναι το πλέον υψηλό, ενώ το αμέσως χαμηλότερο είναι της Ιταλίας, με 9,7%. Ωστόσο, ενδεικτική του προβληματισμού στους κόλπους των Ελλήνων τραπεζιτών είναι η δήλωση του κ. Μεγάλου, ότι «θα ήθελα να το δω να συμβαίνει αυτό και θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν ήμασταν σε θέση να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει».

Οι δανειστές έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να εξυγιανθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί. Ο φιλόδοξος στόχος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων κατά 50 δισ. ευρώ, ή 28% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, έως το τέλος του 2021 δείχνει πλέον ότι οι 120.000 πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί μάλλον είναι εξαιρετικά λίγοι!

Η ανάγκη για περισσότερες πωλήσεις δανείων έχει ανοίξει την… όρεξη των ξένων funds, τα οποία κυνηγούν… δαιμονισμένα την ελληνική αγορά. Όπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Μεγάλου, «υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον», και μάλιστα πολλά funds λειτούργησαν επιθετικά ανταγωνιστικά, καθώς έπρεπε να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Ποιοι και γιατί πάνε στο… απόσπασμα

Χρονιά-σταθμό για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το 2019, καθώς τουλάχιστον 30.000 ακίνητα θα βγουν «στο σφυρί», ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα βγάζουν σε δημοπρασία ολόκληρα «πακέτα» τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Φέτος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να μειωθούν κατά 30 δισ. ευρώ, με την προοπτική μείωσης στα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Αυτό σημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί για την τριετία 2019-2021 ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 150.000, καθώς ήδη η κατάσταση στους τραπεζικούς ισολογισμούς κρίνεται ως «δύσκολη». Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη μεταφέρει το… παιχνίδι εκτός δικαστηρίων και ως εκ τούτου τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα για τους δανειολήπτες, οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν διάθεση συνεργασίας με τις τράπεζες ώστε να μην έχουν μπερδέματα.

Αυτήν τη στιγμή περίπου 170.000 δανειολήπτες που είχαν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο είναι μετέωροι, ενώ άλλοι 250.000 που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να επιδείξουν διάθεση υπευθυνότητας και σύνεση, καθώς τα ψέματα τελείωσαν. Επιπλέον, πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη εάν και κατά πόσον οι περισσότεροι από τους 300.000 δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής θα τύχουν προστασίας. Όπως είπε προ ημερών το πρώην ισχυρό τραπεζικό στέλεχος, Μιχάλης Σάλλας, θα χρειαστούν έξι μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, υπονοώντας ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οι περίπου 500.000 δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανταπόκρισης στις δόσεις τους αποτελούν πλέον τους μεγάλους… ασθενείς και οι αντοχές τους θα δοκιμαστούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι ενστάσεις των δανειστών είναι καταλυτικές και φαίνεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να κουβαλήσει πολιτικά τον… σταυρό του μαρτυρίου, προκειμένου να υλοποιήσει ένα τεράστιο εγχείρημα που έχει σύνθετες πολιτικές, οικονομικές, τραπεζικές και κοινωνικές παραμέτρους. Όπως είχε γράψει το «Π» σε προηγούμενο φύλλο, κάθε μήνα θα βγαίνει «στο σφυρί» μια πόλη με 2.700 κατοικίες ή μία κωμόπολη με περίπου 650 κατοικίες εβδομαδιαίως!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict