Navigation
17
Νοέ
location
Αθήνα
21oC
Αραιή συννεφιά
14 Αυγ 2017

Περίπου 70.000 συμβασιούχοι κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Μαζικές απολύσεις συμβασιούχων του Δημοσίου απαιτούν από την Κυβέρνηση, οι «θεσμοί» ενόψει της τρίτης αξιολόγησης και η εγκλωβισμένη στο Success Story κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπακούσει. Οι ανακοινώσεις για τη «λύση στον Γόρδιο Δεσμό» των συμβασιούχων του Δημοσίου» θα γίνουν από τα πιο επίσημα χείλη, δηλαδή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κράτους είναι προ-απαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης και ενδεχόμενη μη συμμόρφωση της Κυβέρνησης συνεπάγεται οριζόντια μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου.

  • Με την επιστολή (letter of intent) που έχουν στείλει από κοινού προς τη Γενική Διευθύντρια. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η Ελλάδα ανέλαβε πολύ συγκεκριμένες και ιδιαίτερα σκληρές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκηση.
  • Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκαν, με την επιστολή τους προς το ΔΝΤ, ότι θα νομοθετήσουν έως τον Σεπτέμβριο του 2017 ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018. Αναλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση ότι όσες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάσουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.

Το Μνημόνιο ΙΙΙ δεσμεύει την Κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων Υπαλλήλων (σήμερα ανέρχονται σε 640.000 εκ των οποίων οι περίπου 70.000 είναι συμβασιούχοι), να σταματήσει τις προσλήψεις «από το παράθυρο», να προχωρήσει την αξιολόγηση όλων όσοι εργάζονται στο Δημόσιο και να ενεργοποιήσει την κινητικότητα μέσα στο Δημόσιο ώστε το υπερβάλλον προσωπικό ορισμένων υπηρεσιών να αξιοποιηθεί σε άλλες υποστελεχωμένες δομές.

Οι κάθε μορφής συμβασιούχοι του Δημοσίου σήμερα ξεπερνούν τις 70.000 ενώ μόλις πριν από 2 χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 25.000. Προτού ξεκινήσει ακόμη η γ’ αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος, οι «θεσμοί» έχουν διαμηνύσει ότι απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τουλάχιστον 30.000 σημερινών εργαζομένων στο Δημόσιο.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που αναμένονται στην Αθήνα το αργότερο μέχρι 14 Σεπτεμβίου, είναι η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση στο θέμα των συμβασιούχων του τομέα καθαριότητας στους δήμους.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έστω και με τη μορφή της μη ανανέωσης συμβάσεων.

Είναι προφανές ότι μαζί με τις αλλαγές στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο οι απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο από το οποίο θα προσπαθήσει να αποδράσει ο Πρωθυπουργός με παραδοσιακές πρακτικές όπως ο ανασχηματισμός (που θα αγοράσει λίγο πολιτικό χρόνο) και κατόπιν με την προκήρυξη εκλογών σε χρονικό ορίζοντα που θα βολεύει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού…..

  • · Οι διαρκείς συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Αλέκο Φλαμπουράρη και Χριστόφορο Βερναρδάκη, στόχο έχουν να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για το Δημόσιο που θα φέρει τον τίτλο «αποκομματικοποίηση δημόσιας διοίκησης» και θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στις αρμοδιότητες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους ως προς την καταβολή αμοιβών στο Δημόσιο, μισθολογικές αλλαγές στη χορήγηση επιδομάτων αλλά και «μόνιμους» Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων που στο εξής δεν θα είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί.

Για να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση προς τους θεσμούς, για τον δραστικό περιορισμό των συμβασιούχων του Δημοσίου (οι οποίοι κατά κύριο λόγο απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί μια νέα έγκυρη καταγραφή και επικαιροποίηση όλων των απασχολουμένων (ειδικά των συμβασιούχων), ιδιαίτερα στο περιβάλλον των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι.

Η πρώτη προσπάθεια καταγραφής των εργαζομένων στους ΟΤΑ κατέληξε σε παταγώδη όπως ακριβώς απέτυχε και η τρίτη διαδοχική απέλπιδα προσπάθεια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διορθώσουν «λάθη ή/και ελλείψεις στις καταχωρίσεις του φορέα σας στην εφαρμογή του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου», δηλαδή στο μητρώο που καταγράφεται ποιοι υπηρετούν και μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο και με ποια εργασιακή σχέση. Οι περισσότεροι φορείς απλώς αγνόησαν την εγκύκλιο.

  • Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το χάος του Δημοσίου και η δυσκολία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπεζών στο θέμα των «κόκκινων δανείων» πιέζουν τον Πρωθυπουργό για άμεση λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων, με πρώτο την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.

Οι πιέσεις από την Φραγκφούρτη είναι ισχυρές. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ριζικές λύσεις στο θέμα των «κόκκινων δανείων», λύσεις που θα προκαλέσουν νέο κύμα απολύσεων στις επιχειρήσεις που αναπόφευκτα θα μπει λουκέτο. Στην Αθήνα, τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιτήρησης SSM των τραπεζών, που πιέζει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για ριζικό ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με κορυφαία στελέχη και των τεσσάρων εμπορικών τραπεζών.

«Κόκκινα δάνεια», συνδικαλιστές και δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται ότι θα καθορίσουν την ημερομηνία των επόμενων εκλογών…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress