Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
15 Απρ 2019

Περιμένουμε επενδύσεις με αυτήν την κυβέρνηση;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η φορολογία… στηρίζει κατά 80% την ανάπτυξη, αλλά τα όρια της οικονομίας φαίνεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μια υπερφορολογημένη οικονομία σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας και χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς δεν μπορεί να δώσει σήμα για επενδύσεις και ως εκ τούτου όλοι οι επιμέρους μακροοικονομικοί δείκτες θα κινούνται από το κακό στο χειρότερο.

Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και φεύγοντας δεν θα διστάσει να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ήδη έχει φορτώσει ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες των πολιτών έως το 2060, προκαλώντας ζημιά άνω των 200 δισ. ευρώ. Από την άλλη, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καρκινοβατεί και το ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών έχει μετατραπεί σε στοίχημα βιωσιμότητας για τη χώρα. Από τους σημερινούς κυβερνώντες δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι έχουν ήδη… προσφέρει. Απλά κάθε μέρα παραμονής τους στην εξουσία μάς απομακρύνει από τον βασικό στόχο που δεν είναι άλλος από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να μεγεθυνθεί το ΑΕΠ και να καταστεί βιώσιμο το χρέος και μετά το 2031.

Οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα που έχει το πλεονέκτημα της συμμετοχής στην Ευρωζώνη, αλλά από την άλλη πλευρά δείχνει ότι… φυτοζωεί. Βρισκόμαστε στην εντατική και αναζητείται η κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα βοηθήσει τον ασθενή να ξαναβρεί την επαφή με το περιβάλλον και να μην κινδυνεύει από μια δραματική όσο και καταστροφική επιδείνωση της υγείας του. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα κλείνουν κάποιες δουλειές με σημαδεμένη τράπουλα. Από την άλλη, πολλοί φοβούνται να αναλάβουν ρίσκο, παρότι η σημερινή κυβέρνηση θα… ξεκουμπιστεί και θα πάρει τη θέση της μια νέα διακυβέρνηση που θα είναι απόλυτα λογική, ρεαλιστική και φιλική ως προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Η χώρα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες την τελευταία πενταετία. Θα μπορούσε να δανείζεται άνετα από τις αγορές, θα είχε συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θα είχε αυτό το τεράστιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα παρουσίαζε ισχυρή ανάπτυξη και θα συγκρατούσε ανθρωπίνους εγκεφάλους για να προσθέσουν πολύτιμες υπεραξίες. Αντ’ αυτών έχουμε την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2031, την τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον του Ασφαλιστικού, την απουσία μεταρρυθμίσεων, τη διάλυση κρίσιμων δομών, τη χαλαρή λειτουργία του κράτους και πάει λέγοντας.

Σε απλά ελληνικά, μια τέτοια κατάσταση παραπέμπει μόνο σε… κορόιδα που μπορεί να φέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας ή σε διάφορα συμφέροντα που αξιοποιούν ή θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το να περιμένεις φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον από τους σημερινούς κυβερνώντες είναι σαν να περιμένεις να βγει το πρωί ο ήλιος από τη Δύση…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ