Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
20 Ιούλ 2020

Περιμένοντας τα… ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης! Τι δηλώνει στο «Π» ο Γεωργιάδης

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Νέα | Οικονομία

Δύο σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση σχετικά με το ύψος του τελικού ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσαρμόζοντας αναλόγως και τη στρατηγική της για τους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας.

Το… καλό σενάριο συνδέεται με την αρχική πρόταση της Ε.Ε. για την παροχή συνολικής βοήθειας 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν απευθείας σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το… κακό σενάριο, στην περίπτωση που περάσει ο… τσαμπουκάς των Βορειοευρωπαίων, τοποθετεί το ύψος της συνολικής βοήθειας στα 28 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενη διαφορά 4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό την τελική ποσόστωση, καθώς τα χρήματα πρέπει να τοποθετηθούν σε τομείς με πολύ υψηλούς πολλαπλασιαστές, όπως οι τεχνολογικές υποδομές και τα έργα υποδομής, με αντίστοιχο περιορισμό προγραμμάτων σε τομείς με χαμηλότερους πολλαπλασιαστές.

Όπως δηλώνει στο «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, «εφόσον όλα πάνε καλά στη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει μεθοδικά για να χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους με σύνεση και οργάνωση, τέτοια που θα επιτρέψει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε πιο ανταγωνιστική και παραγωγική βάση».

Την περασμένη εβδομάδα, η «Επιτροπή Πισσαρίδη» παρέδωσε την ενδιάμεση έκθεση για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, εκτός από τις προτάσεις για τους τομείς αιχμής, που πρέπει να γίνουν αποδέκτες της βοήθειας, περιελάμβανε και προτάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η πιο ενεργής στήριξη του ΟΑΕΔ στους ανέργους για τουλάχιστον έξι μήνες, έως ότου βρουν εργασία ή καταρτιστούν καταλλήλως, αλλά και η χορήγηση πατρικής άδειας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πρόταση για την παροχή κινήτρων στα νοικοκυριά, ώστε να τοποθετεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων τους στο Χρηματιστήριο για την αγορά μετοχών ελληνικών εταιρειών.

Στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος ανάπτυξης είναι η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η επένδυση στην εκπαίδευση και στη γνώση, η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, η προώθηση της τεχνολογίας αιχμής καθώς και η «πράσινη ανάπτυξη». Όπως επισημαίνει στο «Π» ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «ο στόχος του προγράμματος ανάπτυξης της οικονομίας είναι, πέραν του τουρισμού, η ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και τις δυνατότητες που δίνει η νέα εποχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο ανάταξης του δευτερογενούς τομέα (βιομηχανία – μεταποίηση) αλλά και του πρωτογενούς, για να αυξηθεί η συνεισφορά τους στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, ώστε να ενισχυθεί το ΑΕΠ. Ειδικά για τη βιομηχανία, υψηλός είναι ο συμβολισμός της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής της ΕΛΒΑΛ, του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Πρόκειται για το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο που είναι το πιο σύγχρονο από τα τέσσερα στην Ευρώπη και από τα περίπου 20 που λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθετώντας τον Όμιλο στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των βιομηχανιών μετάλλου παγκοσμίως.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ