Navigation
9
Ιούλ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
11 Νοέ 2017

Περί ΧΑ και ανάπτυξης..

ΔΑΝΤΗΣ Απόψεις

Είναι φανερό εδώ και πολλές συνεδριάσεις πως το ΧΑ δεν “τραβάει” καθώς μια συγκυρία παραγόντων δείχνουν “μη άνοδο”. Και στις αγορές ότι δεν ανεβαίνει , αργά ή γρήγορα πέφτει.

Αρχικά ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί. Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια που μάλλον αυξάνεται διαρκώς. Και εξηγούμαι : όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία αυξάνουν με ρυθμό 1 δις τον μήνα, τι θα συμβαίνει με τα NPLs ;

Και καθώς ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση πρώτα συνήθως πληρώνει – αν έχει  –  την εφορία και μετά δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις  είναι απλό πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται όσο δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα.

Με το όριο των πλειστηριασμών στα 300Κ ευρώ για την πρώτη κατοικία , η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών καλύπτεται πλήρως και μην ξεχνάμε πως οι πολύ πλούσιοι -όσοι τέλος πάντων έχουν παραμείνει  πλούσιοι – που κατέχουν και τις κατοικίες των εκατομμυρίων,  σχεδόν πάντα , όπως και σε όλες τις χώρες, έχουν καλύψει τα νώτα τους σε μεγάλο ποσοστό. Φυσικά οι πλειστηριασμοί ήταν η σωστή λύση αν γινόντουσαν στην αρχή της κρίσης όπου η οικονομία και οι τράπεζες μετά από 2-3 το πολύ χρόνια θα “έπαιρναν μπροστά” και το συνολικό πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο.  ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

Επίσης δεν είναι μόνο τα στεγαστικά. Υπάρχουν και τα καταναλωτικά, οι κάρτες και τα επιχειρηματικά δάνεια.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις ποιος ακριβώς περιμένουν θεσμοί και κυβέρνηση , να πληρώσει;  Οι ίδιοι ως ιδιώτες αν βρισκόντουσαν σε αντίστοιχη θέση σε μια οικονομία όπως η Ελληνική που έχει διαλυθεί από την κρίση , θα πλήρωναν;

Όποιος είναι στην  “πιάτσα” και όχι σε διευθυντικά γραφεία οργανισμών ή σε αμφιθέατρα γνωρίζει πως ο μέσος φορολογούμενος κάνει αγώνα για να μπορέσει να πληρώσει τις ΔΕΚΟ και να ζήσει αξιοπρεπώς.

Όταν μειώνεται η κατανάλωση στα πολύ βασικά τρόφιμα και μάλιστα με  30εκ τουρίστες φέτος , οι δηλώσεις περί ανάπτυξης , «αλλαγής σελίδας» , «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» , συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών είναι τουλάχιστον αστείες και ανάξιες κάθε ευγενικού σχολιασμού..

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το ότι οι μετοχές που κράτησαν το ΧΑ , δλδ ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΦΟΛΙ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ ΤΙΤΚ έχουν βρεθεί κοντά σε ιστορικά υψηλά ή σε υψηλά πολλών ετών..Ανεξάρτητα από το αν θα “συνεχίσουν”  πρέπει να διορθώσουν τουλάχιστον , αν είναι να βρεθούν σε νέο ανοδικό κύμα.

Ο τρίτος παράγοντας είναι τα CC που θα έφευγαν αλλά παραμένουν..

Κανένας σοβαρός και μη επενδυτής δεν βάζει λεφτά σε οικονομίες με CC καθώς είναι αυταπόδεικτο πως δεν μπορεί μια τέτοια οικονομία να αναπτυχθεί..Για τους μεγάλους διαχειριστές ούτε λόγος. Μόνο ακραίου κερδοσκοπικού τύπου κεφάλαια θα έρθουν και αυτό φαίνεται και από το χρηματιστήριο και και από τις  άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα.

Αυτοί είναι οι 3 κύριοι λόγοι που είναι δύσκολο η αγορά να εισέλθει εκ νέου σε ανοδικό κανάλι . Για να το πω διαφορετικά είναι πιο πιθανό ο ΓΔ να βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα παρά σε υψηλότερα.

Τεχνικά το πιο ανησυχητικό δεν είναι τα διαγράμματα του ΓΔ ή του FTASE αλλά το διάγραμμα το 10ετούς  Ελληνικού ομολόγου όπου είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση και του 5 πτωτικού κύματος του Yield. Μετά όμως , για όσους γνωρίζουν , τι επακολουθεί;

Σε αυτό όμως θα επανέλθουμε την άλλη βδομάδα αναλυτικά..

Δρ.Π.Δάντης

CEFA, CRT,CAM,CMT

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict