Navigation
19
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
9 Νοέ 2020

Πέντε… ατού και οκτώ «νάρκες»

επιχειρηση_λουκετο Οικονομία

Πέντε «ατού» για την ανάκαμψη αλλά και οκτώ «νάρκες», που απειλούν την οικονομία, καλείται να διαχειριστεί τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, με φόντο το νέο «απαγορευτικό» λόγω του δεύτερου κύματος… επέλασης του κορονοϊού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι… μαγκωμένο για τις εξελίξεις, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως αποδειχθεί πιο φονικό για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, ναρκοθετώντας και τους στόχους της επόμενης χρονιάς. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι… απαλλαγμένη από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους των δανειστών, ωστόσο, αν το 2021 δεν υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη, τότε οι εξελίξεις θα πάρουν άλλη τροπή. Στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος ανησυχούν τώρα για το ενδεχόμενο ανάπτυξης τύπου… J. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μετά από μια μεγάλη ύφεση της τάξης του 10% φέτος, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να σημειωθεί μικρή ανάκαμψη του χρόνου, ακόμη και αν κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Πάντως, οι… μπελάδες της κυβέρνησης μετριάζονται από το ταμείο των €38 δισ., τα οποία εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας αλλά και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σκηνικό… πολέμου

Το αρνητικό κλείσιμο του 2020 θα αποτελέσει κακό προηγούμενο για τους πρώτους μήνες του 2021 και στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό, πονοκεφαλιάζουν με τις «γκρίζες ζώνες» που ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην οικονομία.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει σε πόλεμο, καθώς:

1. Η έκρηξη της πανδημίας, με επίκεντρο την Ευρώπη, δείχνει ότι, μέχρι να ωριμάσει ο χρόνος για ευρεία χρήση των εμβολίων, θα κλυδωνιστούν οι μεγάλες οικονομίες, προκαλώντας ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και στη χώρα μας.

2. Ο τουρισμός το προσεχές καλοκαίρι αποτελεί τον αδύναμο κρίκο, καθώς θα αφήσει αρνητικό αποτύπωμα και τον χειμώνα του 2021, μεταφέροντας μάλιστα μια «βαριά» κληρονομιά το 2022. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο «φιξάρονται» τα συμβόλαια της επόμενης τουριστικής σεζόν, ωστόσο φέτος η… παράδοση αυτή «σπάει» λόγω της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, προκαλώντας ταυτόχρονα έντονη ανησυχία, αφού κινούνται σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα.

3. Ο φόβος για τον κορονοϊό διαμορφώνει νέες συνήθειες και έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις, που σχετίζονται πρωτίστως με τον τουρισμό, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, θα βρεθούν εκ των πραγμάτων σε αδιέξοδο με χιλιάδες λουκέτα μέσα στην επόμενη χρονιά.

4. Η καθίζηση των εσόδων και η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έχουν ήδη οδηγήσει σε απόκλιση άνω των €10 δισ. στον Προϋπολογισμό.

5. Το λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οι δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι θα οδηγήσουν σε σημαντική καθίζηση τα φορολογικά έσοδα αλλά και τα αντίστοιχα των ασφαλιστικών ταμείων, επιβάλλοντας στην κυβέρνηση νέες πρακτικές σε σχέση με το βασικό της αφήγημα για μείωση των φόρων.

6. Η έξαρση της ανεργίας και η απουσία προσφοράς εργατικών χεριών για άλλες δραστηριότητες θα διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τα εισοδήματα και την είσπραξη των φόρων. Από την άλλη, θα σημειωθεί νέα σημαντική αύξηση των δαπανών για να στηριχθούν όσοι έχασαν την εργασία τους ή ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες πληττόμενων.

7. Η αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά τουλάχιστον €6 δισ. μέσα στους επόμενους μήνες θα φέρει σε ακόμη πιο δεινή θέση το τραπεζικό σύστημα της χώρας, οδηγώντας τα πιστωτικά ιδρύματα σε τέλμα, ενώ δεν θα υπάρχουν πόροι για να χρηματοδοτηθούν επαρκώς νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην οικονομία.

8. Το 2021 είναι μια χρονιά αυξημένων υποχρεώσεων για το Δημόσιο, καθώς λήγει η περίοδος χάριτος των δανείων του ESM και πρέπει να επιστραφούν €11 δισ.

Σανίδα σωτηρίας

Το… μάζεμα της φετινής ζημιάς μέσα στο 2021 με ταυτόχρονη ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω Ευρώπης, αλλά και… πρόθυμων επενδυτών, αποτελεί το βασικό μοτίβο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για να γίνει το μεγάλο «comeback».

Πιο συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν στα εξής:

1. Το θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων και η διάθεση μακροπρόθεσμων κρατικών τίτλων, με επιτόκια στο 1%, διευκολύνουν την άντληση πολύτιμων εσόδων για την ενίσχυση του «μαξιλαριού» ασφαλείας, το οποίο βρίσκεται στα €38 δισ.

2. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν στην οικονομία από τον επόμενο Μάιο και έως το 2026 αναμένεται να φτάσουν τα €32 δισ.

3. Η απορρόφηση του υπόλοιπου μισού ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 καθώς και το νέο πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027 θα διοχετεύσουν στην οικονομία κοινοτικούς και εθνικούς πόρους τουλάχιστον €40 δισ.

4. Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα και η διείσδυση κολοσσών όπως οι Google Microsoft, Volkswagen κ.ά. έρχονται να προστεθούν στο growth της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί ή πρόκειται να ανακοινωθούν μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια και στον τουρισμό.

5. Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια και στις υποδομές (λιμάνια), πλην του Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (αρνητική η συγκυρία λόγω της πανδημίας), σε συνδυασμό με ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και στην αγορά, θα έχουν πολλαπλό όφελος τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Έτσι, θα διευκολυνθεί ο στόχος για την άντληση φθηνών κεφαλαίων από τις αγορές, ώστε στη συνέχεια να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict