Navigation
7
Ιούν
location
Αθήνα
26oC
Αρκετά σύννεφα
26 Σεπ 2016

«Πάρτι» στον ΕΟΠΥΥ!

Φάρμακα-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Εντοπίστηκαν σημεία και τέρατα στη συνταγογράφηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ

του Αιμίλιου Νεγκή

Επιφανείς διευθυντές γιατροί του ΕΣΥ φέρονται ότι εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα, που έκανε «πάρτι» στον ΕΟΠΥΥ. Το κύκλωμα χρέωνε σε εικονικούς ασθενείς για ανύπαρκτες ασθένειες σκευάσματα ειδικής διατροφής, με τις συνολικές χρεώσεις σε βάρος του Δημοσίου να αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

«Σημεία και τέρατα» ανέδειξε το σαφάρι ελέγχων από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης), που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με εντολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Σ. Μπερσίμη, και εισήγηση της γενικής επιθεωρήτριας, κας Γ. Γεωργιάδου,ύστερα από τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ερευνών, οι οποίες είχαν αναδείξει παρατυπίες στη χρήση σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι εντόπισαν διευθυντές κλινικών νοσοκομείων του ΕΣΥ να έχουν συνταγογραφήσει σκευάσματα ειδικής διατροφής ακόμη και σε κατάκοιτους τροφίμους γηροκομείων, τους οποίους ουδέποτε είχαν εξετάσει. Το θράσος ορισμένων μάλιστα ήταν τέτοιο, που ένας γιατρός βρέθηκε να έχει εκδώσει κατά την ίδια ημερομηνία γνωματεύσεις για πολλούς τροφίμους του ίδιου γηροκομείου!

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση διευθυντή γιατρού κρατικού νοσοκομείου της Αθήνας, ο οποίος έκανε το εξής απίστευτο: Συνταγογράφησε προϊόντα ειδικής διατροφής για ασφαλισμένο στην επαρχία, ο οποίος ήταν κατάκοιτος, τρόφιμος γηροκομείου, τον οποίο δεν είχε εξετάσει! Μάλιστα, η σφραγίδα και η υπογραφή του ελεγκτή γιατρού, που ενέκρινε τη δαπάνη (επίσης στην Αθήνα), κατά δήλωση του ιδίου είχε πλαστογραφηθεί. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ στη Δικαιοσύνη.

Σε άλλη μία περίπτωση, διευθυντής Κέντρου Υγείας της Αττικής, με ειδικότητα γενικής ιατρικής, διαπιστώθηκε ότι είχε εκδώσει κατά την ίδια ημερομηνία πανομοιότυπες συνταγές για χορήγηση προϊόντων ειδικής διατροφής σε τροφίμους του ίδιου γηροκομείου. Στην περίπτωση αυτή, έχουν ήδη ζητηθεί να επιστραφούν «τα κλεμμένα» από την προμηθεύτρια εταιρεία και εναντίον του γιατρού έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την πειθαρχική και ποινική του δίωξη.

Οι έλεγχοι κατέδειξαν ότι στο κύκλωμα συμμετέχουν συγκεκριμένες εταιρείες και φαρμακεία, από τα οποία γίνεται η προμήθεια των προϊόντων αυτών. Πρόκειται για σκευάσματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή των πασχόντων από παθήσεις, όπως:

  • μεταβολικά νοσήματα (π.χ. φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία),
  • κοιλιοκάκη,
  • δυσαπορρόφηση από:

α) φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,

β) σύνδρομο βραχέος εντέρου, εκτομή ειλεού,

γ) μερική γαστρεκτομή με γαστρονηστιδοαναστόμωση (Billroth II),

δ) ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα (έως 3 χρόνια χορήγηση των ειδικών προϊόντων),

ε) ακτινική εντερίτιδα και ακτινική οισοφαγίτιδα στ) αγαμμασφαιριναιμία,

  • κυστική ίνωση (χορηγούνται ειδικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και σύμπλεγμα βιταμινών ABDEK),
  • σε βαριά πάσχοντες που σιτίζονται μέσω γαστροστομίας ή/και νηστιδοστομίας,
  • σε παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδος χορηγούνται θεραπευτικά γάλατα έως την ηλικία των 2 ετών, για χορήγηση πέραν των δύο ετών είναι απαραίτητη η προσκόμιση RastTest,
  • σε πρόωρα και λιποβαρή νεογνά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, καθώς και σε νεογνά με νεκρωτική εντεροκολίτιδα ή με βραχύ έντερο,
  • μυασθένεια, νόσο Parkinson, νόσο κινητικού νευρώνα, σύνδρομο Down (χορηγείται ειδικό συμπλήρωμα συνένζυμου CoQ10).

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για την πιστοποίηση της νόσου απαιτείται γνωμάτευση διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής, Κλινικής του ΕΣΥ ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου σχετικής με την πάθηση ειδικότητας κατά περίπτωση, στην οποία αναφέρονται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων και σκευασμάτων, καθώς και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του Οργανισμού έχει δώσει εντολή για την επιβολή κυρώσεων σε όλους τους εμπλεκομένους. Παράλληλα, προχωρεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των προϊόντων αυτών, θέτοντας φραγμό στη σπατάλη και, επιπλέον, έχει δοθεί εντολή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, ώστε να μειωθούν κάθετα οι τιμές αποζημίωσης.

Τα μοίρασε στη γειτονιά!

Ανάμεσα στις υποθέσεις που ανέδειξαν οι έρευνες του ΕΟΠΥΥ ξεχωρίζει η περίπτωση ασφαλισμένου ο οποίος, προς μεγάλη του έκπληξη, ενημερώθηκε από εταιρεία προϊόντων ειδικής διατροφής ότι μπορεί να παραλάβει δωρεάν σκευάσματα «που θα του κάνουν καλό»,  όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στους επιθεωρητές του Οργανισμού, οι οποίοι τον εξέτασαν.

Ακούστε τι είχε συμβεί εν αγνοία του και πώς ορισμένοι επιτήδειοι ξεγελούν ανυποψίαστους ηλικιωμένους, καταληστεύοντας το Δημόσιο. Ο ασφαλισμένος δέχθηκε την προσφορά και υπέγραψε μάλιστα και δήλωση-εξουσιοδότηση προς την εταιρεία να προχωρήσει στα δέοντα. Στη συνέχεια, ο ίδιος και η σύζυγός του παρέλαβαν από την εταιρεία προϊόντα ειδικής διατροφής με την ένδειξη «σύνδρομο βραχέως εντέρου – φλεγμονώδης νόσος του εντέρου».

Το σύνδρομο του βραχέος εντέρου (ΣΒΕ) είναι μία κατάσταση που προκύπτει έπειτα από εκτομή μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα πέψης και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Οι κυριότερες αιτίες είναι οι εξής: ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος έντερου (νόσος Crohn), τραύμα, κακοήθης όγκος, ομφαλοκήλη κ.λπ.

Στην κατηγορία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου συμπεριλαμβάνονται δύο κύριες παθήσεις, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι δύο αυτές καταστάσεις μοιάζουν μεταξύ τους και αποδίδονται σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού μηχανισμού του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα σχετίζονται κυρίως με τη φλεγμονή του εντέρου και περιλαμβάνουν διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, τεινεσμό (επώδυνη προσπάθεια κένωσης) κοιλιακό άλγος, πυρετό, απώλεια βάρους.

Ο έλεγχος, λοιπόν, έδειξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του δεν είχαν επισκεφθεί τον γιατρό που είχε κάνει τη συνταγογράφηση και, φυσικά, δεν έπασχαν από σύνδρομο βραχέως εντέρου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Μάλιστα, ο ασφαλισμένος είναι υπέρβαρος και επομένως δεν είχε καμία ανάγκη ενίσχυσης της διατροφής του με ειδικά σκευάσματα.

Τελικά, όπως είπε στους επιθεωρητές, τα παρέλαβε και τα μοίρασε στη γειτονιά. Σημειώνεται ότι είχε υποβληθεί σε επέμβαση πριν από 10 χρόνια, γεγονός που φαίνεται να εξηγεί πώς τον εντόπισαν οι επιτήδειοι από την προμηθεύτρια εταιρεία. Ήδη, πάντως, έχουν επιστρέψει τα χρήματα και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της προς τη Δικαιοσύνη.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 24/09

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress