Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
3 Ιούν 2019

Πάρτι… αυτοδυναμίας της ΝΔ στα ομόλογα και στο Χ.Α.

χρηματιστήριο Χρηματιστήριο

Επενδυτικό πάρτι με προεξόφληση της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα, ενώ την ίδια στιγμή διεθνείς οίκοι βλέπουν μαζικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, εάν και εφόσον προκύψει «καθαρή» κυβερνητική λύση στις 7 Ιουλίου.

Ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και την προκήρυξη εθνικών εκλογών σηματοδότησαν από την περασμένη Δευτέρα ένα άνευ προηγουμένου «ράλι» στις αγορές ομολόγων, καθώς και στις μετοχικές αξίες. Οι αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα reports των οίκων αξιολόγησης, της Goldman Sachs, της Citigroup και άλλων κορυφαίων οίκων, καθώς και τις αναφορές του πρακτορείου Bloomberg περί αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση καθαρής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριμοδότησαν αυτό το σενάριο με εντυπωσιακή αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και των μετοχών.

Τα επιτόκια των 10ετών και 5ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 3,00% και 1,90% αντίστοιχα), ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκε με διψήφιο αριθμό (πάνω από 12%) και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε αποδόσεις που ξεπέρασαν το 30%. Επιπλέον, μετοχές όπως η Πειραιώς και η προβληματική ΔΕΗ απογειώθηκαν, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρξει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση θα σημειωθεί βελτίωση στην ποιότητα των ήδη προβληματικών χαρτοφυλακίων λόγω «κόκκινων» δανείων ή χρηματοοικονομικών προβλημάτων.

Μέχρι και την προπερασμένη Παρασκευή οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s προειδοποιούσαν για επιπτώσεις στο αξιόχρεο και στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας λόγω του πακέτου παροχών. Από την περασμένη Δευτέρα όμως, η προσδοκία κυβερνητικής αλλαγής λόγω των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου «σβήνει» τους όποιους κινδύνους.

Ειδικότερα:

1. Ο οίκος Μoody’s (θα ανακοινώσει την επόμενη αξιολόγηση στις 23 Αυγούστου) επεσήμανε ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, αν μια ισχυρά προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές και εφαρμόσει μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη ατζέντα για ακόμη πιο φιλικές πολιτικές ως προς την ανάπτυξη.

2. Ο οίκος Fitch (θα ανακοινώσει στις 2 Αυγούστου την επόμενη αξιολόγηση) είχε επισημάνει τον κίνδυνο εκτροχιασμού για την οικονομία από το πακέτο παροχών, αλλά η προσδοκία ισχυρής και φιλικής κυβέρνησης ως προς τις μεταρρυθμίσεις, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη θα επηρεάσει αναλόγως το αξιόχρεο.

3. Ο οίκος S&P (θα ανακοινώσει την επόμενη αξιολόγηση στις 25 Οκτωβρίου) επισημαίνει ότι οι γενικές εκλογές της Ελλάδας θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εκτιμά ότι τα επόμενα τρία χρόνια η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,4% με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις οίκοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επισπεύσουν τις ανακοινώσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εφόσον η νέα κυβέρνηση δείξει άμεσα θετικά και αδιαμφισβήτητα δείγματα γραφής.

«Πετάει» το Χ.Α.

Το εκρηκτικό ενδιαφέρον για τους τραπεζικούς τίτλους και η εκτίναξη του τζίρου οδηγούν σε θεαματικά υψηλότερα επίπεδα τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου με συνεπή και αξιόπιστη διακυβέρνηση.

Όπως δηλώνει στο «Π», ο πιστοποιημένος αναλυτής της ΚΑΡΑΜΑΝΩΦ ΑΕΠΕΥ, Χρήστος Ιωαννίδης, «το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει την υπέρβαση θέτοντας ως βασικό στόχο την κατάκτηση των 810 μονάδων, πριν κινηθεί ακόμη και στα επίπεδα των 900 ή και 1.000 μονάδων, μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο και η νέα κυβέρνηση λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, πρωταγωνιστής της ανόδου είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος από την αρχή του έτους έχει ανέλθει κατά 75%, ενώ τα κέρδη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για την Πειραιώς, φτάνουν ακόμη και το 220%! Σε σχέση με την εκρηκτική άνοδο της μετοχής της ΔΕΗ, ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνει ότι δρέπει κυρίως τους καρπούς της γενικότερης χρηματιστηριακής ευφορίας, αλλά η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον των εξαιρετικά σοβαρών χρηματοοικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης και θα πρέπει να λάβει δραστικές αποφάσεις. Προσθέτει επίσης ότι το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό τροφοδοτεί την ισχυρή ανοδική κίνηση της Lamda Development. Μια… επιθετικά φιλική κυβέρνηση ως προς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων θα δώσει ώθηση σε stories όπως των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ