Navigation
11
Μαΐ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
13 Μαΐ 2019

Παροχές και εκλογές

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Είθισται κατά την προεκλογική περίοδο οι κυβερνήσεις να δίνουν τα «ρέστα» τους στους πολίτες. Ιδίως, όταν βλέπουν ότι χάνεται η εξουσία. Παραδοσιακά, τα αριστερά κόμματα έβαζαν τρικλοποδιές στους επόμενους, δηλαδή στους… κακούς δεξιούς. Η ιδεολογία της Αριστεράς και του σοσιαλισμού ταυτίζεται με τα δανεικά που δίνονται στον λαό, ο οποίος αργότερα θα κληθεί να τα πληρώσει διπλά και τρίδιπλα! Από μια τέτοια πρακτική πάντως δεν απείχαν ούτε παραδοσιακά φιλελεύθερα κόμματα…

Οι παροχές της κυβέρνησης προκαλούν τουλάχιστον θυμηδία, όταν από το 2015 έχουν επιβληθεί μέτρα τουλάχιστον 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν στοιχίσει σε απώλεια Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος και θέσεων εργασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι ζήτημα αν έχουν δοθεί στους πολίτες περίπου 3 δισ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα. Αυτά τα ποσά «βαπτίζονται» παροχές, αλλά δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από το… ξεζούμισμα των πάντων. Όταν εξαθλιώνεις, δεν έχει νόημα να δίνεις ψίχουλα. Η φορολογία «σκοτώνει» την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την πιο απλή ανάγνωση της οικονομικής θεωρίας. Από την άλλη, οι παροχές μπορεί να αναστήσουν ακόμη και… νεκρούς! Προφανώς, μιλάμε για την πολιτική διάσταση του θέματος.

Η κυβέρνηση έφτασε να εξαγγείλει μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων, τους οποίους έχει εξαθλιώσει ή και εξοντώσει λόγω της υπερφορολόγησης. Επιπλέον, ανακοινώνει ότι θα μειώσει τους φόρους, όταν είναι η ίδια που τους αύξησε. Η ζημιά που έχουν προκαλέσει στη χώρα είναι τεράστια. Ποντάρουν στους αδαείς και απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι θα «εκτιμήσουν» τις… φιλότιμες προσπάθειες του… κουρασμένου πρωθυπουργού που παίρνει βαθιές ανάσες σε κότερα. Ο… κουρασμένος, αφού «φόρτωσε» κόστος άνω των 200 δισ. ευρώ από το 2015, εμφανίζεται ως… πονόψυχος και δίνει μερικά ψίχουλα. Άλλωστε είμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα, αλλά η πάρτη τους!

Οι παροχές θεωρούνται ως κάτι αυτονόητο από τους κυβερνώντες σε σχέση με τους εκλογικούς σχεδιασμούς. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτή η πρακτική θεωρείται από τους πολίτες περίπου ως… άγραφος νόμος! Επί πολλές δεκαετίες, ο λαϊκισμός και ο μικροπολιτικός τακτικισμός έβαζαν το «τυράκι» και οι πολίτες ανακάλυπταν αργότερα τη «φάκα». Έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία λόγω των δανεικών που πρόσκαιρα γεμίζουν με ικανοποίηση, αλλά μεσομακροπρόθεσμα φέρνουν μόνο πίκρα και δάκρυα!

Οι παροχές είναι… ευλογημένες όταν προκύπτουν μέσα από έναν μηχανισμό υγιούς δημιουργίας εισοδήματος και υπεραξιών. Όταν οι παροχές ξεπερνούν τα όρια αντοχής της οικονομίας, είναι… καταραμένες. Όταν, μάλιστα, οι παροχές αποτελούν προϊόν απάτης και έρχονται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ζημιάς του 2015, τότε αποτελούν πραγματική ντροπή…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict