Navigation
18
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
2 Μαΐ 2016

Παρατείνεται ο “Γολγοθάς” για την κυβέρνηση

Μαξίμου Παρασκήνιο Οικονομία

Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει στο «Π» το «βλέποντας και κάνοντας», βάσει του οποίου πορεύεται η κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών

της Ειρήνης Σαββοπούλου

Η οικονομική ασφυξία και η πολιτική αβεβαιότητα επιστρέφουν στη χώρα, την ώρα που η κοινωνία ανέμενε την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας, που θα ερχόταν μαζί με το Πάσχα.

Το νέο «θρίλερ» με την εμπλοκή στο κλείσιμο της αξιολόγησης επαναφέρει μνήμες του περσινού καλοκαιριού. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ ισοδυναμεί, κατά πολλούς στην κυβέρνηση, με ζήτημα πολιτικής ζωής ή θανάτου του κυβερνητικού συνασπισμού, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως αυτό το πακέτο των μέτρων δεν μπορεί να περάσει από την ήδη πιεσμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, έντονος είναι ο φόβος μήπως και οι «σύμμαχοι» Ευρωπαίοι υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Ταμείου και φέρουν προς συζήτηση μια συμβιβαστική πρόταση, κάποιο μέρος δηλαδή των «μέτρων κάβα»να είναι προσδιορισμένο όπως ακριβώς τα ζητάει το ΔΝΤ και ένα άλλο μέρος να υπάρχει μέσω του «αυτόματου κόφτη», όπως ζητάει η Ελλάδα. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι η στάση μας», τόνιζε κυβερνητική πηγή, ξορκίζοντας, μάλιστα, το ενδεχόμενο να τεθεί ως τελεσίγραφο στην Αθήνα από τους «θεσμούς».

Στο ίδιο έργο θεατές

Το «έργο»με τα αποθεματικά των Ταμείων ξαναπαίζεται και φέτος, καθώς η κυβέρνηση, για κάθε ενδεχόμενο, όσα δεν πήρε τον περασμένο Μάιο, π.χ. τα αποθεματικά της Βουλής, τα μεταφέρει φέτος στην ΤτΕ.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για τον Απρίλιο ανέρχονται στα 931 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα τέλη Μαΐου θα πρέπει να καταβάλει άλλα 460 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα ρευστότητας εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς δεν έχει μπει στα δημόσια ταμεία ούτε ένα σεντς από τα 5,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, ως την πρώτη δόση, η οποία, μάλιστα, είχε προβλεφθεί να εκταμιευθεί τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και θα είχε κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

 

Το ταμείο είναι μείον

Έτσι, με σχεδόν άδεια τα δημόσια ταμεία και τις δανειακές ανάγκες Ιουνίου και Ιουλίου να φτάνουν σχεδόν τα 4,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς να έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Ακόμη και ένα από τα βασικά της επιχειρήματα, ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντέξει μία επιπλέον κρίση, η οποία θα προστεθεί στην προσφυγική αλλά και στον επιπλέον πονοκέφαλο που προκαλεί το βρετανικό δημοψήφισμα, παραμένει μετέωρο, καθώς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αφτί των δανειστών.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του «Χίλτον»

Το ενδεχόμενο να έρθει στη Βουλή μια νέα λίστα με μέτρα, που θα καλύψουν το όποιο κενό δημιουργηθεί στην περίπτωση που οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα, 1,75 το 2017 και 3,5 το 2018, δεν εκπληρωθούν, έφερε και πάλι βαρυχειμωνιά στην κυβέρνηση.

Έτσι, ενεργοποίησε ένα «οπλοστάσιο» επιχειρημάτων νομικών, οικονομικών αλλά και πολιτικών, ώστε να περάσει την πρότασή της για «αυτόματο κόφτη» δαπανών, ο οποίος,όμως, δεν θα συνοδεύεται από εξειδικευμένο πακέτο μέτρων.

Με σημαία τα ευνοϊκά στοιχεία της Eurostat, ο Αλέξης Τσίπρας στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο, τόσο στο Eurogroupτου Άμστερνταμ, όσο και στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», επιχείρησε να περάσει τον κάβο των επιπλέον μέτρων.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας», με τον φόβο το πρόγραμμα εξαρχής να είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

«Ποιος επενδυτής θα εμπιστευθεί την ελληνική οικονομία, όταν, εκ των προτέρων, του λες πως δεν θα πετύχεις τους στόχους σου και το πρόγραμμά σου θα αποτύχει;» τόνιζε κυβερνητική πηγή. Μάλιστα, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αναρωτιόταν: «Αν πάμε καλύτερα από τους στόχους, τότε ποια μέτρα δεν θα εφαρμοστούν και θα καταργήσουμε;».

Μαδάνε τη μαργαρίτα της ΚΟ

«Περνάει δεν περνάει» ήταν η φράση κυβερνητικού στελέχους στο κρίσιμο ερώτημα εάν τα «μέτρα ρεζέρβα» θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στα πηγαδάκια των βουλευτών κυριαρχεί έντονος προβληματισμός, αλλά και η αναζήτηση επιχειρημάτων για την ώρα εκείνη που θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Μάλιστα, το «μασάζ» κρίνεται επιβεβλημένο και το ανέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί, Ε.Τσακαλώτοςκαι Γ. Κατρούγκαλος.

«Να υπογράψουμε ότι, εφόσον δεν πιαστούν οι στόχοι, θα υπάρξουν μέτρα, μιλάμε για το αυτονόητο, αλλά δεν μπορούν να ψηφιστούν τώρα αυτά», επεσήμανε βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Επιπλέον, δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης από την πλευρά των δανειστών.

Όμως, το «γελοίον του πράγματος» είναι ότι επιρρίπτει ευθύνες για την καχυποψία τους στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Αν είχαν εφαρμόσει από την αρχή όλες τις μεταρρυθμίσεις και δεν έκαναν το έγκλημα να πατάνε πάνω στο κομματικό τους σύστημα, δεν θα ήμασταν πάλι στην αρχή, γιατί τι κάνουμε τώρα, εφαρμόζουμε όσα δεν εφάρμοσαν στο πρώτο μνημόνιο».

«Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει τώρα. Μια και έξω», αντέτεινε άλλος βουλευτής, εκτιμώντας πως η φθορά των μέτρων κάθε λίγο και λιγάκι θα είναι μεγαλύτερη από το να νομοθετηθούν όλα τώρα.

Ακόμη ένα «αγκάθι» για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν οι «53+», η μοναδική ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν βλέπουν κάποιον ορατό κίνδυνο που θα απειλήσει την κυβερνητική συνοχή από τη στάση των 11 βουλευτών, που μετρά αυτήν τη στιγμή η συγκεκριμένη τάση, καθώς οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι «να πάρουν τον μουτζούρη» ότι έριξαν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ακόμη και εάν παραδώσουν τις έδρες τους, η κυβέρνηση δεν παύει να έχει πολιτικό πρόβλημα.

Ρυθμιστής θεωρείται ο επικεφαλής των «53», Ευκλείδης Τσακαλώτος, με σενάρια σε διεθνή αλλά και εγχώρια μέσα να κάνουν λόγο για παραίτησή του από υπουργός Οικονομικών. «Θέλουν να τον παραιτήσουν, ας τον παραιτήσουν, δεν μπορούμε κάθε μέρα να διαψεύδουμε τα δημοσιεύματα», τόνιζαν στενοί του συνεργάτες.

Πάντως, στελέχη που γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών σχετίζουν τη στάση του με την επιτυχή ή όχι ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επιπλέον, «η αριστερή συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θέλουν να εμφανίζονται οι «53», απέχει από την κυβερνητική στρατηγική. «Όχι πάση θυσία στην κυβέρνηση» είναι η ρητορική τους, ενώ οι γνωρίζοντες τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως όλες οι πρωτοβουλίες τους γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στο Συνέδριο, το οποίο, βέβαια, έχει μπει στα αζήτητα.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 29/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict