Navigation
6
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
11 Απρ 2016

Πανικός για τις offshore των Ελλήνων

Offshore Παρασκήνιο Οικονομία

«Πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα στα δικηγορικά γραφεία και οι μυστικές συναντήσεις στα γραφείαοικονομικών συμβούλων σε ολόκληρη την Ελλάδα

Η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων μόλις έχει γίνει γνωστή και όλοι τρέχουν για να δουν το μέγεθος της ζημιάς.Τα «Panama Papers» άνοιξαν ένα τεράστιο παράθυρο και έριξαν φως σε μια τεράστια σκιά για το καθεστώς των γνωστών ωςoffshore εταιρειών. Όπως σημειώνει στο «Π» ο δικηγόρος Πάνος Παπαδελούδης,ο σωστός όρος είναι «εταιρείες με σημαία ευκαιρίας».

του Στέφανου Τσουλάκη

«Μια offshore δεν είναι παράνομη. Το σκανδαλώδεςστα “Panama Papers” είναι πως ανάμεσά τους βρίσκονται και αρχηγοί πολιτικοί κρατών», σημειώνει στο «Π» ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Τσαγκάρης.

Εκτός των πολιτικών προσώπων όμως, βρίσκονται και χιλιάδες πολίτες και επιχειρηματίες, που οδηγούνται στην πρακτική των υπεράκτιων εταιρειών εξαιτίας της φορολογίας που «στραγγαλίζει» την επιχειρηματικότητα, των χρεών που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη, ενώ πολλοί θέλουν να κρατούν έναν «κουμπαρά» κρυμμένο ακόμα και από τις ίδιες τις συζύγους τους…

«Όποια πέτρα και αν σηκώσεις Έλληνα θα βρεις», λέει ο λαός. Κάτι που δεν θα μπορούσε να μην ισχύει και για τη μεγαλύτερη αποκάλυψη που συνέβη ποτέ, με περισσότερες από 10.000 «εταιρείες με σημαία ευκαιρίας»να εμφανίζονται πως δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τόσο στα κανάλια όσο και στα ραδιόφωνα, τα μετοχολόγια αποτελούνται από αναρίθμητες “εταιρείες με σημαία ευκαιρίας”, δεν είναι κάτι καινούριο», τόνισε στο «Π» ο κ.Παπαδελούδης.

 

Η ελληνική «σκιά» στα «Panama Papers»

«Όσο πιο διεφθαρμένο είναι ένα κράτος, τόσο περισσότεροι είναι και οι νόμοι του», είχε πει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Τάκιτος, με μια έκφραση που θα μπορούσε να προέρχεται από τη σύγχρονη εποχή. Τα δαιδαλώδη φορολογικά συστήματα, οι έμμεσοι φόροι και τα «κρυφά χαράτσια» που επιβάλλονται κατά το δοκούν στους υπερφορολογημένους Έλληνες οδηγούν στη νέα μόδα των «εταιρειών με σημαία ευκαιρίας» (offshore), που είναι καθόλα νόμιμες αλλά και ευεργετικές για όσους εκμεταλλεύονται το νομικό τους καθεστώς.

«Η υψηλή φορολογία που υπάρχει στην Ελλάδα οδηγεί στο να μην έρχονται επενδύσεις και να χάνονται δυνητικά τεράστια έσοδα για τα κρατικά ταμεία», σημειώνει ο οικονομολόγος-σύμβουλος επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Τσαγκάρης.

Οι υπεράκτιες εταιρείες δεν είναι κάτι άγνωστο για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Από τα τέλη του 1970 και τις αρχές του 1980, οι υπεράκτιες εταιρείες έγιναν ο κανόνας για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι,με τους Έλληνες επιχειρηματίες να επεκτείνουν παγκοσμίως τις δραστηριότητές τους, την ίδια στιγμή που το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα συνέχιζε να «στραγγαλίζει»την επιχειρηματικότητα εντός των τειχών.

Οι επιχειρήσεις άρχισαν να φεύγουν σε χώρες με ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, όπως στη Βουλγαρία,όπου έχει στηθεί ένα απίστευτο «πανηγύρι» με τα δεκάδες χιλιάδες ελληνικά ΑΦΜ.

«Το κράτος σαν οντότητα δημιουργήθηκε για να μαζεύει φόρους από τους υπηκόους του για να μπορεί να επιβιώσει και οι υπήκοοί του έχουν το δικαίωμα να φοροαποφεύγουν, αλλά όχι να φοροδιαφεύγουν», τόνισε ο Πάνος Παπαδελούδης στο «Π», επισημαίνοντας πως οι λύσεις πρέπει να βρεθούν στον σύγχρονο σχεδιασμό.

 Τι είναι,όμως, οι offshore;

Ο όρος «offshore» δημιουργήθηκε στην Αγγλία, που, λόγω του ότι είναι νησί, ήθελε να ξεχωρίσει την εταιρεία που βρίσκεται μακριά από τις ακτές.

Γίνεται αντιληπτό πως ο όρος αυτός κατ’ επέκταση σημαίνει «εκτός επικράτειας» και με αυτή την έννοια κατέληξε διεθνής όρος επιχειρηματικότητας εξωτερικού και ειδικότερα γι’ αυτήν που δημιουργείται σε «φορολογικό παράδεισο».

Οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore) είναι οι οικονομικές οντότητες που θεωρητικά δημιουργήθηκαν για έναν συγκεκριμένο σκοπό και δεν διαπνέονται από τη γενικά παραδεκτή αρχή του συνεχούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνήθως, ο όρος αναφέρεται με σκοπό να υποδειχθούν οι επιχειρήσεις που ιδρύονται σε οικονομικά κέντρα με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φόρων, που βρίσκονται σε νησιά, όπως τις Νήσους Κέιμαν ή τις Μπαχάμες, αν και η πρακτική αυτή εκτείνεται και σε μικρές χώρες που ευελπιστούν να προσελκύσουν επενδυτές που θα τονώσουν και την τοπική ρευστότητα των τραπεζών.

Οι offshore εταιρείες προτιμούν να κινούνται σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι», με τους Έλληνες να δείχνουν ιστορικά μια… συμπάθεια προς Λιβερία και Παναμά.

Στην πραγματικότητα, η ίδρυση μιας τέτοιας εταιρείας δεν είναι παράνομη, με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κυρίως αυτή την πρακτική σε χώρες με ηπιότερο φορολογικό καθεστώς, για μια πιο αποδεκτή φορολόγηση των κερδών.

Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται σε «μαύρη λίστα» των ελληνικών και ευρωπαϊκών φορολογικών υπηρεσιών, και όποιος ανοίγει offshore εταιρεία στις χώρες που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν τη «μαύρη λίστα» ελέγχεται αναλόγως.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 09/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ