Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
4 Ιούλ 2016

Παίρνουν κληρονομιές, αν δεν έχετε να πληρώσετε!

Ακίνητα Κατασχέσεις Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Ενεργοποιείται η εξόφληση φόρου με παραχώρηση ακινήτου από την Εφορία

του Γιώργου Αυτιά

Μια παλαιότερη διάταξη,σύμφωνα με την οποία η Εφορία θα μπορεί να πάρει το ακίνητο, αν δεν έχετε να εξοφλήσετε ή να πληρώστε τον φόρο,ενεργοποιείται σύντομα!Δηλαδή,σας αφήνει κληρονομιά ο γονέας ένα σπίτι, αλλά δεν μπορείτε να πληρώστε τον φόρο λόγω οικονομικής αδυναμίας. Μπορείτε να το παραδώσετε στον έφορο και τέλος το ακίνητο.Όμως, υπάρχουν πολλά αρνητικά στην όλη εξέλιξη, που αφορούν το ακίνητο, τον φόρο και πολλές λεπτομέρειες. Τι συμβαίνει αν ο φόρος που πρέπει να πληρώσετε είναι μικρότερος της αξίας του ακινήτου;Χάνετε όλη η αξία του ακινήτου;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή,με όλες τις πτυχές της νέας πραγματικότητας.

Κατ’ αρχήν,σημειώνει η ειδική επί των ακινήτων νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου, «ο νόμος για εξόφληση διά συμψηφισμού του φόρου κληρονομιάς έχει ψηφιστεί από το 2014,αλλά από τότε δεν είχε ενεργοποιηθεί,καθώς ποτέ δεν είχε εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.Μάλιστα, αυτή την ώρα στις Εφορίες υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις που φορολογούμενοι δίνουν το σπίτι στο κράτος αντί πληρωμής φόρου, είτε γιατί δεν έχουν χρήματα είτε γιατί τους επιβαρύνει λόγω ΕΝΦΙΑ…».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Εφοριών,αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τους πόρους για καταβολή του φόρου κληρονομιάς, βρισκόμενοι ενώπιον οικονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου.

Υπάρχει, αναφέρει η κα Νικολοπούλου, και μία δεύτερη κοινωνική ομάδα, που έχει μεν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, αλλά δεν έχει καταβάλει τον φόρο, ελπίζοντας ότι θα εξοφληθεί ο φόρος με την παραχώρηση του ακινήτου. Εδώ,όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι παραχώρηση ακινήτου δεν σημαίνει και επιστροφή χρημάτων, αν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη των αναλογούντων φόρων!.

 

Δηλαδή, αν ο φόρος είναι 20.000 ευρώ και το ακίνητο αξίζει 35.000 ευρώ, το κράτος δεν θα επιστρέψει χρήματα ούτε θα συμψηφίσει τη διαφορά με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι φορολογούμενοι. Άπαξ και δοθεί το ακίνητο, τέλος!Το πήρε το κράτος!Χωρίς διαφορές φόρου, χωρίς συμψηφισμό.
Να τονιστεί ότι αρκετοί πολίτες είχαν απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη για νομική προστασία. Ο Συνήγορος του Πολίτη με τρεις ενημερώσεις–το 2014, το 2015 και το 2016–ζήτησε να«συντομεύσει η διαδικασία έκδοσης της υπουργικής απόφασης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες».

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο «θα καθορίσει την διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την υπηρεσία αποστολής του φακέλου, αλλά και όσες διαδικασίες υπάρχουν».

Μάλιστα, οι διαδικασίες θα έχουν άμεσο νομικό χαρακτήρα! Δηλαδή,άπαξ και καταθέσεις αίτηση για εξόφληση φόρου με παραχώρηση ακινήτου, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αίτησης για αναστολή του μέτρου, ούτε η αίτηση θα σημαίνει και άρση των νομικών συνεπειών της συγκεκριμένης οφειλής…

 

Η επιστολή στον υπουργό Οικονομικών

Με επιστολή στις 19 Ιανουαρίου 2016,ο Συνήγορος του Πολίτη σημείωνε,μεταξύ άλλων,στον κ. Αλεξιάδη.

«Με τις αιτήσεις επιθυμούν να παραχωρήσουν στο ελληνικό Δημόσιο ακίνητα ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να εξοφλήσουν διά συμψηφισμού βεβαιωθέντα φόρο κληρονομιάς.Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατόν, λόγω του ότι εκκρεμεί η έκδοση της κρίσιμης εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης.Ο οφειλέτης φόρου κληρονομιάς ή οποιωνδήποτε χρεών του κληρονομουμένου του προς το Δημόσιο μπορεί, αν βρίσκεται σε αδυναμία εξοφλήσεως µε μετρητά, να προτείνει στο Δημόσιο την εξόφληση όλων τούτων των χρεών µε μεταβίβαση σε αυτό συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων κληρονομιαίων ακινήτων, χωρίς οποιαδήποτε από τον νόμο σχετική µε την πρόταση αυτή παρεπόμενη υποχρέωση. Συνεπώς, μετά την υποβολή της προτάσεως του οφειλέτη, η πρωτοβουλία για την άμεση και χωρίς καθυστέρηση αποδοχή της ή για την αναζήτηση οποιωνδήποτε στοιχείων και πληροφοριών περιέρχεται αποκλειστικώς και µόνο στο Δημόσιο.

Για τους λόγους αυτούς, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για τον ευρισκόμενο σε οικονομική αδυναμία οφειλέτη, η αξία της παροχής του οποίου παραμένει καθηλωμένη σε εκείνη του χρόνου θανάτου του κληρονομουμένου, εκτός εάν και για όσο χρόνο καθυστερεί υπαιτίως να παράσχει στο Δημόσιο τη συνδρομή του και πληροφορίες ή στοιχεία που του ζητήθηκαν ή είναι αναγκαία είτε για την αποδοχή της προτάσεως είτε για την πραγματοποίηση της μεταβιβάσεως των ακινήτων». Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητάει την αναστολή επιβολής προσαυξήσεων στις οφειλές των πολιτών που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις,με την σκέψη ότι«στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και οι πολίτες, η καθυστέρηση, εκ μέρους της Διοίκησης, στη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων ή ενεργειών συνιστά σοβαρή μορφή κακοδιοίκησης, η οποία όχι µόνο πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της Υπηρεσίας, αλλά και µετακυλίει τις συνέπειες αυτών των παραλείψεων της Διοίκησης στους ήδη επιβαρυμένους οικονομικά πολίτες».

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 02/07

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ