Navigation
22
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
15 Μαρ 2019

Παιδεία για… ντουβάρια και αυριανούς καταληψίες

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο καθορισμός του πλαισίου λειτουργίας της Παιδείας αποτελεί εθνική υπόθεση, αν και υπάρχουν ντιρεκτίβες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθείται.

Χθες, η κυβέρνηση παρουσίασε τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ο οποίος συγκλίνει προς την κατεύθυνση ανάδειξης της μετριότητας και της δημιουργίας των αυριανών… τούβλων, πολλοί εκ των οποίων θα βγουν στους δρόμους για να κάνουν πορείες ή να γίνουν καταληψίες. Η Αριστερά δείχνει εδώ και δεκαετίες τον δρόμο σχετικά με το πώς ένας μέτριος μπορεί να γίνει ακόμη και πρωθυπουργός. Αυτά είναι τα πρότυπα για τους ανθρώπους που έχουν κόμπλεξ απέναντι στην αριστεία. Λες και όταν αρρωσταίνουν πηγαίνουν στους μέτριους γιατρούς ή εμπιστεύονται τα “ιδιαίτερα” των παιδιών τους σε ανεπαρκείς δασκάλους και καθηγητές…

Ο σημερινός κόσμος εξελίσσεται με απίστευτα υψηλές ταχύτητες. Η σημερινή μέρα έχει ελάχιστη σχέση με τη χθεσινή και η αυριανή θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πορεύεται καθημερινά προς την κατεύθυνση της απόλυτης εξειδίκευσης και της απόλυτης ακρίβειας. Βέβαια, εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, καθώς οι καλοί πρέπει να γίνουν μέτριοι, οι εργατικοί πρέπει να είναι τεμπέληδες, οι ξύπνιοι πρέπει να γίνουν ηλίθιοι και οι δημιουργικοί να γίνουν παράσιτα.

Η χώρα βρίσκεται σε φάση στασιμοχρεοκοπίας και για πάρα πολλά χρόνια θα έχει υψηλό χρέος. Τι μας μένει για να το μειώσουμε; Να αυξήσουμε το ΑΕΠ, δηλαδή το εισόδημα της οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των επενδύσεων. Οι επενδύσεις απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και “μυαλά”, πολλά εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται σε άλλες χώρες. Η χώρα έχει ανάγκη από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Αν λάβουμε υπόψιν μας την πορεία του σημερινού ενοίκου του Μαξίμου μάλλον πρέπει να ανησυχούμε για τα πρότυπα που θέλουν κάποιοι να διαμορφώσουν στη μέση ελληνική οικογένεια και τους νέους ανθρώπους. Επί δεκαετίες τώρα, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γαλουχήθηκε με την… ιδέα των εύκολων βαθμών, του φροντιστηρίου, της εύκολης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο και της εύκολης εργασίας κυρίως μέσω των διορισμών στο Δημόσιο. Οι απαιτήσεις της νέας εποχής είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που περιλαμβάνει το αφήγημα της σημερινής ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Τα πιστεύω τους είναι αναχρονιστικά και οδηγούν σε καθυστέρηση, την ίδια στιγμή που αυτοί πιστεύουν ότι πρεσβεύουν την πρόοδο. Μάλλον εννοούν ως “πρόοδο” το να κάνουν τα πάντα μπάχαλο και να εισάγουν στη ζωή μας ανώμαλες καταστάσεις. Γι αυτούς η… ανωμαλία είναι κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η χώρα πρέπει να βρει τον δρόμο της σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να προωθήσει την αριστεία σε όλα τα επίπεδα. Ο καθένας είναι χρήσιμος σε αυτήν την κοινωνία και δεν περισσεύει. Ωστόσο, αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα για την κοινωνία πρέπει να προωθήσουμε την αριστεία και να εντείνουμε τον ανταγωνισμό προς τα πάνω και όχι προς τον… βούρκο, όπως θέλουν οι σημερινοί κυβερνώντες. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε το χατίρι, γιατί ξέρουμε μετά βεβαιότητας πώς ό,τι πρεσβεύουν οδηγεί σε μεγαλύτερα δεινά. Το αύριο δεν χρειάζεται… ντουβάρια και καταληψίες, αλλά δημιουργικούς και θετικούς ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα. Για το καλό της χώρας και της ίδιας της κοινωνίας.

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict