Navigation
7
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
6 Δεκ 2016

Παγκρήτια Έκπληξη!

άποψη-κώνστας-σλαιντερ Απόψεις

Τις προφανείς αδυναμίες του εγχώριου «συστημικού» τραπεζικού συστήματος, τις εκπληκτικές, μοναδικές δυνατότητες της Κρητικής οικονομίας αλλά και τις διεθνείς , ισχυρές, επενδυτικές του φιλίες, έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί ο Μιχάλης Σάλλας με την στρατηγική του τοποθέτηση στην Παγκρήτια Τράπεζας.

Την κίνηση του Μιχάλη Σάλλα, να τοποθετηθεί ως στρατηγικός επενδυτής στην αύξηση Συνεταιριστικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι «γνωστοί και λιγότερο γνωστοί» επενδυτικοί όμιλοι οι οποίοι θα τοποθετήσουν «φρέσκο χρήμα» σε μια «υγιή, καθιερωμένη και αδειοδοτημένη τραπεζική βάση» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και βαρίδια από το παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις Μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να χορηγήσει νέες τραπεζικές άδειες, επομένως όποιος ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στον χώρο πρέπει να αποκτήσει μία από τις υφιστάμενες τραπεζικές άδειες. Συγκεκριμένα: της Επενδυτικής Τράπεζας που τώρα ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου, της Credicom που ανήκει στην Credit Agricole (την διεκδικεί η Atlas Capital με τον Άνθιμο Θωμόπουλο) και τέλος οι άδειες των συνεταιριστικών τραπεζών.

Ακριβώς τη χρονική στιγμή που οι άλλες 4 παραδοσιακές συστημικές τράπεζες είναι καταδικασμένες στην εσωστρέφεια της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και την χρονοβόρο αναδιοργάνωση όλων των δραστηριοτήτων τους, ο Μιχάλης Σάλλας επενδύει σ’ ένα υγιές και δυναμικό τραπεζικό σχήμα. Στόχος είναι να επαναλάβει το «πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο κινητοποίησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων» της μικρής, κατεστραμμένης, παλιάς Τράπεζας Πειραιώς η οποία ξεκίνησε το 1991 με μερίδιο αγοράς 0,1%, ενεργητικό 75 εκατ. ευρώ, δίκτυο 12 καταστημάτων και 220 εργαζόμενους και κατέληξε να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος στην Ελλάδα με ενεργητικό 90 δις. ευρώ και 19.000 εργαζόμενους.

Η Κρήτη αποτελεί στρατηγική στόχευση για το νέο εγχείρημα.

Η Κρήτη είναι μια μικρή Ελλάδα» λένε οι στενοί συνεργάτες του Μ. Σάλλα εννοώντας ότι η δομή της οικονομίας του νησιού περιέχει όλες τις δυναμικές δραστηριότητες (αγροτικές, τουριστικές, μεταποιητικές, εμπορικές, κατασκευαστικές και ενεργειακές) που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Στο σημείο αυτό χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης η συμμαχία με τον σημερινό πρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας Γιάννη Λεμπιδάκη. Ο 80χρονος Ηρακλειώτης επιχειρηματίας με την πολυσχιδή δράση είναι ο ιδιοκτήτης της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο «Πλαστικά Κρήτης» η οποία επίσης ξεκίνησε παράγοντας φύλλα για την κάλυψη των θερμοκηπίων του νησιού και σήμερα έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες του κόσμου με μονάδες παραγωγής ακόμη  και στην Κίνα.

Ο Μιχάλης Σάλλας γνωρίζει από διοίκηση επενδυτικών ομίλων, διαχείριση τραπεζικών συγχωνεύσεων και κυρίως προσέλκυσης νέων κεφαλαίων. Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, με περισσότερους από 83.000 συνεταίρους, 1,6 δις. ευρώ δάνεια και 1 δις. ευρώ καταθέσεις (πάνω από 13% σε όλη την κρητική αγορά και πάνω από 20% στο νομό Ηρακλείου). Το σημαντικότερο είναι ότι 8 στα 10 δάνεια που έχει χορηγήσει η Παγκρήτια αφορούν στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως στην Κρήτη (όπου διατηρεί 47 καταστήματα) αλλά και με φυσική παρουσία επίσης στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Μήλο.

Όταν πριν ένα χρόνο, Δεκέμβριος του 2016, ξεκίνησε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών, η Παγκρήτια όχι μόνο κάλυψε, με σχετική άνεση, τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου αλλά με πρωτοβουλία της η διοίκηση της τράπεζας, έθεσε τον στόχο της κεφαλαιακής ενίσχυσης πολύ υψηλότερα.

  • Η Παγκρήτια υπερκάλυψε τον στόχο των 61 εκατ. ευρώ που είχαν οριστεί ως οι απαιτούμενες νέες κεφαλαιακές της ανάγκες, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει περίπου 70 εκατ. Ευρώ..
  • Διατηρήθηκε όμως ανοιχτή, χωρίς καταληκτική ημερομηνία, η διαδικασία περαιτέρω αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια,  μ’ ένα νέο φιλόδοξο στόχο το (διπλάσιο) ποσό των 130 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό εμφανίσθηκε –όχι και τόσο ξαφνικά ή απρόσμενα- ο έμπειρος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας δημοσιοποιώντας την πρόθεση του να καλύψει το 15% της αύξησης κεφαλαίου. Το Μνημόνιο Αμοιβαίας Συνεργασίας και Συνεννόησης (Memorandum of Understanding) που υπογράφηκε προβλέπει πως η συμμετοχή του Μιχάλη Σάλλα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συνεταιριστικές τράπεζες και μετά την ολοκλήρωσή της, τον Ιανουάριο 2017, θα διασφαλίζει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict