Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
1 Απρ 2020

Πάει για παράταση η προστασία της πρώτης κατοικίας – Πότε θα κατατεθεί το αίτημα

ΣΠΙΤΙΑ Νέα | Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

«Παγώνουν» αυτόματα και για τρεις μήνες οι δανειακές υποχρεώσεις χιλιάδων νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα.

Το «πάγωμα» αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους με κυβερνητική εντολή και εργαζομένους που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 5 της ΠΝΠ που εκδόθηκε χθες και περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Με δεδομένο ότι η προσπάθεια των τραπεζών επικεντρώνεται στο να αποτραπεί η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, η ρύθμιση αυτή «προστατεύει» τα πλέον επίφοβα δάνεια, αυτά δηλαδή που είναι ρυθμισμένα, ώστε να μην μπουν και πάλι στην επικίνδυνη ζώνη.

Οι υπόλοιποι ρυθμισμένοι δανειολήπτες έχουν φυσικά το δικαίωμα να αιτηθούν ρύθμιση από τον πιστωτή τους.

Επίσης προβλέπεται η αναστολή για τρεις μήνες των προθεσμιών διενέργειας διαδικαστικών και λοιπών πράξεων που αφορούν το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας (4605/2019) και του Εξωδικαστικού (4469/2017) υπό την προϋπόθεση η υποβολή αίτησης να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλους τους αιτούντες.

Σε ό,τι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ροή των αιτημάτων από τους πολίτες δεν έχει πληγεί από τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, καθώς οι διαδικασίες σε σχέση με την πλατφόρμα είναι αυτοματοποιημένες και γίνονται ηλεκτρονικά.

Μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των αιτήσεων στην πλατφόρμα, ενώ η Ελλάδα θα υποβάλει πρόταση προς τους θεσμούς για παράταση εναρμόνισης του εθνικού δικαίου με την κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία (νέο πτωχευτικό για φυσικά και νομικά πρόσωπα). Το αίτημα αυτό περιλαμβάνει και παράταση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το σύστημα σταματάει να δέχεται αιτήσεις υπαγωγής στο προστατευτικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τράτο μέχρι την 1/1/2021 για την εναρμόνιση (η οδηγία δίνει περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο 2021), ενώ στο θέμα της πρώτης κατοικίας εκτιμάται ότι οι θεσμοί θα δεχθούν (αν δεχθούν) παράταση για έναν μήνα και… βλέπουμε. Η συζήτηση πάντως θα ξεκινήσει την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών.

Συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών (επιχειρήσεων και νοικοκυριών), περίπου το 20% αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά και το 15% λιγότερο. Μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για το 40% των δανείων, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας.

2.509 στην πλατφόρμα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 1/7/2019-28/2/2020 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία:

  • Ρυθμίστηκαν 19,1 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.
  • Εχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.
  • Εγκρίθηκε κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 7 εκατ. ευρώ.
  • Η μέση αξία κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 80,1 χιλ. ευρώ, ενώ 45.4 χιλ. ευρώ είναι το μέσο ποσό ρύθμισης.
  • Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι 36,7% της μηνιαίας δόσης.
  • Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 21,3% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.
  • 2.509 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ