Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
7 Οκτ 2019

 Όχι άλλα πλήγματα στον ΕΛΑΠΕ

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Νέα

Αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης του Ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), τα προβλήματα θα είναι αλυσιδωτά, θα καθυστερούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς, προς τις τράπεζες και προς την αγορά. Θα δημιουργηθεί το πρόβλημα που υπήρχε το 2012, όταν η καθυστέρηση πληρωμών έφθασε τους εννέα μήνες. Η αλήθεια είναι ότι οι παραγωγοί δεν έχουν και πολλά όπλα να αμυνθούν, η μη τήρηση όμως των πληρωμών θα ενεργοποιήσει ρήτρες του μνημονίου, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΜΥΗΕ (Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών) Κωνσταντίνος Βασιλικός.

Tο ΥΠΕΝ «θα μειώσει τελικώς το Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ), που ήταν και αίτημα των συλλογικών φορέων ΑΠΕ». Αντιθέτως, «το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, για να ισοσκελίσει τις πρόσφατες μειώσεις στις εισροές προς τον ΕΛΑΠΕ, θα αυξήσει το ποσοστό (από το 65% στο 70%) που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ από τα έσοδα που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου».

 Απόλυτη διαφάνεια

Πριν από λίγες μέρες, έξι συλλογικοί φορείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας –ΕΛΕΑΒΙΟΜ (Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας), ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ) ΕΣΜΥΕ, ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών) και ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά)–, που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών εξοπλισμού ΑΠΕ στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύος στη χώρα, και όλες τις εμπορικές τεχνολογίες ΑΠΕ, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζοντας: Ο ΕΛΑΠΕ, μέσω του οποίου καλύπτονται/καταβάλλονται οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, που ήταν και παραμένει η βάση για την ασφάλεια των επενδύσεων, χρειάζεται θετικές πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για τη στήριξή του και όχι νέα πλήγματα στην ήδη επισφαλή βιωσιμότητά του.

Αυτό που θέλουν, όπως λένε, «είναι απόλυτη διαφάνεια για το ποιος πληρώνει τι και για ποιον σκοπό. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει κανείς ποια είναι η ταμειακή κατάσταση του ΕΛΑΠΕ. Εννοείται ότι η ίδια διαφάνεια θα πρέπει να υπάρχει και για τα ορυκτά καύσιμα τα οποία επιδοτούνται ετησίως με περίπου 1 δισ. ευρώ».

Τροφοδοσία ΕΛΑΠΕ

Ζητήσαμε από τον κ. Βασιλικό και από έμπειρο στέλεχος της αγοράς να μας δώσουν κάποιες απαντήσεις στις απορίες αναγνωστών που έφθασαν στο mail του υπογράφοντος, σχετικά με τον ΕΛΑΠΕ.

Πώς τροφοδοτείται ο ΕΛΑΠΕ

«Ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) αποτελείται από πιστωτικές και χρεωστικές συνιστώσες. Στις πιστωτικές συνιστώσες (εισροές) περιλαμβάνονται οι συνιστώσες:

α) ΗΕΠ-Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός: Αφορά την εισροή από τη συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ στην προημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕΠ). Τα ποσά υπολογίζονται κατά την εκκαθάριση του ΗΕΠ από τον ΔΑΠΕΕΠ, πολλαπλασιάζοντας ανά ώρα την προαναφερθείσα ποσότητα ενέργειας από ΑΠΕ με την αντίστοιχη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) – χονδρεμπορική τιμή συστήματος.

β) Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ).

γ) ΕΤΜΕΑΡ: Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.

δ) Δικαιώματα Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου: Αφορά την εισροή από τη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα για τις περιόδους 2013-2015 και 2016-2020.

Οι ακόλουθες συνιστώσες, μας είπε ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος ΑΠΕ, έχουν καταργηθεί και δεν περιλαμβάνονται πλέον στον ΕΛΑΠΕ:

  • Τέλος ΕΡΤ: Αφορά την εισροή από τη ΔΕΗ προμήθεια για το σύνολο των καταναλωτών ανεξαρτήτως προμηθευτή. Η εισροή αυτή έπαψε με την κατάργηση της ΕΡΤ το 2013 και έκτοτε δεν υπήρξε πρόβλεψη συνέχισής της με την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ (Ν. 4173/2013) και τον πρόσφατο νόμο Ν. 4324/2015.
  • Έκτακτη Εισφορά ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος: Αφορά τις έκτακτες κρατήσεις-εισροή όπως αυτές υπολογίζονται στους Παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ από το ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ (Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης) σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο. Το μέτρο αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2014 από τις ρυθμίσεις του Ν. 4254/2014.
  • Έκτακτη Εισφορά ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών: Αφορά τις έκτακτες κρατήσεις-εισροή όπως αυτές υπολογίζονται στους Παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ από τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο. Το μέτρο αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2014 από τις ρυθμίσεις του Ν. 4254/2014 (σημείωση: κάθε φορά που δημιουργείται μια τρύπα, βρίσκανε μια συνιστώσα να μπαλώνουν την τρύπα).
  • Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου: Τα έσοδα από τη χρέωση που επιβάλλεται σε κάθε εκπρόσωπο φορτίου για το σύνολο της ενέργειας που απορροφά στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το μέρος που αντιστοιχεί στην ενέργεια που παρέχεται σε όλους τους καταναλωτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Διασυνδεδεμένου Δικτύου, εξαιρουμένων των εξαγωγών.
  • Ειδικός Φόρος Λιγνίτη: Αφορά την εισροή όπως την υπολογίζει και την εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ από τους Παραγωγούς, κάτοχους λιγνιτικών μονάδων, με βάση την παραγωγή τους και τη μοναδιαία τιμή».

Εκτός ελέγχου

Οι έξι φορείς αναφέρουν ότι «υπάρχει ο κίνδυνος το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ να μεγαλώσει και να τεθεί εκτός ελέγχου, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Εντείνεται δε όσο συνεχίζουν να λαμβάνονται μέτρα που, αντί να διασφαλίζουν τον λογιστικό και ταμειακό ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ –βραχυπρόθεσμα και σε μόνιμη βάση– αφαιρούν συνεχώς και μόνιμα πόρους από αυτόν, με ορατό πλέον κίνδυνο να παρασύρουν ολόκληρο τον κλάδο των ΑΠΕ: Πρόωρη και απρογραμμάτιστη κατάργηση, από 1/1/2019, της Χρέωσης Προμηθευτή και του Τέλους Λιγνίτη –δύο σημαντικών συνιστωσών/εισροών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, αλλά και την αναδρομική πρόσφατη αναδρομική (επίσης από 1/1/2019) μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του βασικού δηλαδή «αιμοδότη» του Ειδικού Λογαριασμού, που αποτελεί περίπου το 40% του συνόλου των εσόδων του».

Στις θέσεις τους οι «έξι» θεωρούσαν ότι τυχόν κατάργηση (δεν θα γίνει όπως προαναφέρθηκε) του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών «της σημαντικής αυτής εναπομείνασας συνιστώσας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, θα στερήσει, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο Μηνιαίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, επιπλέον 68 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ ετησίως και θα επιφέρει ένα νέο άμεσο πλήγμα στην βιωσιμότητά του».

Οι «έξι» ζητούν τη θέσπιση ενός εναλλακτικού μηχανισμού στήριξης του ΕΛΑΠΕ, όπως έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση και τους «θεσμούς» ήδη από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τελευταίου Προγράμματος.

Το θέμα όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς οι αρχικές σκέψεις να τροφοδοτείται ο ΕΛΑΠΕ με άλλες συνιστώσες (π.χ. Εγγυήσεις Προέλευσης ή Πράσινα Πιστοποιητικά) δεν προχώρησαν γιατί δεν έβγαιναν οικονομικά.

Δωρεάν πρόσβαση μόνο για ξένους

Γιατί να πληρώνει ο προμηθευτής και γιατί να υπάρχει τέλος λιγνίτη, γιατί τα ελλείμματα να «φορτώνονται» στα νοικοκυριά, είναι μια εύλογη ερώτηση που θέσαμε υπόψη στελέχους της αγοράς, εξειδικευμένου σε θέματα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η απάντηση, όσο γίνεται πιο αποψιλωμένη από τεχνικούς όρους: «Ο Ν. 4414/16 θέσπισε (επί υπουργίας Σκουρλέτη στο ΥΠΕΝ) τη Χρέωση Προμηθευτών υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού, χρέωση που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διαφορά της αυξημένης Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), που θα προέκυπτε για τους προμηθευτές εάν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, και της ΟΤΣ που πραγματικά προκύπτει (μειωμένη) λόγω ακριβώς της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ημερήσια αγορά. Αυτή η διαφορά αντικατοπτρίζει ένα μέρος της οικονομικής αξίας που προσφέρουν στους προμηθευτές οι ΑΠΕ, μειώνοντας την ΟΤΣ και η οποία μέσω της Χρέωσης Προμηθευτών επιστρέφει στον Ειδικό Λογαριασμό, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες του και ανακουφίζοντας τους καταναλωτές, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2016 κατέληγε αποκλειστικά στους προμηθευτές επιδοτώντας το κόστος τους.

Το Τέλος Λιγνίτη αντικαταστάθηκε από τη ρήτρα CO2 – θεσπίστηκε το 2012 με τη λογική ότι ένα ρυπογόνο καύσιμο θα πρέπει να επιβαρύνεται για να ενισχυθούν οι καθαρές πηγές ενέργειας. Σημειωτέον ότι επί δεκαετίες η ΔΕΗ χρησιμοποιούσε τον λιγνίτη δωρεάν, χωρίς να πληρώνει στο Δημόσιο κάποιου είδους τέλος χρήσης (royalties), με τη λογική ότι ήταν εταιρεία του Δημοσίου. Από την άλλη όμως, η ΔΕΗ είναι ΑΕ εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μέτοχος (π.χ. στις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού) είχε δωρεάν πρόσβαση σε έναν δημόσιο πόρο, κάτι που δεν το είχε ένας απλός πολίτης που δεν είχε μετοχές της ΔΕΗ».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict