Navigation
9
Απρ
location
Αθήνα
16oC
Αίθριος - καθαρός
9 Ιούν 2015

ΟΤΕ-Τσαμάζ: Θα διανείμει μέρισμα, επενδύει και αισιοδοξεί

Tsamaz Επιχειρήσεις
O OTE προχωρά κανονικά στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 1,2 δις. ευρώ ανεξάρτητα από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ  ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη παροχής συνδυαστικών υπηρεσιών.

 Την περασμένη πενταετία ο όμιλος επένδυσε 2 δις. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται κεφάλαια του ΕΣΠΑ και το κόστος του φάσματος, ενώ οι νέες επενδύσεις στην τρέχουσα τετραετία αντιστοιχούν στο 1,2 δις. ευρώ. «Επενδύουμε το 60% των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται συνολικά στην αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.
Μιλώντας για τη σημερινή πολιτική συγκυρία, είπε «είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση  και θα επικρατήσει η λογική. Υπάρχει προβληματισμός από το βασικό μέτοχο, την Deutsche Telekom, αλλά θεωρώ ότι όπως και το 2012 έτσι και τώρα δεν θα δούμε το αρνητικό σενάριο και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».
Η χρηματοοικονομική θέση του οργανισμού είναι ισχυρή, αφού διαθέτει 1 δις. ευρώ στο ταμείο, ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στο 1,1 δις. ευρώ και είναι  0,8 φορές τα ebitda του ομίλου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφτασαν το 2014 στα 583 εκατ. ευρώ και το 2015 δεν θα πέσουν κάτω από τα 500 εκατ ευρώ και για αυτό ο οργανισμός θα διανείμει μετά από τέσσερα χρόνια μέρισμα στους μετόχους.
 Σχετικά με την πορεία της εταιρείας, σημειώθηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν το πρώτο καθαρά θετικό τρίμηνο της σταθερής τηλεφωνίας τα τελευταία 9 χρόνια. Στην κινητή τηλεφωνία (Cosmote), στο κλείσιμο της χρονιάς, η θέση ως προς το μερίδιο εσόδων ήταν στο 52,4% (30,7% η Vodafone και 16,9% η Wind) έναντι του 37% το 2007 και στα EBITDA 63,9% από 41% το 2007 (26,4% και 9,76% για τη Vodafone και τη Wind).
Σχετικά με την ΟΤΕ TV , αναφέρθηκε ότι θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ έσοδα το 2015 και το 2016 τα 100 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τη Nova μίλησε για την ανάγκη επαναξιολόγησης της παλιάς πρότασης του ΟΤΕ ενώ σημείωσε ότι η OTE TV αναπτύσσεται δυναμικά και έχει ήδη 375.000 συνδρομητές.
Σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας σημείωσε  ότι ο ΟΤΕ  αρχίζει να παρέχει στους πελάτες συνδυαστικές υπηρεσίες, προχωρεί στην ανανέωση του λογότυπου της Cosmote, ενώ στη συνδρομητική τηλεόραση εκτός από το OTE TV GO θα λανσάρει τον προσεχή Νοέμβριο το OTE TV Hybrid για μεγαλύτερη διαδραστικότητα  του χρήστη (π.χ. για video on demand).
Αναφορικά με τη στρατηγική του ΟΤΕ για το μέλλον, βασίζεται σε έξι άξονες: Τεχνολογική υπεροχή, εμπειρία του πελάτη, νέες πηγές εσόδων και υπηρεσίες (ΟΤΕ tv, 4G, VDSL, μεγάλα έργα ICT, υπηρεσίες cloud κ.τ.λ.) που αντισταθμίζουν την πτώση από τον παραδοσιακό κλάδο των υπηρεσιών, ηγετική θέση στις παραδοσιακές υπηρεσίες σταθερής κινητής και ίντερνετ, βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους, στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού.
Όσον αφορά την επέκταση του  4G, σημείωσε ότι καλύπτεται το 70% του πληθυσμού και το 4G+ καλύπτει επιλεγμένες περιοχές από τις αρχές του 2015, ωστόσο η ταχύτητα ανάπτυξης στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα των αδειοδοτήσεων για την τηλεφωνία. Στο VDSL η πληθυσμιακή κάλυψη φθάνει το 30%. Για το 2015, στόχος είναι στο VDSL να καλυφθεί  το 40% του πληθυσμού και στο 4G το 80%. Το 2015 ξεκινά και ο μετασχηματισμός του δικτύου σε All IP.
Ταυτόχρονα στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ανταποκρίθηκαν 800 εργαζόμενοι, δηλαδή 200 πάνω από το στόχο. Όπως εξήγησε το κόστος θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ και δεν θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα προσληφθούν 300 νέοι υπάλληλοι στο τεχνικό πεδίο και στις πωλήσεις. «Γενικότερα, μετά τις εθελουσίες εξόδους του οργανισμού έχουν προσληφθεί 2.000 νέοι εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα και όρεξη για δουλειά», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress