Navigation
2
Δεκ
location
Αθήνα
13oC
Αρκετά σύννεφα
12 Ιούλ 2016

Όταν το Κράτος στήνει μονοπώλια…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

ΟΧΙ στην Ευρώπη των μονοπωλίων. ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών. Αυτό ήταν και είναι το παλιότερο , αυθεντικότερο ίσως και ουσιαστικότερο σύνθημα της Αριστεράς από την εποχή που κάποιοι ονειρεύτηκαν, πρότειναν και δρομολόγησαν την δημοκρατική ενοποίηση της Ευρώπης.

Αναμφισβήτητα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης κίνησης ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων, ο χειρότερος εχθρός του λαού και της Δημοκρατίας είναι τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια.

  • Τα μεγάλα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα προσπαθούν με τεχνητά μέσα και νομοθετικές στρεβλώσεις να εμποδίσουν την ελευθερία στο επιχειρείν και στην έκφραση με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα υπερκέρδη, πολιτικά – οικονομικά – κοινωνικά.

Στην Ελλάδα, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση είναι φανατικά υπέρ των μονοπωλίων. Αρκεί να είναι κρατικά και –κυρίως- κομματικά ελεγχόμενα μονοπώλια.

«Αριστεροί» Υπουργοί ρητορεύουν καθημερινά για την ανάγκη κρατικού μονοπωλίου στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Ασφάλιση ακόμη και στις Τράπεζες, τώρα τελευταία και στην Ενημέρωση.

Όπου δεν μπορεί από τα πράγματα να επιβληθεί μονοπώλιο, η ΠΦΑ Κυβέρνηση «ανέχεται» και δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίου: Λίγοι κι ελεγχόμενοι φορείς να λειτουργούν ώστε το κομματικό κράτος να μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του σε βάρος της Δημοκρατίας.

Οι περιβόητη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι ένα ακόμη δείγμα της ολιγοπωλιακής υστερίας και μονομανίας των σημερινών κυβερνώντων.

  • Η φυσιολογική, δημοκρατική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης που πιστεύει στον πολιτικό φιλελευθερισμό θα ήταν η θέσπιση αυστηρών και απαράβατων κανόνων που θα διέπει τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Ένας Υπουργός που θα πίστευε στη Δημοκρατία θα έθετε από την αρχή τους κανόνες του παιχνιδιού (αριθμός εργαζομένων, συνέπεια στις πληρωμές προς το Κράτος και τους Ιδιώτες, ποιοτικές προδιαγραφές, κοινωνικά κριτήρια κλπ) οι οποίοι θα ίσχυαν για όλους όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν στον τομέα της Ενημέρωσης.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα της κομματοκρατίας, η ΠΦΑ Κυβέρνηση αντί να θέσει κανόνες, έβαλε περιορισμούς στον αριθμό των εμπλεκομένων.

Αποφάσισε κάποιος ότι «η αγορά αντέχει μόνον 4» γιατί έτσι νομίζει.

Κατόπιν –συνειδητοποιώντας το μέγεθος της ανοησίας αυτής της προσέγγισης- άφησε με γενναιότητα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν όχι μόνον και άλλες Άδειες Εθνικής Εμβέλειας αλλά και άλλες μορφές επιχειρηματικότητας (περιφερειακές, θεματικές άδειες κλπ).

Είναι προφανές. Η ΠΦΑ Κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρεται για την οικονομική βιωσιμότητα, την ποιότητα και την εμβέλεια της Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Τον έλεγχο και την προπαγάνδα διακονεί και μάλιστα με τις χειρότερες μεθόδους.

Η ΠΦΑ Κυβέρνηση της Ελλάδας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που επιβάλει μονοπώλια και ολιγοπώλια σε κάθε παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Αντί για κανόνες, θέτει περιορισμούς. Αντί για ελευθερία, κομματοκρατία. Στον 21ο αιώνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ