Navigation
7
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
4 Δεκ 2017

Όταν οι ιδεοληψίες οδηγούν εκτός… πραγματικότητας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Πολλές φορές έχουμε γίνει θεατές των… αυστηρών παρεμβάσεων της κυβέρνησης απέναντι στους… κακούς φιλελεύθερους, οι οποίοι δεν μπορούν να… χωνέψουν ότι η οικονομία ανακάμπτει και έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους ξένους να μην επενδύσουν! Ήμαρτον… Είναι δεδομένο ότι το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι σαν την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό! Ακόμη και να σου πει κάποιος υπουργός της κυβέρνησης ότι είναι κατάλληλη η θάλασσα μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί πάνω από 2% που μπορεί να πιστέψουν τέτοιες… συμβουλές!

Τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και ιδίως αυτή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καταλάβει ότι μια επενδυτική κίνηση δεν γίνεται με βάση τις… προσκλήσεις προς επενδυτές από αυτούς που κυβερνούν, ούτε με βάση τις… φυτιλιές της αντιπολίτευσης. Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην πραγματική οικονομία, σίγουρα δεν θα πουν όχι στο ξεπούλημα γης και ακινήτων ή επίσης σε… επιδρομές που εξασφαλίζουν μια καλή αρπαχτή. Η προσέλκυση πακτωλού κεφαλαίων είναι προβληματική είτε γιατί κατά το παρελθόν ήχησε πολύ άσχημα η φράση-προειδοποίηση του σημερινού πρωθυπουργού προς υποψήφιους επενδυτές “να μην φέρουν τα λεφτά τους στη χώρα μας γιατί θα τα χάσουν”, είτε γιατί υπάρχουν capital controls, είτε γιατί υπάρχει υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, είτε γιατί δεν υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είτε γιατί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θυμίζει αφρικανική παρά ευρωπαϊκή χώρα!

Οι αγορές δεν κάνουν σχεδόν ποτέ λάθος. Διαβάζουν τα μεγέθη της οικονομίας μας και τιμολογούν αναλόγως σε δύο επίπεδα αγορών: στα ομόλογα και στις μετοχικές αξίες. Στην αγορά των ομολόγων μετά την εκτόξευση των επιτοκίων το 2015, έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα της άνοιξης του 2014. Δηλαδή χάθηκαν 3,5 χρόνια. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Από τις σχεδόν 1.400 μονάδες την άνοιξη του 2014 και εν μέσω προσδοκιών για ανάπτυξη τότε (για πρώτη φορά μετά από 5 συνεχή χρόνια βαθιάς ύφεσης), σήμερα βρισκόμαστε στο… μισό αυτού του επιπέδου (ούτε λίγο ούτε πολύ στις 700 και κάτι μονάδες). Τι δείχνουν αυτές οι δύο αγορές; Απλά ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για να μπει η Ελλάδα δυναμικά στον χάρτη των επενδύσεων.

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι οι επενδυτές, μας δείχνουν πως ο “ασθενής” έχει… δέκατα! Τα… δέκατα είναι επικίνδυνα και όσο δεν… πέφτουν τόσο μεγαλώνει ο προβληματισμός. Γνωρίζουμε τι έχει φταίξει και τι πρέπει να γίνει. Δυστυχώς όμως, κάποιοι είναι ακόμη εκτός πραγματικότητας. Αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πώς είναι ο πραγματικός κόσμος, το βάρος των υπογραφών, την αναγκαιότητα για άμεση θεραπεία, τη ζημιά από τα ψέματα και τις… αυταπάτες. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά που έχουν μέσα στο μυαλό τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά χρεοκοπημένες πολιτικές του χθες. Το χειρότερο ακόμη είναι ότι όσο αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το βάρος για όλους αυτούς για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτονται, διαφημίζοντας μάλιστα με τηλεοπτικά σποτάκια την ευαισθησία τους!

του Λουκά Γεωργιάδη

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Παρασκήνιο” του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου)

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict