Navigation
12
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιούλ 2016

Όταν ο Σκουρλέτης ζήλεψε τον Δρίτσα…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι Αζέροι δεν είναι Κινέζοι. Δεν έχουν το ίδιο οικονομικό εκτόπισμα, δεν έχουν τις ίδιες συμμαχίες, συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Όπως και οι Κινέζοι της Cosco, έτσι και οι Αζέροι της Soccar απαιτούν την ίδια αξιοπρεπή, επαγγελματική συμπεριφορά από την ελληνική κυβέρνηση  .

Η διοίκηση της Cosco, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το ποιος είναι το αφεντικό στο Λιμάνι.

  • Τα στελέχη της Cosco, επέλεξαν να δώσουν στη δημοσιότητα (!!) την επιστολή με τις “παρατηρήσεις” τους, επί των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα.
  • Το περιβόητο, πρόσφατο, “επιτυχές” ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Λ.Δ. Κίνας, πραγματοποιήθηκε μόνον αφού η Βουλή νομοθέτησε επειγόντως κι επακριβώς -με κάθε τεχνική ή νομική λεπτομέρεια- ότι ακριβώς απαιτούσε ο επιχειρηματικός γίγαντας που διαχειρίζεται πλέον το λιμάνι του Πειραιά.

Στην υπόθεση της εταιρείας Socar του Αζερμπαιτζάν που –από το 2013- έχει επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ για να αγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά.

Ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης αποφάσισε ξαφνικά να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελλήνων καταναλωτών φυσικού αερίου καταθέτοντας, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τροπολογία με την οποία επανακαθορίζεται –αιφνίδια, αυθαίρετα, χωρίς διαβούλευση με τον νέο ιδιοκτήτη – ο τρόπος που υπολογίζονται οι τιμές φυσικού αερίου και τα τέλη δικτύου.

Δεν αποκλείεται ο κ. Σκουρλέτης να έχει απολύτως δίκιο στις εκτιμήσεις του ότι με τη μέθοδο που είχε αποφασιστεί στο παρελθόν, για τον υπολογισμό των τιμών, τα τέλη δικτύου υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν έως και κατά 68%, με αντίστοιχες επιβαρυντικές επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Η «επίδειξη κρατικής ισχύος» ωστόσο που επιχειρεί ο «αριστερός» Υπουργός Ενέργειας, με την αυθαίρετη επαναρύθμιση της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, χωρίς να το συζητήσει με κανένα κι απλώς επειδή έτσι νομίζει, αποτελεί ένα ακόμη θεατρικό μονόπρακτο λαϊκής πάλης το οποίο θα καταλήξει πάλι σε βάρος του λαού που υποτίθεται ότι θέλει να προστατεύσει ο κ. Σκουρλέτης.

  • Ο κ. Υπουργός Ενέργειας γνωρίζει πολύ καλά πως η διαμόρφωση των τιμολογίων για τα δίκτυα φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει ούτε μονομερώς από την Κυβέρνηση ούτε από την Ελληνική Βουλή.

Με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία που ισχύει εδώ και …δεκαετίες, το τιμολόγιο χρήσης του δικτύου, δηλαδή το έσοδο που θα έχει ο ΔΕΣΦΑ από τους καταναλωτές αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (αρ. 41 Οδ. 2009/73).

Ο κ. Σκουρλέτης όμως, ως άλλος Δον Κιχώτης, σκιαμαχεί με τους ανεμόμυλους της…διαπλοκής, μόνο για λόγους μικροκομματικής βιτρίνας.

Η Soccar δεν είναι αντίθετη για την οποιαδήποτε διαβούλευση ως προς τα τιμολόγια. Προφανώς δεν θέλει να χάσει την πελατεία του ΔΕΣΦΑ με μια ξαφνική αύξηση της τάξης του 68% στα τιμολόγια δικτύου.

  • Το θέμα φυσικά αφορά και την Ιταλική εταιρεία SNAM που θα αποκτήσει το 17% του ΔΕΣΦΑ (ενώ το 49% θα παραμείνει στην Αζέρικη Soccar) σε μια περίοδο που διακυβεύονται πολλά  στην ενεργειακή αγορά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην στρατηγική των αγωγών -λίγο πριν ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού TAP- αλλά και τις ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο του φυσικού αερίου, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Δεν προσπάθησε να διαβουλευτεί με τους επενδυτές, δεν κατέθεσε προτάσεις στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, δεν προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα.

Σόου ήθελε να κάνει.

Τον προστάτη των λαϊκών συμφερόντων επιθυμεί να παραστήσει, τον λαϊκό αγωνιστή θέλει να υποδυθεί σε μια κακόγουστη παράσταση που ξεκίνησε ο κ. Δρίτσας στον Πειραιά και θέλει να συνεχίσει ο Πρώτη Φορά Αριστερά Υπουργός Ενέργειας αυτής της δύσμοιρης χώρας…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict