Navigation
2
Μαρ
location
Αθήνα
13oC
Αίθριος - καθαρός
11 Απρ 2018

Όταν η ελπίδα… αρνείται πεισματικά να “συναντήσει” την πραγματικότητα!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν έχει πλέον σημασία πόσοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα ως “μαύρα”, ούτε αν η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία πάει από το κακό στο χειρότερο. Πολλώ δε περισσότερω, δεν έχει νόημα να καταγράφουμε όσους… γελάνε με το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια! Αυτό που παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ακόμη πιστοί στο σημερινό σύστημα διακυβέρνησης, οι οποίοι είτε ευνοούνται είτε είναι… αφελείς. Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε πόσοι πιστεύουν στην έξοδο των μνημονίων και κυρίως αν την αντιλαμβάνονται περίπου ως επιστροφή στα χρόνια προ μνημονίων!

Από την άλλη πλευρά, μάλλον δεν απασχολεί την κυβέρνηση τι λένε για παράδειγμα θεσμοθετημένοι φορείς όπως το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Κάθε τι που χαλάσει το αφήγημα-“φούσκα” είναι προϊόν ετεροκαθορισμού από τις δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν να δουν τη χώρα να βγαίνει από τα μνημόνια! Αυτό καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο στο οποίο μας έβαλε η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού μέχρι το 2015 είχε βγει στα… κάγκελα για την κατάργηση του δευτέρου! Άβυσσος η ψυχή των υποκριτών.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αντικρίσει κατάματα την πραγματικότητα γιατί προφανώς δεν την ενδιαφέρει. Την ενδιαφέρει απλά να δίνει ισχυρές δόσεις… ναρκωτικών σε όσους ακόμη δεν έχουν τη στοιχειώδη λογική να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Ή, όσους βολεύονται με τη σημερινή… πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Δυστυχώς για κάποιους, η άγνοια σε συνδυασμό με την έρπουσα υποκρισία λόγω αλαζονείας, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις που είναι εξαιρετικά πιθανό να μην είναι και… διαχειρίσιμες!

Παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις (εκφράζουμε αμφιβολίες για το αν κάτι τέτοιο αφορά τη σημερινή συγκυβέρνηση…), καταγράφουμε τα γεγονότα και τα τεκταινόμενα με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία. Για παράδειγμα στην πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο, καταγράφεται εντυπωσιακή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος κάτω από τις 100 μονάδες έναντι 104,3 τον Φεβρουάριο. Η θεαματική αυτή επιδείνωση προκύπτει ως αποτέλεσμα των αρνητικών προσδοκιών των επιχειρήσεων, οι οποίες βλέπουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Βιομηχανία, Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο φαίνεται ότι δεν… αντιλαμβάνονται τις… φανφάρες της κυβέρνησης περί εξόδου από τα Μνημόνια. Ίσως γιατί είναι και οι πλέον προχωρημένοι γνώστες της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας.

Αν υποθέσουμε ότι οι επιχειρηματίες είναι… βαλτοί για να χαλάσουν το αφήγημα της κυβέρνησης, τότε έρχεται η σκληρή πραγματικότητα με την κατάσταση των νοικοκυριών για να προσγειώσει, όσους διαθέτουν λίγο μυαλό. Το 67% των νοικοκυριών δηλώνει ότι “μόλις που τα φέρνει βόλτα”, ενώ βγάζει από τα (τελευταία) “έτοιμα” των αποταμιεύσεων για να καλύψει τις υποχρεώσεις όπως είναι οι φόροι, οι εισφορές και οι λογαριασμοί. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2.750.000 νοικοκυριά (επί συνόλου 4.100.000 που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα), τα οποία μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να κατασχεθούν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή να χάσουν και τα ακίνητα τους. Ιδίως, από την 1η Μαίου, ακόμη και για οφειλή των 500€ που δεν είναι σε ρύθμιση θα χάνουν το σπίτι ή το χωράφι με ένα… κλικ!

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ καταγράφεται ποσοστό 61% των νοικοκυριών που βλέπει ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται αισθητά ή… ελαφρά, ενώ υπάρχει ποσοστό 4% που βλέπει ότι τα πράγματα για τα οικονομικά τους πάνε καλύτερα. Προφανώς, μάλλον έχουμε να κάνουμε κυρίως με μετακλητούς και διορισμένους από… πόρτες, παράθυρα ή… φεγγίτες! Εντυπωσιακό είναι επίσης το στοιχείο ότι το 89% μάλλον ξέρει θεωρητικά τη λέξη αποταμίευση και δεν προτίθεται να την πιάσει στο στόμα του μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Πάλι καλά όμως που αποταμιεύει ποσοστό 7%!

Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 63% αναμένει αισθητή ή ελαφρά επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα τους επόμενους 12 μήνες, κάτι που σημαίνει το 37% μάλλον τα βλέπει καλά ή αρκετά καλά. Και βεβαίως, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, μάλλον… ψυχιατρικής! Όπως και να ΄χει τα 2/3 των Ελλήνων βλέπουν ότι τόσο τα οικονομικά του κράτους όσο και τα δικά του θα πάνε κατά… διαόλου το επόμενο 12μηνο. Επιπλέον το 89% έχει ακούσει για τη λέξη αποταμίευση, αλλά δεν το αφορά! Επιπλέον, οι επιχειρήσεις βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους κλάδους. Αν μας ρωτήσετε για την… ελπίδα, το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δεν ήρθε ποτέ, αλλά απομακρύνεται ακόμη περισσότερο! Γιατί πολύ απλά την έχει ακυρώσει η πραγματικότητα! Εκτός και αν η… ελπίδα αφορά ένα κλειστό… κλαμπ φίλων, κολλητών, βολεμένων, παράσιτων κλπ. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση πάμε πάσο! Καμιά φορά, η ελπίδα μπορεί να έχει έλθει και εμείς να μην τη βλέπουμε…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ