Navigation
31
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
9 Φεβ 2018

Όταν (αυτο)σχεδιάζεις χωρίς τον ξενοδόχο!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Την 1η Φεβρουαρίου η στήλη είχε τον τίτλο “Ας προσευχηθούμε να μην… φταρνιστούν οι αγορές”. Τα όσα ακολούθησαν στις 7 ημέρες που μεσολάβησαν φαίνεται ότι μάλλον μας δικαιώνουν. Αν μη τι άλλο φαίνεται ότι οι αγορές έχουν φτάσει στα όρια τους και ως εκ τούτου στην παρούσα φάση έχουν αρχίσει να μας έρχονται ουκ ολίγα ανησυχητικά μηνύματα.

Το “φούσκωμα” των αγορών λόγω της πρωτοφανούς ρευστότητας λειτουργεί πληθωριστικά σε οικονομίες όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν οι Αμερικανοί πολίτες βλέπουν τα χαρτοφυλάκια τους να αυγατίζουν, τότε είναι δεδομένο ότι θα καταναλώσουν. Και καταναλώνουν. Και όταν καταναλώνεις τότε ανεβαίνει ο πληθωρισμός και κατά συνέπεια τα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι παγκοσμίως πάμε σε μια κατάσταση του τύπου “βλέποντας και κάνοντας” ή “κάνε κράττει”.

Ο οικονομικός κύκλος έχει δεδομένα χαρακτηριστικά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Οι αγορές ανεβαίνουν και πέφτουν. Πέφτουν και ανεβαίνουν. Το ζήτημα είναι εάν έχεις προλάβει να θωρακιστείς και να αξιοποιήσεις την άνοδο ή από την άλλη, αν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος να αντέξεις στην πτώση. Έτσι, μια καχεκτική οικονομία όπως η ελληνική είναι προφανές ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Και το χειρότερο απ΄ όλα θα είναι να πάθουμε… πνευμονία λόγω εξασθενημένου… ανοσοποιητικού!

Το… φτάρνισμα των αγορών φέρνει πιο κοντά πιο αρνητικά σενάρια σε σχέση με τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Η μεταβλητότητα στις αγορές προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά από ένα… μεθυστικό πάρτι είναι προφανές ότι όταν… ξεμεθάς έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που οι αγορές εμπεδώσουν την ψυχολογία της διόρθωσης. Τότε είναι σίγουρο ότι θα θυμηθούν την Ελλάδα. Και τότε είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει και πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν από το διεθνές περιβάλλον σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά και την εικόνα που παρουσιάζει η διακυβέρνηση στην Ελλάδα, μάλλον προοιωνίζονται κάτι… δυσάρεστο τους προσεχείς μήνες. Η κυβέρνηση καλείται μέσα στον Μάιο να διαμορφώσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022. Καλείται δηλαδή να ξεκαθαρίσει και να αποτυπώσει στο… χαρτί όλους τους ποσοτικούς στόχους έως αυτήν την περίοδο. Και εδώ αρχίζουν τα… μπερδέματα!

Πιθανή απόκλιση στους στόχους για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσει και πάλι τους εταίρους-δανειστές να γίνουν πιο αυστηροί μαζί μας. Κι αυτό είναι προφανές γιατί το ρίσκο θα αυξάνεται λόγω της νευρικότητας και της μεταβλητότητας στις αγορές. Όταν η θάλασσα… φουρτουνιάζει, τότε είσαι υποχρεωμένος να λάβεις τα μέτρα σου για να μπορέσεις να σωθείς σε μια ενδεχόμενη… κακή στιγμή.

Ο Φεβρουάριος φαίνεται να σηματοδοτεί κάτι… σοβαρό για τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό γιατί, η όποια πίεση θα οδηγήσει σε διατάραξη τον οικονομικό κύκλο στη χώρα μας επηρεάζοντας το σύνολο των μεγεθών. Πρώτα απ΄ όλα θα καταστεί δυσκολότερος ο στόχος-κλειδί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος. Αν παράλληλα, δεν μας… πάει το κλίμα και υπάρξουν καθυστερήσεις ή μικρότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τότε είναι προφανές ότι επηρεάζονται δύο από τις βασικότατες παραμέτρους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και συνεπώς τα εμπόδια για μια “καθαρή έξοδο” στις αγορές με… λογικές παραδοχές για τη ρύθμιση του χρέους πάνε… περίπατο!

Εντός των επόμενων μηνών η κυβέρνηση καλείται να λάβει τα μέτρα για να κλείσει το υπόλοιπο 10% του προγράμματος διάσωσης. Μόνο που αυτά τα μέτρα μοιάζουν με τη σταγόνα που θα… ξεχειλίσει το ποτήρι. Αν υπάρχει νευρικότητα στις αγορές, τότε τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ευνοϊκά στα δημοσιονομικά, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Οπότε η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για… άγριες μέρες. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου και οι πλειστηριασμοί ίσως είναι πολύ λίγα μέτρα και θα χρειαστεί να υπάρξουν περισσότερα…

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα: ή θα προχωρήσει στη… χαριστική βολή για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με “τυράκι” τη ρύθμιση του χρέους και εν μέσω “σκανδαλολογίας” ή, θα αναγκαστεί να φύγει για να αφήσει στον επόμενο τη διαχείριση της “καυτής πατάτας”. Έτσι, άλλος θα έχει υπογράψει για την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων και άλλος θα τις εφαρμόσει. Καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η πορεία των αγορών. Γι αυτό, επειδή τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά ίσως χρειαστεί ένα αφήγημα ηρωικής εξόδου με στόχο να διαφυλάξει ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για την επόμενη μέρα.

Η αντιμνημονιακή ρητορική έχει γίνει ανέκδοτο, το πάλαι ποτέ σύνθημα “Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” ουσιαστικά οδήγησε στην ισοπέδωση των πολιτών και έτσι το μόνο που μένει, αν και πάσχει πολλαπλά, είναι το αφήγημα περί ηθικού πλεονεκτήματος εν μέσω σκανδαλολογίας. Μόνο που όταν κάποιος το χάφτει μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί προ εκπλήξεων! Θα καταλάβει στην τσέπη του το… ηθικό πλεονέκτημα. Από την καλή και την ανάποδη. Γιατί, όταν το 2015 αντί να προστατευτούν η οικονομία και η κοινωνία είχαμε τα γνωστά… παιχνίδια, τότε κάποιοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιχνίδια αυτά στο τέλος γυρίζουν μπούμερανγκ για τους ίδιους, ενώ αποβαίνουν περαιτέρω ζημιογόνα ή και καταστροφικά για την κοινωνία. Όπως και να ΄χει τους επόμενους μήνες θα συμβούν εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα…

Λουκάς Γεωργιάδης

e-mail: loukas1972@gmail.com

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ