Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
11 Απρ 2019

Όταν «αυτοκαρφώνεται» το ΔΝΤ για τα εγκλήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι εκθέσεις των δανειστών για την Ελλάδα αγγίζουν πλέον τα όρια της γραφικότητας και δεν περιποιούν τιμή για τους θεσμούς και θεματοφύλακες της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και του ελληνικού προγράμματος. Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαπίστωνε στην τελευταία της έκθεση όλα τα στραβά στην ελληνική οικονομία επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χθες ήρθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να… αυτοκαρφωθεί.

Ο διεθνής οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έκθεσης Fiscal Monitor σχετικά με τη φορολογία, στην οποία διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα το 2018 υπήρξε η υψηλότερη αναλογία εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των 35 αναπτυγμένων οικονομικά κρατών. Κατ΄ αρχάς κρατάμε ως θετικό στοιχείο ότι ακόμη μας κατατάσσει στα 35 αναπτυγμένα κράτη του πλανήτη, μετά απ΄ όλα όσα έχουν συμβεί επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Από την άλλη πλευρά όμως, μια τέτοια αναλογία έχει προκύψει κατόπιν συμφωνίας του Ταμείου με την εγκληματική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό λέγεται… αυτοκάρφωμα, αλλά ταυτόχρονα και ομολογία αποτυχίας.

Τα βάρη από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και “χαράτσια” αυξήθηκαν από 48,3% του ΑΕΠ το 2017 στο 49% το 2018. Αυτό πρακτικά δείχνει ότι παρά την ανάπτυξη στην Ελλάδα, εντούτοις η επιβάρυνση για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυξήθηκε σε αξία. Μάλιστα, στην έκθεση του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Βέβαια, διαβάζοντας τη σχετική λίστα μπορεί κάποιος… Συριζαίος να πει ότι υπάρχουν αναπτυγμένες χώρες με υψηλότερα φορολογικά έσοδα. Και όντως έτσι είναι. Τέτοιες χώρες είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Δεκτόν!

Όμως, ποια σχέση μπορεί να έχουν τα υψηλά φορολογικά έσοδα σε αυτές τις χώρες που διαθέτουν και υψηλό επίπεδο παροχών με τη χρεοκοπημένη Ελλάδα των εξαθλιωμένων πολιτών επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Καμία.
Οι χώρες που ήταν σε μνημόνιο, όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία κατάφεραν μέσα από μια προωθημένη φορολογική πολιτική να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους αποφεύγοντας την υπερφορολόγηση. Στην Κύπρο το ποσοστό των εσόδων διαμορφώθηκε στο 39,6% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος και στην Ιρλανδία μόλις στο 25,8%!!! Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες υπήρξε ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον που επέτρεψε την προσέλκυση επενδύσεων, την υγιή αύξηση των εσόδων και τη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα έγινε το ακριβώς αντίθετο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλό είναι να κάνει την αυτοκριτική του σε σχέση με το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η εγκληματική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και φέρει και την υπογραφή του. Δεν μπορεί να δημοσιεύει εκθέσεις που συνιστούν μάλιστα μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν είναι καλή.

Οι ευθύνες των δανειστών για το σημερινό έκτρωμα στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Αν μας τιμά το γεγονός ότι έχουμε την υψηλότερη αναλογία εσόδων ως προς το ΑΕΠ με τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, τότε να το… γιορτάσουμε στο Σύνταγμα! Αλλά αυτό ισχύει για τους αφελείς και τους μη γνωρίζοντες, οι οποίοι αγνοούν συστηματικά την πραγματικότητα στη χώρα. Αν συνειδητοποιήσουμε όμως τι ζημιά έχει γίνει στο επιχειρείν και στους πολίτες από την υπερφορολόγηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε θα πρέπει να πάμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος…

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ