Navigation
9
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
7 Δεκ 2015

Όσα αλλάζουν για τους φορολογούμενους το 2016

εφορία Χρήμα & Πολίτης

Με το νέο έτος έρχονται συγκλονιστικές αλλαγές στην οικονομία , με τρία νέα ηλεκτρονικά συστήματα να έρχονται στις ζωές των φορολογούμενων.

Τι αλλάζει στη ζωή των φορολογουμένων:

1. Στα τέλη Δεκεμβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ανακοινώσει την εγκατάσταση του συστήματος διασύνδεσης όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis. Από 1ης Ιανουαρίου, το σύστημα θα μπορεί να τεθεί με κάθε επισημότητα σε λειτουργία, ενώ θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τις ενέργειες που θα κάνουν οι επιχειρήσεις.

Η σύνδεση των ταμειακών θα ξεκινήσει πιλοτικά από συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους της αγοράς, κυρίως από εκεί όπου διαπιστώνονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής (πχ ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης σε Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) ενώ σταδιακά θα ενταχθούν όλες (ή οι περισσότερες) επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τα μέτρα διάδοσης της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές, από ένα ύψος και πάνω που θα συμφωνηθεί με τους “θεσμούς” μέσα στην εβδομάδα.

Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί online όλες τις εμπορικές συναλλαγές, ενώ το δημόσιο θα διακρατεί αυτομάτως τον ΦΠΑ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, όπου θα πιστώνονται οι πληρωμές με “πλαστικό χρήμα” για τις πωλήσεις τους.

Έτσι θα «κτίζει» και ο καταναλωτής το αφορλόγητο όριό του. Δεν έχει αποφασιστεί όμως ακόμα το ύψος των μετρητών που θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο πολίτης, ανάλογα και με την περιοχή που κατοικεί.

2. Μετά από 12 χρόνια εφαρμογής του, τον Δεκέμβριο φέτος τελειώνει το σύστημα υποβολής χειρόγραφων δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης από εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους. Ο έλεγχος στο «χαρτοβασίλειο» των δηλώσεων αυτών ήταν δυσχερής αλλά, πλέον, η καταγραφή, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης (και των μεταβολή της) για κάθε υπόχρεο θα γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά, μέσω της βάσεως δεδομένων που θα δημιουργηθεί.

Από 1.1.2016 οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ή θα συμπληρώνονται αυτόματα, μέσωTaxisnet, όπως περίπου συμβαίνει στις δηλώσεις ακινήτων Ε9 ή τις βεβαιώσεις αποδοχών που δηλώνονται με την υποβολή του Ε1 για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Πρακτικά οι δηλώσεις αυτές θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Φεβρουάριο του 2016 και μετά, αφού υποβληθούν πρώτα οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος του 2015.

3. Άμεσα ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το νέο Περιουσιολόγιο. Αν και πιο light σε σχέση, οι βάσεις όπου θα στηριχθεί θα είναι το νέο σύστημα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, αλλά και η διαδικασία εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και εισοδημάτων περασμένων ετών.

Αρχικά θα δηλωθούν στα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων σε υποβολή «πόθεν έσχες» και όσων σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση εθελοντικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων, πριν επεκταθεί στους υπολοίπους.

Έτσι θα δηλώνονται εκεί μετρητά, μετοχές, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, θυρίδες, αντικείμενα αξίας και κοσμήματα που έχουν ασφαλιστεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει βάλει στόχο για ταχεία διάδοση των ηλεκτρικών υπηρεσιών μέσα στο 2016 και σε άλλους τομείς, όπως την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να απαιτείται η μετάβαση στις εφορίες, αλλά και την ηλεκτρονική επίδοση πράξεων και εγγράφων της διοίκησης, κάτι που θα σημάνει και ταχύτερες διαδικασίες στην διενέργεια ελέγχων, στην επιβολή ποινών και στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους «παραπτωματίες» φορολογούμενους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict