Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
13 Αυγ 2015

Όργιο φοροδιαφυγής στα νησιά

ΦΠΑ Αποδείξεις Χρήμα & Πολίτης

Την ώρα που οι Έλληνες πραγματοποιούν την ετήσια εξόρμησή τους σε νησιά και χωριά για τις θερινές τους διακοπές, υπάρχει μια ομάδα που πάει ακριβώς εκεί για να δουλέψει: οι ελεγκτές της εφορίας.

Επί δύο εβδομάδες μέχρι τις 9 Αυγούστου, οι ελληνικές φορολογικές υπηρεσίες διενήργησαν ελέγχους σε 11.232 επιχειρήσεις, επικεντρώνοντας σε περιοχές με πολύ τουρισμό όπου οι παραβιάσεις είναι ανεξέλεγκτες, σύμφωνα ε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι έλεγχοι στοχεύουν εστιατόρια, κλαμπ και μπαρ, καταστήματα με σουβενίρ και άλλους τέτοιους τουριστικούς φορείς επιχειρήσεων σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και νησιά όπως η Σαντορίνη και η Ρόδος.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για το τρίτο πακέτο οικονομικής διάσωσης από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ, επιχειρεί να κρατήσει την υπόσχεσή του ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ορκίστηκε στις 29 Ιουλίου τονίζοντας ότι θα ελέγχει τα πάντα: «από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι την παραμικρή καντίνα».

Οι φορολογικοί επιθεωρητές δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα capital controls δεν έχουν επηρεάσει την τουριστική κίνηση. Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε μια χώρα που αγωνίζεται να βγει από τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέσα σε πέντε μήνες μέχρι το τέλος Μαΐου, τα έσοδα από τους επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 15% από τα περσινά 2,4 δισ. ευρώ. Ενώ οι επισκέπτες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό εξαιρούνται από τους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών, το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι θα εντείνουν τους ελέγχους στα πλέον δημοφιλή σημεία για τουρίστες, όπου ελλιπείς αναφορές εσόδων και οι ταμειακές συναλλαγές μεταξύ των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων είναι συχνά φαινόμενα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι σε κάποιες τουριστικές περιοχές, το ποσοστό των παραβάσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλό – περίπου το 54%- με τις περισσότερες να συμβαίνουν τις βραδινές ώρες.

Η έλλειψη μετρητών έχει κεντρίσει τη χρήση των καρτών και τραπεζικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου, δύο τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Οι νέοι χρήστες e-banking πενταπλασιάστηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Καλαντώνη, ο αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της λιανικής τραπεζικής της Eurobank Ergasias ΑΕ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η χρήση καρτών θα μειώσει επίσης το κόστος διαχείρισης των μετρητών το οποίο κυμαίνεται από 0,1% του ΑΕΠ για τις κοινωνίες χωρίς μετρητά, όπως οι σκανδιναβικές χώρες έως 0,4% για χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου τα μετρητά είναι πιο διαδεδομένα.

Όπως καταλήγει το άρθρο, το πλαστικό χρήμα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι 22% στην Ελλάδα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ