Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αραιή συννεφιά
24 Φεβ 2015

Όραμα του Αλέξη … τα ΜΟΠ του Ανδρέα

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη
Το μεγάλο «μυστικό» των διπλωματικών ελιγμών σε επίπεδο ηγετών που επιχειρεί ο Πρωθυπουργός, με τις διαρκείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις με Eυρωπαίους ομολόγους του, ξεπερνά κατά πολύ το κλείσιμο μιας «συμφωνίας γέφυρα» που θα εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομία για τους επόμενους μήνες.
 
Ο μεγάλος στόχος είναι άλλος. Η Ελλάδα επιδιώκει τη σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής στη διάρκεια της οποίας οι Ευρωπαίοι Ηγέτες θα διαπιστώσουν και θα αποδεχθούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει απλώς μια κρίση ρευστότητας ή υπερδανεισμού αλλά μία μεγάλη «ανθρωπιστική κρίση» ή τουλάχιστον μια «βαριά κοινωνική κρίση με ανθρωπιστικό περιεχόμενο».
 
  • Η επίσημη αποδοχή του όρου «κοινωνική» ή «ανθρωπιστική» κρίση αυτομάτως θα ανοίξει τους κρουνούς της, κατά προτεραιότητα, χρηματοδότησης προγραμμάτων «κοινωνικής αλληλεγγύης» από τους πόρους του Προγράμματος Γιούγκερ των 315 δις Ευρώ που θα τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι.
 
Για τον Αλέξη Τσίπρα, ένα τέτοιο χρηματοδοτικό πακέτο θα ισοδυναμούσε με την ιστορική επιτυχία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 που κατάφερε να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του τα περιβόητα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) που χρηματοδότησαν ένα μεγάλο μέρος των παροχών της νέας –τότε- κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία άλλαξε τη ρητορική του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ίδιο συνδικάτο» σε «ανάγκη δημιουργίας της Ευρώπης των λαών».
 
Στις  επαφές των τελευταίων ημερών, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε πρόθυμος να αποδεχθεί ακόμη και τον όρο «παράταση του υφιστάμενου προγράμματος» (δηλαδή του Μνημονίου) με την προϋπόθεση ότι θα συγκληθεί αμέσως μια Σύνοδος Κορυφής στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν άμεσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην Ευρώπη με πρώτο και προφανή στόχο την Ελλάδα.
 
  • Μια τέτοια απόφαση αυτομάτως απελευθερώνει πόρους της τάξης των 25 έως και 30 δις Ευρώ σε προγράμματα επιδότησης απασχόλησης, δημιουργίας υποδομών αντιμετώπισης άμεσων κοινωνικών αναγκών, ακόμη και χρηματοδότησης προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, διατροφή σε σχολεία και φτωχές οικογένειες). 
  • Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που έχει εξαγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με δαπάνες που δεν θα περνούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα ανακουφίζουν άμεσα μεγάλες κοινωνικές ομάδες. 
«Απειλείται η κοινωνική συνοχή της Ευρωζώνης και ανοίγουμε το δρόμο για ακροδεξιά αντιευρωπαϊκά κινήματα» προειδοποίησε τους ομολόγους του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγώντας ότι τα ποσά που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της κοινωνικής κρίσης δεν είναι μεγάλα σε σύγκριση με τον άμεσο οικονομικό, κοινωνικό αλλά και πολιτικό αντίκτυπο αυτών των δράσεων.
 
Σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια του Πρωθυπουργού έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούγκερ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, πριν λίγες μέρες, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η τρόικα, κάνοντας σαφή αναφορά στην Ελλάδα: «Προσβάλαμε την αξιοπρέπεια των λαών, ειδικότερα στην Ελλάδα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Έγιναν λάθη».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας συνεννοηθεί με τον Ζ.Κ. Γιούγκερ έδωσε οδηγία στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να επιμείνει να περιληφθεί ο όρος «ανθρωπιστική κρίση» στα κοινά ανακοινωθέντα του Eurogroup παρακάμπτοντας τις Γερμανικές και τις Ολλανδικές αντιρρήσεις.
 
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δεν εμφανίσθηκε αρνητική στο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα γιατί θα επωφεληθεί και η ίδια η Γερμανία!
 
Παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία συνεχίζει να  αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ο αριθμός των φτωχών Γερμανών πολιτών αυξάνεται. 
 
  • Το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία αυξήθηκε από 15% το 2012 σε 15,5% το 2013. Συνολικά, ο αριθμός των φτωχών στη Γερμανία υπολογίζεται στα 12,5 εκατομμύρια. Η παιδική φτώχεια στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Spiegel από το Ινστιτούτο Paritaetische Wohlfartsverband, παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις, φθάνοντας το 19,2%, δηλαδή αφορά σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά. 
«Η αύξηση του πλούτου συνοδεύεται από όλο και μεγαλύτερη ανισότητα», αναφέρει η έκθεση. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης θα σημάνει και για την Γερμανίδα Καγκελάριο, σημαντικά πολιτικά οφέλη ειδικά μετά την οδυνηρή ήττα του κόμματός της στις πρόσφατες εκλογές του κρατιδίου του Αμβούργου….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict