Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Λίγα σύννεφα
30 Σεπ 2016

Ωραίες οι φοροελαφρύνσεις. Έχουν όμως κόστος…

Ουγγρίνης Απόψεις | Πρόσωπα

του ΦΑΝΗ ΟΥΓΓΡΙΝΗ

Την εβδομάδα αυτή η ΝΔ είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τις δικές της προτάσεις για την γενίκευση της χρήσης ηλεκτρονικών μεθόδων στις συναλλαγές.

Λίγο όμως το τσίρκο με τον Καλογρίτσα, λίγο η σύγκρουση κορυφής με θέμα την Παιδεία, λίγο τα βάσανα της DB και λίγο η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου είχαν σαν αποτέλεσμα να περάσει στα ψιλά αυτή η σημαντική πρωτοβουλία.

Οι πρώην υπουργοί Κωστής Χατζιδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβαν να αναπτύξουν τις θέσεις της αξ/κής αντιπολίτευσης πάνω σ’ αυτό το καυτό ζήτημα, καλύπτοντας το κενό που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη αναποφασιστικότητα του αρμόδιου υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί, ας κάνουμε μια περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης.

Το σημερινό καθεστώς πίστωσης και εξόφλησης υπολοίπων μεταξύ επιχειρήσεων, πέραν της αβεβαιότητας που το διακρίνει, είναι και συχνά παράνομο, καθώς οι-ελάχιστες πια-μεταχρονολογημένες επιταγές δεν προβλέπονται από το δίκαιο. Ως γνωστόν, οι επιταγές είναι μέσο εξόφλησης, και γι αυτό η μη πληρωμή τους αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εκείνο που θεωρείται ως μέσο πίστωσης είναι οι συναλλαγματικές, και δυστυχώς οι τράπεζες δεν προέβησαν ποτέ στην έκδοση ανάλογων καρνέ, κίνηση που θα είχε επαναφέρει τη νομιμότητα, αλλά και θα τις είχε φορτώσει με πρόσθετες υποχρεώσεις.

Πλέον, προτείνεται όπως οι εν Ελλάδι λειτουργούσες τράπεζες υποχρεωθούν να εκδώσουν πιστωτικές κάρτες για το σύνολο των εταιρικών τους πελατών. Ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται ήδη να υποβάλλουν τακτικά πλήθος δικαιολογητικών, τα οποία πιστοποιούν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Το εργαλείο αυτό θα προσέφερε σε κάθε προμηθευτή τη δυνατότητα να παρέχει στους πελάτες του πολύτιμη χρονική πίστωση, μέσω έντοκων ή άτοκων δόσεων, ενώ ταυτόχρονα θα είχε άμεσα στη διάθεση του τα οφειλόμενα ποσά, αφού θα μπορούσε με άνεση να αξιοποιήσει το factoring, επιλογή σήμερα εντελώς ασύμφορη, ειδικά για μικρά υπόλοιπα.

Τέλος, όσον αφορά  το πιστωτικό όριο, αυτό φυσικά θα εξαρτάτο από την κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων, με τις πιο μικρές να καταφεύγουν στις prepaid cards.

Η υιοθέτηση αυτού του μέσου θα είχε πολλαπλά οφέλη, για όλους. Θα σήμαινε την άμεση είσπραξη από το Δημόσιο όλου του αναλογούντος ΦΠΑ, ο οποίος στην συνέχεια θα μπορούσε να μειωθεί (αρχικά κατά 2%, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με δυνητικό στόχο το 5%), προκαλώντας μεγάλο θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της πραγματικής οικονομία.

Πέραν αυτού, τα εικονικά τιμολόγια θα ήταν κι αυτά παρελθόν, πράγμα που θα διευκόλυνε αφάνταστα τους δοκιμαζόμενους εξαγωγείς ενώ θα μείωνε και τις τιμές των οπωροκηπευτικών, κλάδος όπου εξακολουθεί να παρατηρείται όργιο υπερτιμολογήσεων.

Εφόσον το μέτρο επεκτεινόταν αργότερα και στις ιδιωτικές συναλλαγές ως τα 49 € (σήμερα 1500 €), τότε θα αυξάνονταν και τα δηλωνόμενα εισοδήματα όλων εκείνων των ελεύθερων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, ενώ θα περιοριζόταν επίσης  το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ακόμη και η παράνομη μετανάστευση. Και το πράγμα φυσικά πρέπει σύντομα να πάει ακόμη πιο πέρα, με ολοκλήρωση όλων των συμβολαιογραφικών μεταβιβάσεων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Ας δούμε όμως περιληπτικά τις προθέσεις της ΝΔ, οι οποίες προβλέπουν:

Την υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS σε όλες τις επιχειρήσεις.

Την υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Στόχος η καθολική της καθιέρωση σε τρία χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σταδιακά για τις μικρότερες και τα ατομικά επαγγέλματα.

Την υποχρεωτική καθιέρωση για προμηθευτές Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Τίθενται ως άμεσο όριο τα 500 €, με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ενώ σήμερα είναι 1.500 €.

Την σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το αφορολόγητο θα συναρτάται με τις δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Την υποχρεωτική καταβολή της μισθοδοσίας ηλεκτρονικά (διευκολύνοντας την μείωση των εισφορών κατά το ¼).

 

Βλέπουμε πως συνθέτουν μια μετρημένη πρόταση, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από αναλγησία, αλλά μάλλον αποσκοπεί στην αρχική υιοθέτηση αυτού του μέσου όσο πιο μαλακά γίνεται. Αφού όμως αυτό είναι τόσο ευεργετικό, για ποιον λόγο δεν υιοθετούνταν νωρίτερα από την πολιτεία? Η τραπεζική γκρίνια, οι… στεγνοί επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης, οι εφοριακοί που θα χάσουν το κατιτίς τους, η Εκκλησία που φοβάται μείωση εσόδων, κάποιοι που παρανησυχούν για την ανθρώπινη ιδιωτικότητα, οι συνδικαλιστές των αυτοαπασχολουμένων και-κυρίως-η νοοτροπία «στην Ελλάδα αυτά δεν γίνονται» συμμαχούν. Εμποδίζουν έτσι την πρόοδο μιας λύσης η οποία αναμφίβολα θα κάνει την αγορά δικαιότερη, τις επιχειρήσεις ανταγωνιστικότερες, το κράτος αποτελεσματικότερο, και την καταναλωτική δύναμη όλων μας μεγαλύτερη.

Κι έτσι, αντί να μειώνονται οι ήδη δυσβάσταχτοι φόρους, αυτοί αυξάνονται, με την ελπίδα πως οι μονίμως συνεπείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν, αδιαφορώντας για το ότι οι μονίμως μπαταχτσήδες αυξάνουν συνεχώς  τα κέρδη τους. Η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών φανερώνει πως τα δύσμοιρα υποζύγια όμως έχουν πια γονατίσει, σβήνουν και χρειάζονται ελάφρυνση άμεσα…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ