Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
26 Φεβ 2018

Ώρα… κρίσης για την 4η αξιολόγηση με 12+1 «βόμβες»

τσακαλωτος1 Οικονομία

Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της τέταρτης αξιολόγησης και της εξόδου από το μνημόνιο με είσοδο σε καθεστώς «σκληρής επιτροπείας» θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Τα… νταούλια άρχισαν να βαράνε από προχθές, όταν η Citigroup σε report της ανέφερε ότι φέτος δεν είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, ενώ βλέπει ότι η ανάπτυξη για ακόμη μία χρονιά θα είναι ισχνή και δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2%.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση αρχίζουν από την επόμενη εβδομάδα, καθώς έρχονται τα κλιμάκια του «κουαρτέτου». Αναλυτικά, οι μεγάλες «παγίδες» για την κυβέρνηση και όσα έρχονται για το σύνολο των πολιτών έχουν ως εξής:

1. Πλειστηριασμοί – νόμος υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών, ενώ με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη όσοι υπήχθησαν στις ευνοϊκές διατάξεις χωρίς να το δικαιούνται, θα μπουν σε καθεστώς πληρωμής τόκων υπερημερίας. Επιπλέον, θα τεθούν τέτοιες προϋποθέσεις, που εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών «προστατευμένων δανειοληπτών» θα είναι εκτεθειμένη.

2. Προσωπική διαφορά στις συντάξεις

Περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν έως το τέλος Μαρτίου, ή το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου, τα σημειώματα με τα νέα ποσά που θα λάβουν από την 1η/1/2019 και θα είναι μειωμένα έως και 250 ευρώ.

3. Νέες συντάξεις

Απαιτείται πάνω από 1 δισ. ευρώ για να πληρωθούν 30.000 κύριες συντάξεις, περίπου 20.000 επικουρικές και 30.000 εφάπαξ τους επόμενους μήνες.

4. ΕΚΑΣ

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ του 2019.

5. Αφορολόγητο όριο

Θα μειωθεί στα 5.625 ευρώ από την 1η/1/2019, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με 600 ευρώ μηνιαίως (14 μισθοί) θα χάσει 50 ευρώ από τον μηνιαίο μισθό του. Το μέτρο αφορά τουλάχιστον 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

6. ΕΝΦΙΑ

Έως τα τέλη Μαΐου πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, ώστε τον Αύγουστο να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για το 2018.

7. Αντικειμενικές αξίες

Αναμένονται μειώσεις στις «ακριβές» περιοχές, αυξομειώσεις στις μεσαίες και μικρομεσαίες και αυξήσεις στις «φτωχές» και… λαϊκές συνοικίες. Αυτές αναμένονται να επηρεάσει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων συμπαρασύροντας 21 φόρους, τέλη και επιβαρύνσεις.

8. Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Τουλάχιστον για τους μισούς από το 1,2 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες αναμένονται αυξήσεις έως και 20% στις εισφορές που πληρώνουν.

9. ΦΠΑ στα νησιά

Τέλος Ιουνίου πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση του στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), πλήττοντας άμεσα πολλές χιλιάδες κατοίκους και έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

10. Είσπραξη ληξιπρόθεσμων

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρέπει να είναι έτοιμο το λογισμικό για την αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζουν πάνω από 4 εκατομμύρια οφειλέτες.

11. Φάρμακα

Έως τις 31 Μαΐου, με το νέο δελτίο μειωμένων τιμών των φαρμάκων, εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή.

12. Ιδιωτικοποιήσεις

Μέσα στις επόμενες 35 ημέρες πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%), ενώ έως τον Ιούνιο πρέπει να πουληθούν ποσοστά μετοχών και το management σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

13. Μεσοπρόθεσμο

Έως το τέλος Μαΐου, πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη και κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2019-2022, που θα περιλαμβάνει όλους τους στόχους και τις παραμετρικές αλλαγές σε καθεστώς… σκληρής επιτροπείας, στο οποίο θα εισέλθει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ