Navigation
18
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
7 Ιούν 2017

ΟΟΣΑ: Προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους

ΟΟΣΑ Νέα

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 1,1% για το τρέχον έτος και 2,5% για το επόμενο, ενώ εξηγεί ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη διότι θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη και θα άνοιγε το δρόμο  για ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην ίδια έκθεση ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ –που ήταν το 2016- αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και εκτιμά ότι θα είναι πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ και κατά το τρέχον έτος και το επόμενο.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με το δημόσιο χρέος τονίζει ότι ναι μεν αυτό έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο παραμένει υψηλό και απαιτείται «πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, για να διασφαλιστεί η μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρει: «Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδας να χειριστεί το βάρος του χρέους της. Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα».

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, και η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό ενισχύει τις εξαγωγές. Για την ανεργία, προβλέπει ότι θα μειωθεί από το 23,5% πέρυσι στο 22,2% φέτος και περαιτέρω στο 20,1% το 2018. Οι επενδύσεις, αναφέρεται, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

«Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης στις αρχές του 2017 και οι πρόσφατες αυξήσεις των ενεργειακών τιμών θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αν και ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος, καθώς παραμένει σημαντική αργούσα παραγωγική δυναμικότητα». Ο αποπληθωριστής της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθει στο 0,9% φέτος και το 1% το 2018.

«Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, ενώ θα απελευθερώνουν πόρους για τα ιδιαίτερα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής βοήθειας», σημειώνεται.

Για την διεθνή οικονομία

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων το 2018  και να αυξήσει ένα από τα βασικά της επιτόκια μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

Ο Οργανισμός περιέκοψε ακόμη τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος και το επόμενο έτος, δηλώνοντας ότι τα μέτρα τόνωσης που ανέμεναν από την κυβέρνηση Τραμπ θα εφαρμοζόταν τώρα πιθανώς αργότερα από ό,τι είχε προηγουμένως προβλέψει.

Η έκκληση του ΟΟΣΑ έρχεται καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται να συνεδριάσουν στην Εσθονία και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην στάση της από το Μάρτιο, όταν δήλωσε πως οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν με τις τωρινές πολιτικές.

Με την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης να αναμένεται να επιταχυνθεί και τον πληθωρισμό υψηλότερα από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν βρεθεί υπό αυξημένες πιέσεις από τη Γερμανία και αλλού για να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης που έχουν βάλει σε ισχύ από το 2014.

Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την Ιαπωνία και την Κίνα για φέτος και το επόμενο έτος, και τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, στο 3,5% από το 3,3% το Μάρτιο.

Αλλά τόνισε πως οι επενδυτικές δαπάνες θα είναι πιθανώς αρκετά υποτονικές για να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγικότητα, ένας παράγοντας που διατηρεί τις αυξήσεις των μισθών περιορισμένες παρά την μείωση της ανεργίας.

Ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι είναι πιθανό, αυξάνοντας το ρίσκο για μια αύξηση των τιμών των assets, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να αποτελέσει εμπόδιο για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ ανέδειξε επίσης τα αυξημένα ρίσκα στις αγορές κατοικίας, όπου οι τιμές σε ορισμένες χώρες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που προ κρίσης προηγούνταν της έκρηξης φουσκών.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ