Navigation
5
Μαρ
location
Αθήνα
19oC
Λίγα σύννεφα
16 Απρ 2018

Ομόλογα και Χρηματιστήριο δείχνουν… περιπέτειες! Τι δηλώνουν στο «Π» αναλυτές αγορών

δείκτης χρηματιστήριο Οικονομία

Εξαιρετικά αδύναμη και προβληματική καθίσταται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, χωρίς ένα δυνατό δίχτυ προστασίας, καθώς το διεθνές οικονομικό κλίμα και οι τριβές στις ελληνοτουρκικές θέσεις τιμολογούνται αρνητικά τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ευρώπη και η έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και «κρατούν» τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από το «ευαίσθητο» ψυχολογικό όριο των 840 μονάδων. Ταυτόχρονα, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι σταθερά κοντά στο 4,00%, έστω και αν οι αγορές τις προηγούμενες ημέρες προεξόφλησαν ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που μάλλον πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Σε διεθνές επίπεδο, ενδεικτικό του κλίματος επιφυλακτικότητας των επενδυτών είναι το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο παρατηρείται σημαντική ενίσχυση της τιμής του χρυσού. Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια ως «ταύρος», συστήνοντας αύξηση των τοποθετήσεων στο πολύτιμο μέταλλο.

Οι κινήσεις σε διεθνές επίπεδο δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να διαβλέπουν κινδύνους μετά την υπερβολική αισιοδοξία που παρουσιαζόταν μέχρι πρότινος στις αγορές, ανησυχούν για το ενδεχόμενο γενικευμένου εμπορικού πολέμου, διαπιστώνουν την κορύφωση των εταιρικών κερδών και διακρίνουν ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων. Επιπλέον, θεωρούν δεδομένη μια ιδιαίτερα «επιθετική» πολιτική επιτοκίων κυρίως από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και σταδιακά περιορίζουν τις θέσεις τους σε μετοχές και ομόλογα. Ήδη, οι αγορές από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν χάσει τουλάχιστον 4 τρισ. δολάρια, ενώ, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Bank of America-Merrill Lynch, θα υπάρξει και νέα μεγάλη διόρθωση που θα οδηγήσει σε απώλειες 6 τρισ. δολαρίων!

«Εκρηκτικό» κοκτέιλ

Σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών Παναγιώτη Δάντη, «η βασική παράμετρος που θα διαμορφώσει το κλίμα τους επόμενους μήνες είναι η αύξηση των επιτοκίων από τη FED, λόγω ενίσχυσης του πληθωρισμού. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει πολλαπλές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία». Επιπλέον, σύμφωνα με τον αναλυτή, η «φουσκωμένη» αγορά των ομολόγων αναμένεται «να σκάσει». Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας το κόστος του χρήματος και συνεπώς το κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά την πλέον ευαίσθητη χώρα, την Ελλάδα, η οποία θα βγει από ένα πρόγραμμα διάσωσης με μέσο επιτόκιο 1,5% και θα δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια τουλάχιστον 4%! Σύμφωνα με τον κ. Δάντη, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι αγορές θα είναι επιλεκτικές ως προς τον δανεισμό κρατών και επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι αδύναμες οικονομίες, όπως η ελληνική, θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Όπως τονίζει ο αναλυτής αγορών, άλλο ένα μειονέκτημα για τις αγορές είναι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την εφαρμογή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα. Αν συμβεί γενικευμένα κάτι τέτοιο, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας – Ευρώπης. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, θα διαμορφώσουν ένα άκρως «εκρηκτικό» κλίμα που θα επηρεάσει αρνητικά και τα πλούσια κράτη του πλανήτη.

Ο κ. Δάντης προσθέτει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με φόντο την όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα δημιουργήσουν μια κατάσταση η οποία «θα μυρίζει μπαρούτι». Ως εκ τούτου, όπως προσθέτει, «θα προκαλέσει ανατροπές στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ στο ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες για να συμμαζέψει την κατάσταση και να απορροφήσει τους ούτως ή άλλως σοβαρούς κραδασμούς». Πραγματικά, τα επιτόκια των κρατικών τίτλων, όπως απεικονίζονται στον σχετικό πίνακα, δείχνουν ότι το στοίχημα για χαμηλότερο κόστος δανεισμού περνάει μόνο μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Τι δείχνει το ταμπλό στο Χ.Α.

Η αμφισβήτηση των επενδυτών στο σενάριο της «καθαρής εξόδου» στις αγορές και κυρίως ο φόβος ανατροπών λόγω επικείμενης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και για γεωπολιτικές εντάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, τιμολογούνται συγκρατημένα… απαισιόδοξα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως δηλώνει στο «Π» το πιστοποιημένο στέλεχος της Καραμανώφ ΑΕΠΕΥ Χρήστος Ιωαννίδης, «η νευρικότητα που παρατηρείται στις αγορές έχει χαλάσει το θετικό momentum που υπήρχε πριν από μερικές εβδομάδες». Σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό αναλυτή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, εντούτοις το κλίμα νευρικότητας στις αγορές δεν αποτελεί καλό οιωνό για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ, η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων και το ενδεχόμενο όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα μας σε σχέση με την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης και της εξόδου στις αγορές».

Από τεχνικής πλευράς ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «βρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητα επίπεδα τιμών και όσο δεν διατηρείται αρκετά υψηλότερα των 820 μονάδων, τόσο οι επενδυτές θα αποφεύγουν μεγαλύτερο ρίσκο». Καταλήγει, δε, τονίζοντας ότι «μια σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει αρνητικές παρενέργειες στην ούτως ή άλλως ρηχή αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε άνοδο των επιτοκίων και καθιστώντας την έξοδο στις αγορές ως ιδιαιτέρως επικίνδυνη και ακριβή».

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ