Navigation
4
Μαρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
12 Ιούλ 2015

Ολόκληρο το σημείωμα Ντάισελμπλουμ -ή “Κείμενο τέρας”

geroun20150710 Οικονομία

Ολόκληρο το σημείωμα του Eurogroup έφερε στο φως η «Καθημερινή», στο οποίο φαίνονται τόσο οι ελληνικές δεσμεύσεις όσο και τα σημεία απόκλισης με τους δανειστές. Τα σημεία διαφωνίας βρίσκονται σε παρενθέσεις, ενώ τα υπόλοιπα από όσα σημειώνονται έχουν ήδη γίνει αποδεκτά. Το σημείωμα  -που αναφέρεται από πηγές από το Μαξίμου ως “Κείμενο Τέρας”- έθεσε  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπόψη των ηγετών της Ευρωζώνης στην Σύνοδο Κορυφής.

Η μεγάλη ανάγκη να γίνουν κινήσεις από τις ελληνικές αρχές που θα ανακτούν την εμπιστοσύνη των εταίρων είναι το πρώτο και κυριότερο σημείο που περιγράφεται στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ, καθώς θεωρείται «προαπαιτούμενο» για την σύναψη δανείου με τον ESM.

Στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι ένα ακόμη σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει απόλυτη σύγκλιση, είναι η συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα  του ΔΝΤ. Οι εταίροι από την πλευρά τους το θεωρούν και αυτό προαπαιτούμενο.

Βασικά σημεία απόκλισης

1. Η ελληνική κυβέρνηση να φέρει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με δύο τρόπους

α. Να προσκαλέσει ανεξάρτητη αρχή για να προσδιορίσει την αξία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και παράλληλα να αυξήσει την ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με συμμετοχή της Κομισιόν ή εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις θα μεταφερθούν  σε ανεξάρτητο ταμείο του εξωτερικού όπως το Ιντσιτούτο για την Ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο με στόχο την εν καιρώ  ιδιωτικοποίηση τους και σταδιακή αποπληρωμή χρέους. Αυτό θα διευθύνεται από τις ελληνικές αρχές με την επίβλεψη αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών.

2. Η ανάκληση των νομοθετημάτων του 2015 που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και είναι αντίθετες με το πλαίσιο που ετέθη στο Eurogroup 20ης Φερβουαρίου.

3. Χρέος: Μία επαναδιατύπωση της δήλωσης του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

4. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, πλήρης εφαρμογή εκτός από τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα.

5. Αγορά ενέργειας, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

6. Σε περίπτωση μη συμφωνίας η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει ως εναλλακτική ένα διάλειμμα από την ευρωζώνη (time out) με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους.

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το σημείωμα

Άμεση νομοθέτηση

Στο σημείωμα φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να νομοθετήσει «χωρίς καθυστέρηση» μέχρι τις 15 Ιουλίου τα παρακάτω:

– μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης
– μέτρα για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος
– μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης
– την ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
– μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων
– υιοθέτηση της οδηγίας για Ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα με υποστήριξη της Κομισιόν.

Μόνο μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω θα μπορέσουν οι θεσμοί, σύμφωνα με το σημείωμα, να προχωρήσουν στην διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου.

Για να αποτελέσουν τα παραπάνω βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός Μνημονίου, σημειώνεται στο έγγραφο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενισχύσει την πρόταση με χρονοδιαγράμματα και ενδιάμεσους σταθμούς εφαρμογής αλλά και συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ζητείται ακόμη από την Ελλάδα να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, πλήρη υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, απελευθέρωση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα.

Ακόμη, οι ελληνικές αρχές καλούνται να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Εδώ στο έγγραφο φαίνεται ότι εταίροι και ελληνική πλευρά δεν έχουν καταλήξει αν αυτή η διαδικασία θα γίνει μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής με την εμπλοκή της Κομισιόν ή αν θα ακολουθηθεί η ιδέα του εγγράφου Σόιμπλε δημιουργίας ενός Ταμείου με δημόσια περιουσία ύψους πενήντα δις.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει μέτρα για την από-πολιτικοποίηση των κρατικών υπηρεσιών. Μία πρώτη πρόταση θα παραδοθεί στις 20 Ιουλίου στους θεσμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μειώσει περαιτέρω το κόστος του δημοσίου, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Όπως σημειώνεται είναι σημαντικό η ελληνική πλευρά να συμβουλευτεί για τη νομοθέτηση και το τελικό κείμενο τους θεσμούς και την Κομισιόν, από την οποία προβλέπεται να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια, ενώ σημείο διαφωνίας μέχρι στιγμής φαίνεται να αποτελεί η απόσυρση νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν το τελευταίο πεντάμηνο και αποτελούν «πισωγύρισμα» της παρούσας κυβέρνησης σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Χρηματοδότηση

«Το Eurogroup αντιλαμβάνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος θα είναι μεταξύ 82-86 δις Ευρώ, σύμφωνα με τους θεσμούς», σημειώνεται στο έγγραφο. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι 7 δις τον Ιούλιο, 5 δις για τον Αύγουστο και στόχος του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιστροφή στις αγορές. Τα ρίσκα του να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις άμεσα, σημειώνεται, «βαρύνουν αποκλειστικά την Ελλάδα».

Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Eurogroup, ένα μαξιλάρι 10 έως 25 δις Ευρώ για τον τραπεζικό τομέα, εκ των οποίων 10 δις θα πρέπει να μπουν άμεσα σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του ESM.

«Το Eurogroup γνωρίζει ότι μία γρήγορη απόφαση για το νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για το άνοιγμα των τραπεζών», γράφει το σημείωμα.

Χρέος

Στο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά και στο ζήτημα του χρέους. Οπως επισημαίνεται «υπάρχει έντονη ανησυχία αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό οφείλεται στην χαλάρωση των πολιτικών στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση στη μακροοικονομία και το οικονομικό περιβάλλον. Το Eurogroup θυμάται ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Στη συνέχεια του κειμένου επισημαίνεται ότι «υπό αυτές τις συνθήκες και στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος από τον ESM και στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει πιθανά επιπλέον μέτρα για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο το μονοπάτι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κι αν κριθεί αναγκαίο να διασφαλίσει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και μια επιπλέον περίοδος χάριτος σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή, θα ισχύσουν υπό τον όρο της πλήρης εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν με την Ελλάδα και θα εξεταστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι το Eurogroup αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος ενώ σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο προτείνεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει άμεσες διαπραγματεύσεις για διάλειμμα από την ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ