Navigation
26
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
23 Οκτ 2015

Ολάντ στη Βουλή: Η Ελλάδα μπορεί να αναστηλωθεί

olant boyli Νέα

Eάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ μιλώντας στην ελληνική Βουλή, όπου και εκθείασε το ρόλο της χώρας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η Δημοκρατία είναι ένας αγώνας. Είστε οι συνεχιστές της Συνέλευσης στην Επίδαυρο.
Για κάθε Ευρωπαίο η Βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της.
Ο Φ.Ολάντ έδωσε τα εύσημα στους Έλληνες που δεν άκουσαν αυτούς που τους συμβούλευαν να εγκαταλείψουν τις ευρωπαϊκές ιδέες.
Θα ήταν η επιστροφή στον προστατευτισμό, στην περιχαράκωση σε «χάρτινα σύνορα», ανέφερε.
Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη σας παρακολουθούσε.
Όμως η Ελλάδα εξέφρασε τη θέληση να παραμείνει στην Ευρώπη.
Η απόφαση αυτή έβαλε την Ελλάδα σε μια νέα δυναμική.
Η Ελλάδα μπορεί να αναστηλωθεί.
Γι’ αυτό πρέπει να στηρίξουμε τη Δημοκρατία, να μην υποχωρήσουμε στη δημαγωγία, ανέφερε.
Εδώ και έξι χρόνια περνάτε από οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.
Οι πιο αδύναμες ομάδες έχουν πληγεί περισσότερο.
Ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίστηκε να γίνει σεβαστή η φωνή της Ελλάδας.
Δεν ήμουν καθόλου σίγουρος την 12η Ιουλίου ότι θα μπορούσα να πείσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ.
Όμως, από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Η νύχτα εκείνη είχε να κάνει με τη συνύπαρξη μας στην Ευρώπη.
Ακόμη, γνωρίζω πολύ καλά τι συζητήσεις προκάλεσε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Βουλή.
Αλλά αυτό που υπογράφηκε στη συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστό, ανέφερε.
Οι μεταρρυθμίσεις που καλείστε να υλοποιείτε, είναι πολύ απαιτητικές.
Η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας στις διαπραγματεύσεις, θα παραμείνει στο πλευρό σας και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, δεσμεύτηκε ο Hollande.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.
Θα πρέπει να μπει τέλος στην αβεβαιότητα του ελληνικού λαού.
Γι’ αυτό καλώ όλους τους Γάλλους επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα.
Να έχουν εμπιστοσύνη και να επενδύσουν.
Είμαστε ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα.
Θα ήθελα η Γαλλία να ενισχύσει τη δράση της στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη δεν είναι ένα νόμισμα, μια αγορά, αλλά είναι ένα όραμα, κοινές αξίες.
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ελπίδα σε λαούς που αμφιβάλλουν.
Μια χώρα μπορεί να χάσει τα πάντα αλλά όχι τον πολιτισμό της, ανέφερε ο Hollande.
H Γαλλία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα.
Σε όλους τους τομείς, κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τι ζήτησε… επίμονα ο Hollande από τον Τσίπρα – Η ατζέντα και η «εμβόλιμοι» υπουργοί

«Η Γαλλία θέλουμε να αποτελέσει μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών» ανέφερε ο  F. Hollande στον έλληνα πρωθυπουργό την κατ ιδία κρίσιμη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτή την αναφορά του ο Γάλλος πρόεδρος συμπύκνωσε τη στήριξη της χώρας του σε τρία κομβικά ζητήμaτα που είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, η έναρξη μια ουσιαστικής και αποτελεσματικής συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρος ξεκίνησε αρχικά με τους δύο άνδρες και ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τρία ζητήματα για το οποία ή ελληνική κυβέρνησης ζητά τη στήριξη της Γαλλικής πλευράς.
Τα κόκκινα δάνεια, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι συλλογικές συμβάσεις, η δράσεις για την ανάπτυξη και ο ενεργειακός και επενδυτικός τομέας με επίκεντρο των ΑΔΜΗΕ ήταν τα έξι θέματα τα οποία εξέτασαν οι δύο ηγέτες ενώ στη συνάντηση λίγο αργότερα προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να αναπτύξει με λεπτομέρειες δύο από τα έξι καυτά ζητήματα αυτό της διαπραγμάτευση και των κόκκινων δανείων με έμφαση το ζήτημα των πλειστηριασμών, το σχέδιο – πρόταση της κυβέρνησης για την απομείωση και διευθέτηση του χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε καθώς είχε συνάντηση με τους εκπρόσωπους των θεσμών –στην οποία δεν πήγε ο κ. Σταθάκης παραμένοντας στο Μέγαρο Μαξίμου-  και τη θέση του στο πρωθυπουργικό γραφείο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί εκτενώς ο Hollande για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κύμα των προσφυγικών ροών.
Αργότερα στις κοινές δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν πως Ελλάδα – Γαλλία αποτελούν μια ισχυρή ενδοευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις και σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Το θέμα των δανείων αποτελεί νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Hollande προσθέτοντας πως  «Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Το θέμα το συζητήσαμε πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ειδικά στο Eurogroup, και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών».
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την θέση του ότι η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ναι μεν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, αλλά τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν απ’ όλους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και σε αυστηρούς τόνου ο πρωθυπουργός που είχε ήδη ενημερωθεί από τους συνεργάτες του πως η συνάντηση του Ευκλείδη Τσκαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς κατέληξε σε πλήρη διαφωνία με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου να εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν που ασπάζεται τις αξίες της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι «Δεν είμαστε κατάδικοι που εκπληρώνουν κάποια ποινή, αλλά ισότιμοι εταίροι» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τους κίνδυνους του Grexit, γιατί κάποιοι θέλουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της διαίρεσης (της Ευρώπη).
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ούτε φτωχός συγγενής.
Σέβεται τους κανόνες και θέλει τον σεβασμό».
Υψηλόβαθμη ανέφερε στο bankingnews.gr και το επίμονο αίτημα του Γάλλου προέδρου προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Απόδειξη του ζωηρού αιτήματος του Hollande ήταν η υπόθεση του ιπποδρόμου όπου επί δύο χρόνια γαλλικά funds προσπαθούσαν να προχωρήσουν σε επενδυτική κίνηση, εξαγορά και αξιοποίηση και βρίσκονταν αντιμέτωποι με το τείχος της γραφειοκρατίας.
Ο F. Hollande αφού εξήγησε πως υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρήσεων και ομίλων για τον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού το γραφειοκρατικό περιβάλλον καθιστά απαγορευτική κάθε κίνηση.
Ο έλληνας πρωθυπουργό ξεκαθάρισε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος είναι θέμα ημερών και πως τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν.

Hollande: Οι δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν

Σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν έχει υπογράψει σύμφωνο για την παράδοσης της χώρας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, τόνισε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ όσον αφορά το ζήτημα του χρέους σημείωσε ότι εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για αυτό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει ανεκτή», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έως τα τέλη Νοεμβρίου, θα έχουμε υλοποιήσει στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις.
Έως τα τέλη του έτους θα έχουμε προχωρήσει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η υπογραφή της σημερινής κοινής διακήρυξης ήταν ένα σημαντικό βήμα στην φιλία Ελλάδας – Γαλλίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande.

Η Ελλάδα από μέρος της κρίσης θέλει να γίνει μέρος της λύσης, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ευελπιστούμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές.
«Ο Francois με έπεισε να καταλήξω σε ένα δύσκολο συμβιβασμό», ανέφερε.
Και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη, κόντρα στα σχέδια ακραίων κύκλων», τα οποία όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός δεν έχουν εγκαταλειφθεί.
«Το μήνυμα της συνάντησης μας είναι ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί Grexit και διαίρεσης της Ευρώπης πρέπει να φύγει από το τραπέζι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η Γαλλία αποτελεί για εμάς έναν πολύτιμο εταίρο στον αγώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Γαλλία μπορεί να προσφέρει και στον αγώνα μας απέναντι στο παλιό κατεστημένο, στη διαφθορά, στο πελατειακό κράτος».
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι όποιοι προχωρούν σε νέες ευθείες παρεμβάσεις κατά της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος στοχεύουν στη διαίρεση της Ευρώπης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σε ότι αφορά την Κύπρο τονίσαμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Να ενώσουμε με την Γαλλία τις δυνάμεις μας για να γυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Holllande, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε ότι η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.
«Γνωρίζω τι περνάει ο ελληνικός λαός, για αυτό και προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ο Hollande χαιρέτισε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του ελληνικού λαού να τηρήσουν μια υπεύθυνη στάση, ενώ χαρακτήρισε «ασταμάτητο» τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη και την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα; διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσταστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αυτή είναι η πάγια θέση των Γάλλων ηγετών», τόνισε ο κ. Hollande.
«Όλοι μου οι προκάτοχοι έχουν στηρίξει τους δεσμούς της Γαλλίας με την Ελλάδα.
Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος και την αξιολόγηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Hollande τόνισε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αυτές που έγιναν και αυτές που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα.
«πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», τόνισε.
Ερωτώμενος σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης, ο Hollande τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι να υπάρξει μια ευελιξία.
Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για αυτό.
Ερωτώμενος αν έχει ανακαταληφθεί η ιδέα του Grexit, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε:
«Δεν είμαι μάντης ούτε μπορώ να μπω στη σκέψη των άλλων αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ