Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
15 Φεβ 2021

Όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νέα

Το νέο καθολικό lockdown, που θα ισχύσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, επιδεινώνει περισσότερο τις συνθήκες στην οικονομία και ειδικά τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, φέρνει πιο κοντά την οριστικοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και το 2021, αλλά και τις αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το 2019, τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα κατέβαλαν φόρο εισοδήματος 4,5 δισ. ευρώ. Το 2020, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υποχώρησαν αισθητά και διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4 δισ. ευρώ. Για το 2021, η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον Προϋπολογισμό πρόβλεψη για έσοδα 3,4 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, η οποία ωστόσο πλέον θεωρείται μη ρεαλιστική, δεδομένων των συνθηκών.

Ένας από τους λόγους που τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις δύσκολα θα ξεπεράσουν το «φράγμα» των 3 δισ. ευρώ το 2021 σχετίζεται με το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το 2020 θα οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάχιστο φόρο στην εκκαθάριση του 2021, ο οποίος θα καλυφθεί από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου που καταβλήθηκε το περασμένο έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση ή ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ήταν το πλέον αναλογικό εργαλείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2020. Η προκαταβολή φόρου, που κατέβαλαν πέρυσι οι επιχειρήσεις για το 2021, ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με το 2019, όταν και η προκαταβολή φόρου που είχε καταβληθεί –για το 2020– είχε φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Φέτος αναμένονται ανατροπές, καθώς πάνω στον φόρο που θα προκύψει από τις φετινές δηλώσεις των νομικών προσώπων, θα υπολογιστεί η νέα προκαταβολή φόρου για το 2022, η οποία εξαιτίας των χαμηλών κερδών θα είναι εξαιρετικά μικρή και πιθανότατα μικρότερη από αυτήν που αρχικά είχε υπολογίσει η κυβέρνηση.

Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η κατάρρευση της πλειονότητάς των επιχειρήσεων το 2020 έχει ως αποτέλεσμα τα δηλωθέντα κέρδη που θα φορολογηθούν το 2021 να υποχωρήσουν πάνω από 50%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μειωμένο φόρο και σχεδόν μηδενική προκαταβολή φόρου για τις περισσότερες από αυτές. Για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάχιστο φόρο, ο οποίος θα καλυφθεί από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου που καταβλήθηκε το περασμένο έτος.

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό του «κουρέματος»

Καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας εξακολουθούν να σκιάζουν την οικονομική δραστηριότητα, το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής φόρου, που προβλέπει «κούρεμα» έως 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να κλείσουν το 2020 με κέρδη αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019, εξετάζεται να επανέλθει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκριση θα αφορά ξανά τον τζίρο του πρώτου εξαμήνου του 2021 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Και φέτος, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου. Συγκεκριμένα:

·       Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

·       Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

·       Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

·       Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

e – αποδείξεις

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέτρο των e-αποδείξεων, καθώς πολλοί φορολογούμενοι λόγω των δύο lockdown δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με «ηλεκτρονικό» χρήμα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι εξετάζεται:

·    Να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία.

·    Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.

Εργασιακά και lockdown: Τι αλλάζει σε αναστολές και τηλεργασία

Eν τω μεταξύ, αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το νέο σκληρό lockdown στην Αττική.

Ειδικότερα, επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού μετά και το κλείσιμο των σχολείων έως το τέλος του μήνα. Άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι γονείς λόγω της αναστολής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων μία μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζομένου.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, είτε λαμβάνει την ειδική άδεια ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.

Εάν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Μηχανισμός «Συν-Εργασία»

Τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού «Συν-Εργασία». Οι βασικές ρήτρες του προγράμματος δεν αναμένεται να αλλάξουν. Έτσι, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μειώνει έως και 50% το ωράριο εργασίας των μισθωτών του και το κράτος έρχεται να αναπληρώσει το 60% του μισθού που χάνεται. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) καλύπτονται στο 100%, ενώ ως κριτήριο ένταξης παραμένει η μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20%.

Αναστολές συμβάσεων

Από την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή, καθώς έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Η προαναγγελία για τις αναστολές συμβάσεων των επιχειρήσεων, που, λόγω του νέου lockdown, περνούν από πληττόμενες σε κλειστές με κρατική εντολή, θα δηλώνεται από 11/2 έως 14/2 στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (περίοδος χάριτος).

Γενικός κανόνας παραμένει ότι οι αναστολές θα δηλώνονται προκαταβολικά. Θα δοθεί όμως δυνατότητα διορθώσεων, για δηλώσεις από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά.

Παράλληλα εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα όπου εργοδότες με προσωπικό πάνω από 20 άτομα καθώς και εργαζόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τεστ Covid δωρεάν έως και δύο φορές τον μήνα. Το μέτρο θα είναι εθελοντικό.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28 όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 και όχι 30 ημέρες. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.

Προαναγγελία στην «Εργάνη»

Το μέτρο της τηλεργασίας, που «χαλάρωσε» τους τελευταίους μήνες, επανέρχεται στο προσκήνιο. Η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας παρατείνεται μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021. Έτσι, όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν από την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για τη δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους που μπορεί να δουλέψει από απόσταση με τηλεργασία.

Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ