Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
8 Φεβ 2016

Όλα τα κόβουν Κατρούγκαλος και τρόικα

Συντάξεις-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Ο υπουργός εργασίας δεν θα αποφύγει τις μειώσεις στις συντάξεις, αφού τα νούμερα στην περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδίασε… δεν βγαίνουν

 του Δημήτρη Κωστάκου

Τη μείωση των συντάξεων για νέους, αλλά και παλαιούς δικαιούχους, ακόμα και της κατώτατης, μεθοδεύουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, απορρίπτοντας τα «παιχνίδια» του Κατρούγκαλου, ο οποίος καταδικάζει τους μελλοντικούς ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας!

Το κουαρτέτο αντιμετωπίζει ως πακέτο το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, μετατρέπει τη διαπραγμάτευση σε μαραθώνιο και απορρίπτει τις προβλέψεις- κλειδιά που προτάσσει η κυβέρνηση, οδηγώντας διά της… τεθλασμένης σε νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις.

Από τις διαπραγματευτικές συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των δανειστών μας –με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης– καθίσταται σαφές ότι ο σχεδιασμός της Αθήνας για επίσπευση των διαδικασιών με στόχο την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή έως τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Το κουαρτέτο παρατείνει τη διαδικασία, η οποία θα εξελίσσεται, παράλληλα, σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε μία προσπάθεια να σύρει την κυβέρνηση στην υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων τη δωδέκατη ώρα.

Στο στόχαστρο και η βασική σύνταξη

Ως υψηλό ποσό, μη αντίστοιχο του απαιτούμενου ελάχιστου χρόνου ασφάλισης αντιμετωπίζουν οι δανειστές μας την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Με αυτό το δεδομένο, θεωρούν βέλτιστη πρακτική τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500), επιμένουν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και «φωτογραφίζουν» την καταβολή μέρους της σύνταξης, σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Παράλληλα, οι θεσμοί απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης. Πρόκειται για το βασικότερο ισοδύναμο που προτείνει η Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθεί νέα μείωση συντάξεων. Γεγονός, το οποίο οδηγεί στη δημιουργία «μαύρης τρύπας» των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το τρίτο στοιχείο προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι ο ανελαστικός, απαιτούμενος περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Οι δανειστές μας, δεν έχουν πειστεί για τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πρότασης, δηλαδή ότι περιλαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ φέτος και περίπου 2,6 δις ευρώ έως το 2018.

Πλήρης ανατροπή ενόψει

Στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των θεσμών αποκρυσταλλώσουν την άποψη ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν οδηγεί άμεσα στην αναγκαία εξοικονόμηση πόρων, τότε θα ανοίξουν ολόκληρη τη «βεντάλια» των απαιτήσεών τους, ζητώντας:
– Την ακαριαία εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, χωρίς τριετή περίοδο σταδιακής προσαρμογής.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, στην περίπτωση αυτή θίγονται περίπου 210.000 ασφαλισμένοι για την επόμενη τριετία. Οι απώλειες που θα υποστούν κυμαίνονται από 6% έως και 30%, ενώ κατά μέσο όρο θα ανέλθουν στο 15%.
– Τη μείωση των υψηλών συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με χρόνο ασφάλισης από 15 έως 25 έτη, με την επισήμανση ότι η συνεισφορά του ασφαλισμένου –μέσω των εισφορών– στο σύστημα, θα είναι αναντίστοιχη, δηλαδή, χαμηλότερη των παροχών.

  • Να μην υπάρξει πρόβλεψη για προσωπική διαφορά που, ενδεχομένως, προκύπτει από τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Έτσι, η μείωση θα είναι αυτόματη.
    – Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις, προτείνοντας αξιοποίηση της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Ωστόσο, αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια, που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 30%.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 06/02

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict