Navigation
1
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Λίγα σύννεφα
21 Μαρ 2016

Όλα σ’ ένα νόμο, μ’ ένα πολιτικό αφήγημα….

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο και καθοριστικό Eurogroup της 22ας Απριλίου, θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει το σύνολο των επώδυνων μέτρων για να κλείσει η περιβόητη πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος.
 
Ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων μνημονιακών νομοθετημάτων (ν. 4093/2012 ή ν.4024/2011), η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ένα πολυνομοσχέδιο (omnibus bill) σε κάθε άρθρο του οποίου θα καταγράφονται οι ξεχωριστές νομοθετικές παρεμβάσεις κάθε υπουργείου.
 
Το πολιτικό αφήγημα με το οποίο θα καλέσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι σαφές:
  • Ψηφίστε το πολυνομοσχέδιο για να ξεκινήσει η συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους που ξαναβάζει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής. Αυτό το πολιτικό αφήγημα μπορεί να λειτουργήσει μόνον μία φορά και γι’ αυτό όλα πρέπει να ψηφιστούν σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία. 
Οι πολιτικές εξελίξεις του Μαΐου θα  είναι καταιγιστικές. Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος για σημαντική αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού του κυβερνητικού σχήματος.
 
  • Η Κυβέρνηση θα «εμπλουτισθεί» με νέα πρόσωπα «ευρύτερης πολιτικής αποδοχής» και εγνωσμένου κύρους που θα κληθούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις περίπλοκες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενόψει και της δεύτερης –ακόμη πιο δύσκολης- αξιολόγησης του Φθινοπώρου.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ως παρατηρητής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκεί έδωσε σαφείς υποσχέσεις για την αλλαγή του προσανατολισμού της Κυβέρνησής του χωρίς όμως να δεσμευτεί για τη συμμετοχή άλλων κομμάτων.
 
Ο περιορισμός της εκπροσώπησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η αλλαγή προσώπων που μοναδικό τους προσόν ήταν η κομματική τους ταυτότητα είναι η μοναδική παραχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στις έντονες πολιτικές πιέσεις των Σοσιαλιστών.
 
Τις διεργασίες αυτές αντελήφθη εγκαίρως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος γι’ αυτό και δημιούργησε ένα μεγάλο πολιτικό θέμα «εκ του μη όντος». Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ προειδοποίησε τον κυβερνητικό του εταίρο ότι δεν παραμείνει απαθής στα σενάρια αλλαγής των πολιτικών ισορροπιών μέσα στο κυβερνητικό σχήμα.
 
Η πυροσβεστική παρέμβαση του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και οι διαβεβαιώσεις για το «σταθερό μέτωπο κατά της διαπλοκής» με πρώτο βήμα την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, «αγόρασαν χρόνο» στον Πρωθυπουργό μέχρι να οριστικοποιήσει τις τελικές του αποφάσεις.
 
Ακόμη πιο δύσκολη από την απόφαση υπερψήφισης των σκληρών μνημονιακών μέτρων στη Βουλή, θα είναι η εφαρμογή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Ακόμη πιο σκληρό από το πολυνομοσχέδιο με όλες τις διατάξεις για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα είναι το νέο Μνημόνιο (MEFP) που θα πρέπει να υπογράψει η Κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτού ξεκινήσει η συζήτηση για το Χρέος. Το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, εκτός από την εκταμίευση των 5,5 δις Ευρώ προς την Ελλάδα θα δώσει εντολή που καθορίζει τις διαδικασίες και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σχήμα.
 
Εκεί ενδεχομένως να τεθεί και το δίλημμα των εκλογών ώστε αναβαπτισμένη από τη λαϊκή εντολή η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη συζήτηση για το reprofiling του Χρέους.
 
Η πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν καταλήγουν σ’ ένα νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ΙΙΙ. Τα περισσότερα άρθρα αυτού του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου έχουν ήδη γραφεί από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την έγκαιρη εκταμίευση των 5,5 δις Ευρώ.
Υπάρχουν ωστόσο πολλά και μεγάλα κεφάλαια που παραμένουν κενά (όπως είναι το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια) για τα οποία πρέπει να γίνει περαιτέρω επεξεργασία σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων προτού διατυπωθούν….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress