Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
22 Οκτ 2018

Οικονομία σε στασιμοχρεοκοπία, με μια κοινωνία ισοπεδωμένη…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Έχουν μεγάλη… πλάκα οι σημερινοί κυβερνώντες, όταν μιλάνε για έξοδο από τα μνημόνια. Θα έπρεπε να πούνε, για την ακρίβεια, ότι «βγήκαμε από το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που προκλήθηκε με δική μας υπαιτιότητα γιατί δεν υπάρχουν άλλα λεφτά από τους κουτόφραγκους». Η έφεση των σημερινών κυβερνώντων στην παραπλάνηση του λαού εντάσσεται στην κατηγορία των… διδακτορικών ενός πανεπιστημίου. Λένε περισσότερα ψέματα απ’ όσες φορές ανοιγοκλείνουν τα μάτια…

Η οικονομία, παρουσιάζοντας ρυθμούς ανάπτυξης 2,0%-2,5%, όπου το 80% προέρχεται από φόρους, δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Ταυτόχρονα, με δημόσιο χρέος κοντά στο 190% και ιδιωτικό χρέος 130% λόγω της εγκληματικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα μηνύματα της αγοράς, αν δεν φύγει η σημερινή κυβέρνηση, δεν μπορούν να διαμορφωθούν θετικές προοπτικές. Οι αγορές το βλέπουν αυτό και τιμολογούν… αναλόγως. Βλέπουν το γεγονός ότι έρχονται χειρότερες μέρες για το τραπεζικό σύστημα γιατί δεν εισρέει «φρέσκο» χρήμα, ενώ το μεταμνημονιακό… σφαγείο των εισοδημάτων θα συνεχιστεί, ανεβάζοντας συνεχώς το ιδιωτικό χρέος.

Η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλό πρόβλημα αξιοπιστίας και ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να μας εμπιστευτεί. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες περιμένουν με την πλάτη στον τοίχο το… μοιραίο, καθώς το 80% χρωστάει σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ και δήμους. Επιπλέον, σε καθημερινό επίπεδο, εντείνονται το έλλειμμα αξιοπιστίας και το πλεόνασμα αδυναμίας στις καθημερινές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών. Τα απλήρωτα κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες, τα «φέσια» στον… μπακάλη της γειτονιάς και άλλα δείχνουν μια εξαιρετικά ζοφερή εικόνα. Παραπέμπουν σε σκηνικό κοινωνικού κραχ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτά τα… κατορθώματά της δεν έχει το στοιχειώδες φιλότιμο να αποδεχθεί τα εγκληματικά της λάθη και να εμπνεύσει θετικά την κοινωνία. Έχουν «κατσικωθεί» στην καρέκλα, μια και αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία νιώθει καθημερινά ότι απειλείται σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο βλέπουν και οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει στην Ελλάδα! Θεσμοί διαλύονται, κακοποιά στοιχεία έχουν τα ηνία και τον έλεγχο σε πανεπιστήμια, οι κλοπές, οι ληστείες και οι διαρρήξεις πάνε σύννεφο και γενικά η κοινωνία έχει χάσει κάθε ελπίδα. Η κοινωνία βλέπει ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από το άλμα στο κενό και καθημερινά διαπιστώνει ότι η ελπίδα του 2015 δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά αναγραμματισμός της λέξης… λεπίδα!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ